Özelleştirilecek kuruluşlardan büyük yatırım

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirilecek kuruluşlardan büyük yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00


Özelleştirme kapsamında yer alan kuruluşlar, bu yıl 310 trilyon lira tutarında yatırım yapacak.

Kapsam içindeki 16 kuruluş içinde en fazla yatırımı, 123 trilyon lira ile Türk Hava Yolları (THY) gerçekleştirecek.

THY, devam eden ve önümüzdeki yıllarda tamamlanacak projeler kapsamında 75.5 trilyon liralık yatırım yapacak. Bu projeler içinde bilgisayar, genel dağıtım sistemi ve uçak geliştirme projesi ile orta kapasite, orta menzil uçakları temini (1997-2002 yılları arasında 49 adet Boeing 737 uçağı alımı) yer alıyor.

THY'nin programında, 2005 yılına kadar 3 adet geniş gövdeli uzun menzilli uçak alımı için bu yıl 5 milyar liralık sembolik bir rakam da bulunuyor.

Kuruluş gelecek yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi planladığı yer techizatı yenileme, uçuş eğitim, muhtelif meydan tesis ve tevsii ile uçak motorları temini kapsamında ise 22 trilyon 199 milyar lira harcayacak.

Kuruluş ayrıca yıl içinde başlayıp bitireceği projeler kapsamında 12 trilyon 270 trilyon lira harcayacak.

Bu yıl bitirilecek projeler içinde muhtelif illerde kargo binalarıtefriş ve modernizasyonu, uçak komponentleri temini, haberleşme teçhizatı projeleri ile taşıt alımı ve idame-yenileme yatırımları yer alıyor.

Ayrıca THY, orta ve büyük kapasiteli uçaklar yönelik yapacağı hangar inşaatı ve özel takım ve test cihazları temini ile demirbaş alımı için 13 trilyon liralık kaynak ayıracak.

TÜPRAŞ YATIRIMLARI

THY'nin ardından en fazla yatırımı 113 trilyon 300 milyar lira ile Tüpraş yapacak.

Tüpraş, bu yıl tamamlanacak, deprem hasarları iyileştirme, ham petrol ürün tankları ve yeni buhar kazanı gibi yatırımları için 42 trilyon 768 milyar liralık kaynak ayıracak.

Önümüzdeki yıllarda bitirilecek İzmir Aliağa, Kocaeli Körfez ve Kırıkkale'deki dizel kükürt giderme ünitesi, muhtelif modernizasyon projeleri ve iyileştirme projelerine yönelik olarak 63 trilyon 642 trilyon liralık yatırım yapacak.

Tüpraş, bilgisayar-donanım, taşıt alımı ve idame, yenileme için de6 trilyon 830 milyar lira harcayacak.

PETKİM

Kapsamdaki kuruluşlardan Petkim'in 2001 yılı yatırım tutarı ise 41 trilyon lira olacak.

Tüpraş, bu yıl bitecek olan Aliağa'daki komple fabrika rehabilitasyon ve tevsii, modernizasyon ve yenileme, jenaratör tesisi ile bilgisayar sistemleri modernizasyonu için 10 trilyon 42 milyar lira ayıracak.

Kuruluş yine Aliağa'da gerçekleştirilecek 2003 yılında bitecek çevre güvenlik sistemlerinin tesisi ile yardımcı tesisleri iyileştirmeprojeleri ne de 6 trilyon 523 milyar liralık kaynak ayıracak.

Petkim idame ve yenileme ile taşıt alımı için de 6 trilyon 263 milyar lira harcayacak.

Petkim Aliağa'da yapacağı ve bu yıl başlatıp önümüzdeki yıl tamamlamayı planladığı tevsii ve yenileme yatırımları için de 18 trilyon 172 milyar lira ayırdı.

DİĞER YATIRIMLAR

Denizcilik işletmelerinin bu yıl gerçekleştireceği 7 trilyon 700 milyar liralık yatırım içinde ise 3 araba vapurunun onarımı, Salı pazarı limanının yolcu limanına dönüştürülmesi, 4 adet kılavuzluk servis motoru alımı ile önümüzdeki yıllarda tamamlanması planlanan şehirhattı yolcu gemisi inşaası, romörkör temini ve araba vapuru alımı yer alıyor.

Öte yandan, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan İgsaş 7 trilyon 200 milyar lira, SEKA ve İskenderun Demir Çelik 5'er trilyon lira tutarında yatırım yapacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!