Papadimos yemin etti, Yunanistan’ı kurtarmaya soyundu

Güncelleme Tarihi:

Papadimos yemin etti, Yunanistan’ı kurtarmaya soyundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00

Yunanistan’da iki büyük parti Pasok ve ana muhalefet Yeni Demokrasi’nin (ND) desteğiyle kurulan Papadimos hükümeti Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ın önünde yemin ederek göreve başladı.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın yeni teknokrat Başbakanı Lukas Papadimos, borç kriziyle mücadele için iyi bir seçim olarak  değerlendiriliyor. Akademi ve finans dünyasındaki kariyeriyle Yunanistan’ın saygı duyulan isimleri arasında yer alan Papadimos ülkenin 101’nci başbakanı oldu.

Venizelos ile devam

100-120 günlük başbakanlık ömrü olması beklenen Papadimos hükümetinin bakanları da iki büyük siyasi parti (Pasok ve Yeni Demokrasi) arasındaki sıkı pazarlık sonucu belirlendi. Savunma ve Dışişleri bakanlıkları Pasok’dan kabinede toplam 6 üyesi bulunan Yeni Demokrasi’ye geçti. Aşırı milliyetçi Laos partisi de 4 üye ile Yunanistan’da ilk kez bir kabinede yeraldı. Ekonomi Bakanlığı, bu görevi geçen haziran ayından beri yürüten Evangelos Venizelos’da kaldı. Dışişleri Bakanlığı’na Pasok’lu Stavros Lambrinidis’in yerine Yeni Demokrasi Partisi’nin Başkan Yardımcısı ve Yunanistan’ın AB Komisyonu’ndaki eski üyesi Stavros Dimas atandı. Savunma Bakanlığına da Pasok’lu Panos Beglitis’in yerine, yine Yeni Demokrasi partisinin başkan yardımcısı, Dimitris Avramopulos getirildi. Savunma bakanı görevindeki değişiklik, Beglitis’in geçen hafta ani bir kararla  genelkurmay başkanı ve üç kuvvet komutanlarını emekliye sevkedip yerlerine kendisine yakın komutanları ataması neden oldu. Yeni Savunma Bakanı Avramopulos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken sıkı bir dostluk kurmuştu. Toplam 48 bakan ve bakan yardımcısının bulunduğu yeni kabinede Papandreu hükümetinin Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos koltuğunu korudu.

Haberin Devamı

Öncelik 8 milyar Euro’da

Yunanistan’ın geçici yeni Başbakanı Lukas Papadimos, hükümeti için ilk öncelikli konunun 110 milyar Euro’luk 1. Kurtarma Paketi’nin 8 milyar Euro’luk 6. kredi diliminin alınması olduğunu söyledi. Papadimos, ilk kabine toplantısında, ülkenin ciddi nakit sıkıntısı olduğunu belirterek, Avrupa’da Yunanistan’ın güvenirliliği konusunda ciddi tereddütler bulunduğunu vurguladı. Yeni Başbakan kabinedeki bakanlarından “öncelikli sorunlar listesi” hazırlamalarını istedi.
Seçimler 19 Şubat’ta Hükümeti destekleyen Yeni Demokrais Partisi’nin lideri Andonis Samaras erken genel seçimlerin 19 Şubat’ta yapılacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!