Özel tiyatrolara yardım için yasa çıkarılacak

Güncelleme Tarihi:

Özel tiyatrolara yardım için yasa çıkarılacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 00:00

Özel tiyatrolara devlet yardımının kesilmesiyle başlayan tartışmada mutlu sona ulaşılıyor. Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bürokratları, özel tiyatrolara yeniden devlet yardımı yapılmasını sağlayacak yasa değişikliğinde uzlaştılar.

ÖZEL tiyatrolara devlet yardımının önü tekrar açılıyor. Maliye Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel tiyatrolara devlet yardımının kesilmesine yol açan mevzuat değişikliğinin, yardımı tekrar mümkün kılacak biçimde eski haline döndürülmesi konusunda uzlaştı. İki bakanlık bürokratlarının ortak çalışmasıyla hazırlanan yasa değişikliği Başbakanlığa gönderildi. Maliye ile Kültür Bakanlıkları’nın bürokratları önceki gün (Çarşamba) Maliye Bakanlığı’nda biraraya gelerek mevzuat çalışması yaptı. İlk aşamada, "Sorun kanun değişikliğine gitmeden yönetmelik değişikliğiyle çözülebilir mi?" diye bakıldı. Ancak bunun mümkün olmadığı görüldü. Bunun üzerine, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun özel tiyatrolara yardımın kesilmesine yol açan, "Gerçek veya tüzel kişilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz" ifadesi üzerine özel çalışma başlatıldı.

YENİ TASARI HAZIR:

Bulunan formüle göre, "Kanuni dayanağı olmadan" şartının aşılabilmesi için şirket statüsündeki özel tiyatrolar için bir "kanuni dayanak" oluşturulacak. Bu amaçla da Kültür ve Turizm Bakanlığı, kısa bir yasa tasarısı hazırlanarak Başbakanlığa hemen gönderecek. Yetkililer, "Yasa çıkıncaya kadar özel tiyatrolar bu yılı kaybetmiş olmayacak mı" sorusuna, TBMM açılır açılmaz "öncelikli yasalardan" biri olması halinde, bu yıl bitmeden özel tiyatrolara bütçeden kaynak alınabileceğini vurguladılar.

DERNEK TİYATROLARI ALABİLECEK:

Maliye yetkilileri, "Ya yasa değişikliği, ya da özel tiyatroların şirket hüviyetini değiştirmesi gerekiyor" demişti. Düzenlemeyle büyük bölümü vergi yükümlüsü olan özel tiyatroların mevcut statülerinde değişiklik yapması gerekmeyecek. Düzenleme yasalaşırsa, özel tiyatrolar 2006 yardımlarını gecikmeli alacak. Şirket yerine değil dernek biçiminde faaliyet gösteren özel tiyatroların, bütçeden yardım almasının önünde engel bulunmuyor. Yetkililer, bu statüdeki dernek tiyatroların bu yıl yardım alabileceğini kaydettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!