Özelleştirme geliri 7.4 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme geliri 7.4 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 13:51

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, 1985 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarının 7.4 milyar dolar olduğunu, temettü ve diğer gelirlerle birlikte bu rakamın 9.5 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Karakoyunlu, DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Güzel`in soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye`de özelleştirme programına yönelik ilk hukuki düzenlemenin 1984 yılında yapıldığını anımsattı. Özelleştirme çalışmalarına 1984 yılında kamuya ait yarım kalmış tesislerin tamamlanması veya yerine yeni tesisler kurulması amacıyla özel sektöre devri uygulaması ile başladığını belirten Karakoyunlu, şunları kaydetti.

``Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından bugüne kadar Kardemir de dahil 163 kuruluşta hisse senedi veya varlık satış/devir işlemi yapılmış ve bu kuruluşlardan 144`ünde hiç kamu payı kalmamıştır. Blok satış, halka arz, uluslararası arz, İMKB`de satış veya varlık satışı biçiminde kısmen özelleştirme işlemi gerçekleştirilen diğer 19 kuruluşta ise halen kamu payı bulunmaktadır.

1985 yılından bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 7.4 milyar dolar (2.1 katrilyon TL) olup, temettü ve diğer gelirlerle birlikte 9.5 milyar dolardır.``

"250 YÖNETİM KURULU ÜYESİ BULUNUYOR"

Yılmaz Karakoyunlu, ÖİB`in 1986 yılından 31 Aralık 2000 tarihine kadar maaş, harcırah ve benzeri giderler dahil 12.8 trilyon lira harcama yaptığını ifade ederek, bu tutarın, özelleştirme uygulamalarından elde edilen gelirin binde 6`sına denk geldiğini vurguladı.

Devlet Bakanı Karakoyunlu, ``Özelleştirme kapsam ve programına alınmış kuruluşlardan, kamu payları yüzde 50`nin üzerinde olan 27 kuruluşta, 27 genel müdür ve 74 genel müdür yardımcısı görev yapmaktadır.

ÖİB portföyünde bulunan iştirakler de dahil olmak üzere toplam 60 şirkette, 250 yönetim kurulu üyesi bulunmaktadır`` dedi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!