Özel havayolları borç batağında

Güncelleme Tarihi:

Özel havayolları borç batağında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2001 00:00


Türkiye'deki 5 özel havayolu şirketinin EUROCONTROL'e yaklaşık 20 milyon dolar borcu olduğu ve borçların ödenmediği takdirde faaliyetlerin durdurulacağı açıklandı
Haberin Devamı

Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgetin Toker, Türkiye'deki özel havayolu şirketlerinin darboğazda olduğunu belirterek, 5 özel havayolu şirketinin, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'ne (EUROCONTROL) yaklaşık 20 milyon dolar borcu olduğunu, borçlarını ödememeleri durumunda faaliyetlerinin durdurulacağını bildirdi.

Toker, Türkiye'deki havayolu şirketlerinden THY ve Pegasus dışındakilerin mali bakımdan zor durumda olduklarını, borçları nedeniyle bu şirketlerin Avrupa'daki uçuşlarına engelleme getirildiğini söyledi.

Onur Havayolları, Air Alfa, Air Anatolia, Sun Ekspres ve Eurosun adlı özel havayolu şirketlerinin, EUROCONTROL'a olan borçları nedeniyle faaliyetlerini yürütememe durumuyla karşı karşıya kalabileceklerini ifade eden Toker, şunları kaydetti:

"Bu durum, Türkiye ekonomisine ve turizmine büyük darbe vuracak. Uçak kapasitesi, yolcu talebini karşılayamayacak. Sivil havacılık sektörüne ağır darbe vurulacak. Bu da yabancı şirketlere yarayacak. Sivil Havacılık Kanunu'nun bir an önce çıkarılarak, bu sorunlara çözüm üretilmesi gerekiyor."

"Sivil Havacılık Tasarısı"nın yasalaşmasıyla maddi ve idari bakımdan özerk, Ulaştırma Bakanlığı ile ilgili "Sivil Havacılık Otoritesi"nin oluşturulacağını belirten Toker, bu otoritenin, havacılık kriz yönetim politikasını da yürüteceğini bildirdi.

Türkiye'nin CEE'ye tam üyeliği gündemde

Öte yandan, Toker, Avrupa Sivil Havacılık Örgütü (CEE) yetkililerinin 24 Ocak'ta Türkiye'ye yaptıkları ziyarette, Türkiye'nin CEE'ye tam üyeliğinin gündeme geldiğini söyledi.

Mayıs ayında tam üyelik beklediklerini ifade eden Toker, şöyle konuştu: "Bu, AB yolunda olumlu bir adım. Tam üyelik, Türkiye'ye çok ağır sorumluluklar yükleyecek. Türkiye'deki havayolu şirketlerinin, mali ve teknik yapılarını düzeltmeleri gerekecek. 2 sene içerisinde, dünya genelindeki taşımacılıkta havacılığın payı yüzde 7 oranında artacak. Türkiye'deki havayolu şirketlerinin de bundan pay alabilmek için güvenilir şirket imajını yerleştirmeleri lazım." (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!