Özel sektör 79 milyar lira yatırdı, Allah nazardan saklasın iyiyiz

Güncelleme Tarihi:

Özel sektör 79 milyar lira yatırdı, Allah nazardan saklasın iyiyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2010 00:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010’un ilk 6 ayında özel sektör yatırımlarının 79 milyar liraya ulaştığını, kamunun da 16 milyar liralık yatırım yaptığını söyledi. TOBB’un 5’inci Türkiye Sektörel Ekonomi Şûrası’nda konuşan Babacan, “Allah nazardan saklasın, iyi noktadayız” dedi.

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2010’un ilk 6 ayında Türkiye’de özel sektör yatırım harcamalarının 79 milyar liraya ulaştığını, aynı dönemde kamunun da 16 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen 5’inci Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda katılmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen kanaat önderleri ve oda başkanlarından oluşan 60 ana sektörün temsilcileri ile biraraya gelen Babacan, “Biz bir kriz yılında eğer bunu sağladıysak demek ki teşviklerle ilgili fena bir noktada değiliz” dedi. Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı şurada yaptığı konuşmada Yatırım teşvik sistemi sonuçları hakkında da bilgi verdi.
4 bin 747 yeni teşvik belgesi
79 milyar liralık özel sektör yatırımlarının inşaat, makine, teçhizat gibi yatırım harcaması oluduğunu kaydeden Babacan, şöyle konuştu: “Temmuz 2009-Ekim 2010 döneminde 4 bin 747 adet yeni proje teşvik belgesi düzenlendi. Bunlardan 4 bin 495’i yerli, 252 tanesi de uluslararası firma. Toplam teşvik belgesi düzenlenen rakama bakıldığında 65 milyar liraya ulaşıyor. ‘2008 Ağustos-2009 Temmuz dönemi ile 2009 Ağustos-2010 Temmuz’ aynı 12 aylık dönemleri mukayese ettiğimizde bir önceki yıla göre, proje sayısı yüzde 43 artış görülüyor.”
Sabit yatırım yüzde 94 arttı

Haberin Devamı

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kriz yılından bahsediyoruz. Sabit yatırım tutarında yüzde 94 artış var. Düzenlenmiş teşvik belgelerinden bakıyoruz bunlara. İstihdamda da yüzde 53 artış var. Yani bu yeni yatırımlarla olacak yeni istihdam bir önceki seneye göre yüzde 53 artmış. Demmek ki teşvik sisteminde fena değiliz. Tabii ki iyileştirebiliriz, daha  güzel şeyler yapılabilir, daha farklı uygulamalar olabilir ama ‘bu uygulamamız  iyi sonuçlar vermiş’ diyebilecek bir noktada olduğumuzu görüyoruz.”
Allah nazardan saklasın
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en düşük faizlerini görüldüğünü ve ilk defa Hazine’nin 10 yıllık bir borçlanma kağıdı çıkardığını hatırlatan Ali Babacan, şunları söyledi: “Geldiğimiz nokta gerçekten ‘Allah nazardan saklasın’ önemli bir nokta. Ama asla rehavete kapılmamamız gerekiyor. Ekimden itibaren bankalar kredi kullandırmaya, iç tüketim canlanmaya, yatırımcılar yatırım yapmaya başlamıştır. Güven her şeyin temeli. Şu anda Türkiye’nin tüm Avrupa bölgesinde hem tüketici hem üretici endeksi, açısından en yüksek ülke olduğunu görüyoruz. Tüm Avrupa bölgesinde en yüksek endeks değerleri Türkiye’de. Şu anda sipariş endeksleri 2005 yılından bu yana en yüksek değeri gösteriyor. Bugünün siparişi yarının üretimi, ihracatı, iç piyasa satışı anlamına gelir.”

Haberin Devamı

Yabancı sermaye Anadolu’ya yayılıyor

ULUSLARARASI uluslararası yatırımcıların artık ikinci bölgede de yatırım yaptıklarını bildiren Babacan, şöyle konuştu: “Uluslararası firmaların yatırım noktasında ve bir önceki yıla göre Anadolu’ya yatırımları 5 misli arttı. Uluslararası yatırımcıların ikinci bölgede aldığı teşvik belgesi miktarı bir önceki yılın 5 misli. Yine 3 ve 4’üncü  bölgede de ciddi artışlar olduğunu görüyoruz. Mesela 3’üncü bölgede bir önceki döneme göre proje sayımız yüzde 112, 4’üncü bölgede yüzde 179 arttı. Teşvik sistemindeki büyük proje çerçevesinde de 15 teşvik belgesi düzenlendi.”

Borçlara kolaylık sonrası işler iyice zorlaşacak

Haberin Devamı

BORÇLARIN yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin krizin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için atılan bir adım olduğunu vurgulayan Ali Babacan,  “Yani, ‘işimin gerçek durumuyla kayıtlarımı şöyle bir eşitleyeyim’ diyecek mükelleflerimiz için çok çok önemli bir fırsat. Bundan sonra bu işler Türkiye’de kolaylaşmayacak, daha zorlaşacak” dedi.

Krizde devletlerin imzası sorgulanıyor

KRİZDE dünyadaki finans kuruluşlarının devlet desteği ile ayakta kaldığını anımsatan Ali Babacan, şöyle konuştu: “Bir bakıma bankaların imzasının altına bir de devlet kendi imzasını atmış oldu. O imzaların da sorgulanmaya başladığı döneme girildi. Devletlerin imzası  sorgulanmaya başladığında, onun altına kim imza atacak sorusunun cevabı bugün      henüz yok.”

Haberin Devamı

60 sektör 540 milyar doları yönetiyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 5. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda, milli gelirin yaklaşık yüzde 75’inin, yani 540 milyar dolarlık bir üretim hacminin, buluşmadaki 60 sektör tarafından sağlandığını vurguladı. Türkiye ihracatının yüzde 90’ının bu sektörlerce  yapıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu Türkiye’deki 1.2 milyon işyerinde, 9 milyon kayıtlı istihdam sağladığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!