ÖTV de kalksın, Türkiye takı üretim merkezi olur

Güncelleme Tarihi:

ÖTV de kalksın, Türkiye takı üretim merkezi olur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2006 00:00

İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkanı Cihan Kamer, sektörün iddiaların aksine "kayırılmadığını" söylerken, kaldırılan yüzde 6 KDV yerine getirilen yüzde 20 ÖTV ile mücevher sektörünün önünün kesildiğini savundu.

Kuyumculuğun son 10 yılda büyük aşama kaydettiğini anlatan Kamer, "Mücevherden ÖTV kalkarsa dünyanın altın ve mücevher takı üretim merkezi oluruz. Aksi halde pazarı Dubai ve Hong Kong’a kaptırırız" dedi.

BAYKAL’A YANIT: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, sektör temsilcileriyle birlikte düzenlediği toplantısında ismini vermeden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın iddialarını yanıtlayan Kamer, sektörün korunduğu iddialarının ya eksik bilgiyle yapılan yanlış bilgilendirmeler ya da arkasında kötü niyet olan yaklaşımlar olduğunu savundu. İddiaların merkezinde mücevherden KDV alınmamasının yattığını anlatan Kamer, altının hammaddesinde gelişmiş hiçbir ülkede olmadığı gibi KDV’nin bulunmadığını, sadece üzerindeki işçilik ve kára KDV uygulandığını söyledi. İddia edilen 3.7 milyar dolarlık ithalatın mücevher olmadığını, Türkiye’ye 3.7 milyar dolarlık altın, yani KDV uygulanmayan hammadde girdiğini ifade ederek, mücevher ithalatının 22.5 milyon dolar olduğunu kaydetti.

ÖTV KALKSIN ÖNÜMÜZ AÇILSIN: Mücevherden KDV’nin kaldırıldığını ancak yüzde 6 olan ÖTV’nin yüzde 20’ye çıkarıldığına dikkat çeken Kamer, "İhracatçı açısından en azından KDV verseydik bile ihracatımızdan sonra bunun iadesini alacağımızdan bizim açımızdan ek bir yük getirmeyecekti. ÖTV’de böyle bir şansımız da yok. Başka sektörler KDV ödüyor ama en azından geri alıyor" dedi. Kamer, mücevherden ÖTV kalkarsa Türkiye’nin, dünyanın altın ve mücevher takı üretim merkezine haline gelebileceğini savundu.

Kuyuya taş atan siyasetçiler var

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, değerli maden ve mücevharat sektörünü siyasi çıkıy e amaçları için kullananlar olduğunu iddia ederken, bilgi olmadan yorum yapıldığını, bir delinin bir kuyuya taş attığını ve taşın çıkarılması için çaba, emek ve zaman harcandığını kaydetti. Maliye’yi de sektör üzerinde vergilerle yarattığı sıkıntıları kaldırmaya davet eden Satıcı, "Siyasiler, bu sektöre basarak siyaset yapma yerine sektörün gelişmesi için siyaset yapmalı" dedi. Satıcı, "Kuyuya siyasetçiler taş atıyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!