‘OVP maden ihracatında çarpan etkisi yapacak’

Güncelleme Tarihi:

‘OVP maden ihracatında çarpan etkisi yapacak’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2023 07:00

OVP’nin madencilikle ilgili başlıkları ihracatçıları heyecanlandırdı. Programda yer alan madencilik  planlarının hızla hayata geçirilmesi durumunda maden üretimi ve ihracatının katlanacağını söyleyen TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya, “6.5 milyar dolarlık ihracatımızı 30-40 milyar dolar seviyesine çıkarabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritasını ortaya koyan Orta Vadeli Program’da (OVP) farklı sektörlere ilişkin üretim ve ihracatı destekleyen maddeler yer alıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya OVP’nin madencilik sektörüne etkilerini anlatmak üzere bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Madencilik sektörü adına programdan yüksek beklentileri olduğunu söyleyen Çetinkaya, açıklanan maddelerin hayata geçirilmesi durumunda ihracatın 6.5 milyar dolardan 30-40 milyar dolar seviyelerine çıkabileceğini belirtti.

‘OVP maden ihracatında çarpan etkisi yapacak’

Rüstem Çetinkaya

Haberin Devamı

‘HIZLI AKSİYON ALINMALI’

Programda madencilikle ilgili beş önemli maddenin bulunduğuna vurgu yapan Rüstem Çetinkaya, “Programda yer alan tüm tabii kaynak yönetiminin kurumsallaşması ve tek elden yönetilecek olması, kaynakların uluslararası standartlarda aranacak olması, sürdürülebilir madencilik politikalarının yaygınlaştırılması, kritik madenlerin arama çalışmalarının artırılması ve maden arama faaliyetlerinin kamu yararına faaliyet olarak tanımlanması beklentilerimizi sağlayan konu başlıkları. Ancak hızlı aksiyon alınması önemli. Özellikle kamu faydasına ve kritik madenlere vurgu yapılması ülkemizin bu alandaki konumunu güçlendirecek” dedi.

‘OVP maden ihracatında çarpan etkisi yapacak’

Funda Bekişoğlu - Eyüp Batal

TÜM SÜREÇLERDE TEK MUHATAP

Tüm tabii kaynak sisteminin tek elden yönetilmesinin üretim süreçlerini hızlandıracağını söyleyen İMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Batal da yatırım sürecinde koşulların değişmemesi gerektiğine dikkat çekti. Batal, “Eğer bir maden yatırımı yapılacaksa bu yatırıma ilişkin tüm süreçlerin, izinlerin, arama ve işletme döneminin tek bir kurum muhataplığında yapılacak olması ülkemiz yararınadır. Burada muhatap kuruluş sabit olursa kamu yararına istişarelerle süreç yönetilebilir. Şu anda sekiz bakanlık ve 20’den fazla kurumla muhatap oluyoruz. OVP’de yer alan maddeye göre bu konuda bir sadeleşme bekliyoruz” diye konuştu. İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Funda Bekişoğlu ise, “Doğru madencilik mümkün, madenler tarım için de sanayi için de çok önemli. Madenler konusunda kamuoyunun daha doğru bilgilere sahip olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!