Para Kurulu faiz kararı için toplanacak

Güncelleme Tarihi:

Para Kurulu faiz kararı için toplanacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 09:51

Para Politikası Kurulu bu ayki toplantısını yarın yapacak. Boş olan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına ve dışardan yapılması gereken kurul üyeliğine henüz atama yapılmadığı için karar için kritik bir sayıyla toplanmak zorunda bulunan Kurulun, faiz indirimine gitmesi beklenmiyor.

Para Politikası Kurulu, geçen ay olduğu gibi bu ay da Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı ve Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu ile Kurulun Banka Meclisi Üyesi İbrahim Turhan'ın katılımıyla yapılacak. Şükrü Binay'ın emekliliğe ayrılmasıyla boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına ve Para Politikası Kurulu üyeliğine dışarıdan atanan Güven Sak'ın görev süresinin ağustosta dolmasıyla boşalan üyeliğe henüz atama yapılmadığı için yedi üyeli kurul beş üyeyle toplanacak.

FAİZ DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENMİYOR

Kurulun yarın yapacağı toplantıda kısa vadeli faiz oranlarında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Kurul eylülde yaptığı son toplantıda "enflasyon görünümündeki kısmi iyileşmeye rağmen, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu düzeylere ulaşmış olmaması ve küresel ekonomideki veri akışına paralel olarak gerek emtia fiyatları gerekse uluslararası likidite koşullarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesinin, orta vadeli perspektifte ihtiyatlı olma gereğini de beraberinde getiriyor" görüşüyle faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemişti.

Eylüldeki toplantıdan sonra "bir sonraki Kurul toplantısından önce mali piyasalarda ekonomik temellerle örtüşmeyen beklenmedik ani ve büyük dalgalanmaların gözlenmesi halinde, ikincil piyasadaki kısa vadeli faizlerin mevcut politika faizleri olan 17.50-21.50 aralığında olmak üzere geçici olarak yüzde 17.50' den daha yüksek düzeylerde oluşmasına izin verilebileceği" açıklamasını yapan Merkez Bankası, Ramazan nedeniyle yükselen fiyatların ağırlıklı olarak ekim ayı enflasyon oranlarına yansıyacağını bildirmişti. Bu nedenle de ekimde enflasyonun yükselebileceği uyarısını yapmıştı.

Merkez Bankası, faiz oranlarıyla ilgili kararlarını gelecek dönem enflasyon görünümüne bakarak aldığını sürekli vurguluyor. Beklenti anketinde gelecek 12 aylık döneme ilişkin enflasyon beklentisi, son haftalarda hedefe yaklaşmakla birlikte yüzde 7.38'le, yüzde 4 olan 2007 hedefinin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Son beklenti anketinde de gecelik faiz oranının bu ay yüzde 17.50'de kalacağı tahmin edilmişti. Nisandaki toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 13.25'e kadar indiren Para Politikası Kurulu 7 ve 25 Haziran'da yaptığı iki ayrı olağanüstü toplantıda toplam 4 puanlık, temmuzdaki toplantısında da 0.25 puanlık artırıma gitmişti.

Para Politikası Kurulunun 2006 Yılındaki Faiz Kararları

Tarih

Faiz Kararı

Faiz Oranı
23 Ocak Değişiklik yapılmadı 13.50
23 Şubat Değişiklik yapılmadı13.50
23 Mart Değişiklik yapılmadı 13.50
27 Nisan -0,25 13.25
25 Mayıs Değişiklik yapılmadı 13.25
7 Haziran +1,75 15.00
20 Haziran Değişiklik yapılmadı 15.00
25 HaziranÂ+2,2517.25
20 Temmuz +0.25 17.50
24 Ağustos Değişiklik yapılmadı 17.50
26 Eylül Değişiklik yapılmadı 17.50





















Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!