ÖTV sınavından geçti her satılan otoyla bir işçinin 1 ayı kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

ÖTV sınavından geçti her satılan otoyla bir işçinin 1 ayı kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2009 00:00

Tofaş’ın CEO’su Ali Pandır, "ÖTV indirimi lehimize çalıştı. Son 5 ayda sattığımız araçların yüzde 88’ini Türkiye’de ürettik. Toplam satışlarda yerli oranı yüzde 46’ya çıktı. Türkiye’de üretilen her bir aracın satışı, bir işçinin 1 aylık istihdamını kurtardı" dedi.

Haberin Devamı

ÖTV indiriminin yürürlüğe girdiği 15 Mart’tan itibaren üretimi hızlandırıp, kısa çalışma ödeneği başvurusundan vazgeçen, eve gönderdiği 1000 işçiyi geri çağırıp vardiya sayısını artıran Tofaş, (Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş) nisan ve mayıs aylarında bunun sonuçlarını satışlarında ortaya koydu. 8 yıl aradan sonra Türk otomotiv pazarında yeniden liderliği ele geçiren Tofaş’ın CEO’su Ali Pandır, "ÖTV indirimi lehimize çalıştı. Biz bu başarıyı sadece satarak değil üreterek elde ettik" diye konuştu.

4 yıllık evrimin meyvesi

Liderliklerinin tesadüf olmadığını söyleyen Pandır, bunun son 4 yıldır her alanda gerçekleştirdikleri evrimin bir meyvesi olduğunu kaydetti. Pandır, şöyle konuştu: "Türkiye’de daha önce bu evrimi ispat edeceğimiz bir ortam yoktu. Stratejiler tamamen kampanya odaklıydı. ÖTV indirimiyle birlikte gerçek gücümüzü gösterdik. Son iki aydaki performansımızla ocak-mayıs döneminin lideriyiz. Bunu ÖTV indirimi devam etsede etmese de sürdürmek istiyoruz. Son 5 ayda sattığımız araçların yüzde 88’ini Türkiye’de ürettik. Toplam satışlarda yerli oranı bizimde de katkımızla yüzde 46’ya çıktı. Yani Türk otomotiv sektörü ÖTV sınavından başarıyla geçti."

Devam son anda açıklanmalı

ÖTV indiriminin sürmesi gerektiğini kaydeden Pandır, şunları dile getirdi: "ÖTV indirimi sürecekse bu son anda açıklanmalı. Son anda açıklanırsa, Türkiye’deki fabrikaların lehine olur. Biz son dönemde çabuk hareket etme yeteneği kazandık. Bunun ödülünü de aldık. Şimdi 15 Haziran’da ÖTV bitecek dendiği için ithalatçıların yüksek stokla yakalanmamak için, fazla sipariş vermediklerini düşünüyorum. Biz de hesaplarımızı ÖTV teşviği sürmeyecekmiş gibi yapıyoruz. Ama devam etmesi halinde buna en iyi uyum sağlayacak olan da yine yerli üreticiler olur. Aksi durumda, geri çağırdığımız işçileri yine eve gönderip, kısa çalışma ödeneğine başvururuz. Unutmayalım ki bugün 1 yerli otomobil satışı, 1 işçinin bir aylık istihdamı demek" dedi.

’Türk’ sadece bizde var

İsminde ’Türk’ ibaresi olan tek otomotiv fabrikası olduklarını da kaydeden Pandır, şunları söyledi: "İtalyan Fiat’ın CEO Sergio Marchionne’nin da dediği gibi söz verdiklerimizi sırayla yerine getiriyoruz. Fiat son dönemde yaptığı hamlelerle dünya otomotivin önde gelen markası oldu. Bizde Türkiye’de aynı başarıyı gösteriyoruz. Türkiye’de Tofaş ve Fiat’ın imajını artırdık."

Fiat’ın en güçlü sedan üreticisi biziz

TOFAŞ CEO’su Ali Pandır, Fiat-Chrysler ortaklığında Tofaş’ın da önemli rolünün olacağını inandıklarını belirterek, "Şu an bu konuda resmileşen veya konuşulan net bir şey yok. Ama Ford Otosan, Amerika’ya Connect ihracatına başlaması, bizim de çok rahatlıkla Doblo veya Fiorino satabileceğimiz gösteriyor. Bunu tabiki talep ve zaman gösterecek. Ayrıca Amerika bizim gibi bir sedan pazarı. Fiat’ın da dünyada sedan üreten Tofaş ve Brezilya fabrikasından başka bir üretim tesisi yok. Dolayısıyla burda da ciddi bir potansiyel var" dedi.

5 ayda 30 bin araç satıp yüzde 17.5 pazar payı aldı

63 bin 191 adet binek ve hafif ticari aracın satıldığı mayıs ayında 11 bin 71 adet satış gerçekleştiren Fiat, toplam pazarda yüzde 17.5’lik pazar payıyla geçtiğimiz ay en çok tercih edilen marka unvanını elde etti. Mart ayında 6 bin 391 adet araç satışı gerçekleştiren, nisan ayında hem toplam pazarda hem hafif ticari araç pazarında lider olmayı başaran Fiat, Ocak-Mayıs 2009 döneminde ulaştığı 30 bin 852 adetlik araç satışıyla da ilk sırada yer alarak liderliğini korudu.

Yeni Doblo’ya tam yol devam

TOFAŞ’ın sürdürdüğü yeni Doblo projesinde duraksama olmadığını belirten Fiat Marka Direktörü Okan Baş, "Yaklaşık 400 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Bütün hesaplar krize rağmen değişmeden devam ediyor. Bu aracı söz verdiğimiz gibi bu yılın sonunda piyasaya çıkaracağız. Lansman için henüz karar verilmedi" dedi.

Haberin Devamı

Otomotivdeki iş fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=11800

Haberin Devamı

İkinci el otomobiller hurriyetoto.com'da

http://www.hurriyetoto.com/oto/otomobil/index.php

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!