Öziş’in tasarımları mobilya devi Walter Knoll’un koleksiyonuna girdi

Güncelleme Tarihi:

Öziş’in tasarımları mobilya devi Walter Knoll’un koleksiyonuna girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 17:09

Avrupa’da aldığı bursla Fransa’da sanat eğitimi alan ve heykeltraş olan Sadi Öziş’in tasarımları yaklaşık 50 yıl sonra dünya mobilya devi Walter Knoll’ün koleksiyonunda yer alacak. 50 yıl önce bürokratik engellere takılan koltuklar, ocak ayından itibaren 55 ülkede ‘Rumi, Burgaz ve Fİshnet’ isimleriyle satılacak. 

Haberin Devamı

“BABAM Sadi Öziş ve İlhan Koman iki heykeltraş. Avrupa bursuyla Fransa’ya gidiyorlar. Orada sanat eğitimi alıyorlar. Daha sonra geri dönüyorlar. 1953’te

Öziş’in tasarımları mobilya devi Walter Knoll’un koleksiyonuna girdi

akademide bir metal atölyesi kuruluyor. Bu iki sanatçı heykel yapmaya başlıyor. Ancak hiç satılmıyor. Bunun üzerine atölyeyi devam ettirebilmek için mobilya tasarımı üzerine çalışmaya başlıyorlar.

Çalışmalar dönemin mimarları tarafından çok büyük ilgi görüyor. Fakat 1958’de İlhan Koman İsveç’e gidiyor. Babam yalnız kalıyor. Ancak babamın yaptığı tasarımlar 1958’de dönemin en önemli Fransız mimarlık dergisinin ilgisini çekiyor. Tasarımlar dergide yayınlanıyor. Bu yayının ardından mobilya devi Walter Knoll tasarımları koleksiyonuna katmak için babamla temasa geçiyor. Ancak o dönemin bürokratik engelleri sebebiyle babamın tasarımları mobilya devi Walter Konoll’ün koleksiyonuna giremiyor. 1966’ya kadar kara metal tasarıma devam ediyor. Ancak daha sonra akademiyi kapatmak zorunda kalıyor.”

Haberin Devamı

OCAKTA TANITILIYOR
50 yıl önce gerçekleşen yukarıdaki hikâyeyi tasarımcı Sadi Öziş’in oğlu Neptün Öziş anlatıyor. O dönemde yaşanan engeller sebebiyle Sadi Öziş, tasarımlarını dünyaya pazarlayamazken, 50 yıllık aradan sonra tasarımlar mobilya devi Walter Knoll’ün koleksiyonuna oğlu Neptün Öziş’in çabaları ile girmeye başardı. İlk kez bir Türk tasarımcının tasarımlarını dünyada 55 ülkede satmaya hazırlanan Walter Knoll, mobilyaların tanıtımı da Ocak ayında Almanya’da düzenlenecek mobilya fuarında yapacak.

Öziş’in tasarımları mobilya devi Walter Knoll’un koleksiyonuna girdi

Sadi Öziş imzalı Fishnet, Burgaz ve Rumi isimli koltukların üretilebilmesi için 2.5-3 yıl boyunca çalıştıklarını ifade eden Neptün Öziş, “Bir koltuğumuzu birebir aynı yapabilmek için 3D tarayıcı ile modelini çıkardılar. Diğer ikisinde ise benim de katkımla bazı ufak değişiklikler yapıldı. Çünkü Fishnet’in orjinali balık ağı ile yapılmıştı. Bunun seri üretimi zor olacağı için farklı biri ürün kullanıldı. Diğer üründe de ergonomiyi biraz değiştirdik” dedi. 

Haberin Devamı

İSİMLERİ DEĞİŞTİRMEDİK
Sadi Öziş’in 2012 yılında vefat ettiğini belirten Neptün Öziş, “Savaş sonrası Türkiyesi’nde yaşanan malzeme teminindeki zorluklar sebebiyle babam, inşaat demiri, balıkağı, suborusu, kümesteli, elektrik kablosu gibi malzemeler kullanarak tasarım yapmış. Zor dönemde çalışmalarını sürdürmüş. Yaptığı koltukların isimlerini de kendi belirledi. Fishnet ve Rumi isimleri Walter Knoll tarfından direk kabul edildi. Ancak Burgaz’ın telafuzu zor olduğu için Walter Knoll firması bunu istemedi. Bunu kabul etmedik. Burgaz ismi de kalmış oldu. Almanya’daki fuarda Walter Knoll standına gelenlerin ilk görecekleri ürünler babamın tasarımları olacak” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Her üründen pay alacak
BABASI Sadi Öziş’in tasarımlarının üretim hakkının satın alındığını söyleyen Neptün Öziş, “Her satılan üründen belli bir oranda pay alınacak. Üretim hakkını devrettiğimiz için ürünü başka bir firma üretemeyecek. Ancak 6 ay boyunca üretmezlerse üretim hakkı bize geri dönecek” diye konuştu. Babasının tasarımlarının dünyaya tanıtılması için Türk firmalara temasa geçmediğini ifade eden Neptün Öziş, “Türk firmaları da ilgilenirdi. Ancak amacım bu tasarımları dünyada tanıtmaktı. Türkiye’de tasarımcılar satışlar üzerinden gelecek paraya güvenmiyorlar. Dizayn ücretini yüksek tutup önceden para alıyor. Çünkü o üründen kaç adet satıldığına dair doğru bir kayıt tutulduğuna inanmıyor. Garanti olsun diye bu şekilde çalışılıyor” dedi.  
Fiyatları 1500 Euro

Haberin Devamı

ÜRÜNLERİN sadece Mozaik Ortaköy Showroom’da satılacağını ifade eden Mozaik Kurucusu Yaman Erturan, “Yıllık 1 milyar dolar ciro yapan 150 yıllık bir firmanın bir Türk tasarımcısı ile çalışması gurur verici. Şu anda bu koltuklardan sadece Türkiye’de bizim mağazamızda var. Türkiye’de bununla ilgili bir lansman yaptık. Yaklaşık 350 kişi katıldı. Walter Knoll’un CEO’su Markus Benz de geldi. O da Sadi Öziş’in hikâyesini katılımcılara anlattı. Şu anda sadece bizim mağazamızda ürünler var. Ancak tüm dünyada ocak ayından itibaren satışa çıkacak. Fiyatları da 1000-1500 Euro arasında olacak” diye konuştu. 1956 yılında Sadi Öziş’e yapılan bu davetin çok önemli olduğunu beliten Erturan, “1956 senensinde bu tasarımlar üretilmiş olsaydı Türkiye’deki tasarım dünyası, Türkiye’nin dünyadaki tasarım yeri çok farklı olurdu. Bizde tasarımcıları pek kimse tanımaz. Ancak Avrupa’da mimarlar, tasarımcılar tanınıyor. Aslında hayatın her alanında tasarımcıların izi var” dedi.
bcosan@hurriyet.com.tr

 

BAKMADAN GEÇME!