Özelleştirme rüzgarı hızlı esecek

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme rüzgarı hızlı esecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2008 11:26

2008'de özelleştirme rüzgarı, Tekel Sigaranın ihalesi ile başlayacak.

Haberin Devamı

Köprü ve otoyol özelleştirmeleri ile Telekom'un Hazine'ye ait yüzde 15 hissesinin halka arzı da bu yıl içinde sonuçlandırılacak.

Elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerine de 2008'de başlanacak. Ayrıca Halk Bankası, şeker fabrikaları ile TCDD'ye ait kalan limanlar da özelleştirilecek.
Sonuçta 2008'de özelleştirmelerden 11,8 milyar YTL gelir hedefleniyor.

Yılın ilk büyük özelleştirmesi olan Tekel Sigara da geri sayım sürüyor. 25 Ocak'ta son tekliflerin alınacağı ihaleye yoğun ilgi bulunurken, JTI, BAT, Imperial Tobacco, Korea Tobacco, Doğan Grubu, European Tobacco'nun yanı sıra Dubai Prensi Şeyh Maktum'a ait Dubai Investment Group, Cinven gibi yatırım fonları ihale ile ilgileniyor.

TELEKOM'UN HALKA ARZI

Türk Telekom'un Hazine'ye ait yüzde 15 hissesi de yıl sonuna kadar halka arz edilecek. Halka arz işleminde yurtiçi veya yurtdışı sermaye piyasalarında satış ile buna ilişkin zamanlamanın piyasa koşullarına göre tespiti ve ek satış hakkının kullanılabilmesi hususları, Türk Telekom İhale Komisyonu'nca belirlenecek.
Türk Telekom hisselerinin satışında Türk Telekom ve T.C Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü çalışanları ile küçük tasarruf sahiplerine ayrılması öngörülen yüzde 5 oranındaki pay ile ilgili olarak, söz konusu Türk Telekom hisselerinin yüzde 3'ü, çalışanlara ve küçük tasarruf sahiplerine ayrılacak.
Türk Telekom'da Şubat ayında 2007 bilançosunun açıklanması ile birlikte halka arz sürecine geçilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Bu arada, halka arz sürecindeki danışman firma için, ihale süreci başlatılırken, danışman firma ihalesi de Ocak ayının ilk yarısında sonuçlandırılacak.
Danışman firma, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile birlikte Türk Telekom'un belirlenen orandaki hissesinin, halka arza hazırlanması sürecini yürütecek. Bu kapsamda, şirkete ait bilgiler hazırlanacak, road showlar belirlenecek.

KÖPRÜ OTOYOL ÖZELLEŞTİRMELERİ

Yılın bir diğer büyük özelleştirmesi olan köprü ve otoyol özelleştirmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, köprü ve otoyolların tek paket mi, yoksa farklı paketler halinde mi satılacağına ilişkin dünya incelemeleri sürüyor. Tarifelerin belirlenmesi, işletim süresi ve ikincil mevzuat üzerinde de çalışmalar yürütülüyor.

Haberin Devamı

Otoyol ve köprülerin satışıyla Avustralya'dan Macquarie Infrastructure, İspanyol Abertis, Portekizli Brisa, Japon Itochu Corp ve İtalyan Atlantia şirketleri ilgilenirken, özelleştirme kapsamında, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın Otoyolları satılacak.

İşletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek köprü ve otoyollarda, ihalenin ilk çeyrekte, sürecin ise 2008 sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

ELEKTRİK DAĞITIM VE ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMELERİ

Elektrik dağıtım ihalelerine de yılbaşından itibaren sanayi sektöründe kullanılan elektriğin fiyatına yüzde 10, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatına yüzde 15 oranında zam yapılmasına yönelik kararın ardından, başlanması öngörülüyor. Bu kapsamda, geçen yıl satışa çıkarılan ve ertelenen Sakarya, İstanbul Anadolu Yakası ve Başkent Dağıtım Bölgeleri için, bilgi güncellemeleri yapılacak ve ardından teklif alma tarihi açıklanacak.

Haberin Devamı

Söz konusu 3 bölge için ihale süreci devam ederken, ön yeterlilik alan bütün firmaların önyeterlilikleri de geçerli olacak.

Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu Yakası için açılan ihalelerde, 37 şirket yeterlilik almış, dağıtım özelleştirmesiyle ilgilenen şirket sayısı, bazılarının 3 elektrik dağıtım bölgesine birden başvurmalarından dolayı toplam 82 olmuştu. Yeterlilik alan şirket ve ortak girişim grupları arasında Enka, Doğan Grubu, Limak, Zorlu, Nurol gibi yerli firmaların yanı sıra, E.ON (Alman), Enel (İtalyan), Iberdola (İspanyol) gibi yabancı firmalarda bulunuyor.

Özelleştirme kapsamında 20 dağıtım bölgesi bulunurken, elektrik dağıtım şirketlerinin tamamlanmasının ardından, elektrik üretim şirketlerinin özelleştirme sürecinin başlaması öngörülmüştü. Ancak, gecikme gözönüne alındığında, dağıtım ve üretim varlıklarının eş zamanlı olarak özelleştirilmesinin mümkün göründüğü de ifade ediliyor.

HALKBANK, LİMANLAR, ŞEKERBANK

2008 yılında ayrıca Halkbank'ın özelleştirilmesinin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Halkbank'ın hangi yöntemle satılacağına yılbaşının ardından karar verilecek.
Özelleştirme hazırlıkları süren Samsun ve Bandırma limanları da özelleştirilecek.

Haberin Devamı

Her iki limanın da 36 yıllığına işletme hakkı devri ile eş anlı özelleştirilmesi öngörülürken, limanda yer alan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarının da satışa dahil edilmesi planlanıyor.

Özelleştirme ihalesi iptal edilen İskenderun Limanı'nda 2008 yılı içinde özelleştirilmesi öngörülürken, şeker fabrikalarının da bu yıl içinde özelleştirilmesi planlanıyor.

Bu arada, özelleştirme ihalelerinden 11 milyar 798 milyon YTL gelir hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!