Otomotivde 4 milyar dolarla dünya plaza rekortmeni

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde 4 milyar dolarla dünya plaza rekortmeni
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2005 22:58

Haberin Devamı

TÜRK ekonomisinin can damarı niteliğindeki otomotiv sektöründe 10-12 milyar dolarlık cirosal büyüklüğü ile tüketici ile üretici arasında köprü vazifesini gören yetkili satıcılar, 4 milyar dolarlık yatırımla kurdukları plazalarla dünya rekortmeni oldular. 10-15 otomotiv fabrikasının kurulabileceği bu yatırımın 2 milyar doları gösterişli ama rantabl olmayan plazalardan oluşuyor.

10-15 FABRÄ°KA KURULURDU:

Türkiye genelindeki 1000 yetkili satıcıyı bir çatı altında toplamak amacıyla kurulan Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (OYD) dün tanıtım toplantısı düzenlendi. OYD Yönetim Kurulu Başkanı Özdem Kalyoncuoğlu, Türkiye genelindeki yetkili satıcıların tesis ve plazalar için 4 milyar dolarlık bir yatırım yaptığını belirterek, ‘Bu kadar yatırım dünyanın hiç bir ülkesinde yapılmamıştır. Bu kadar yatırımla 10-15 otomobil fabrikası kurulurdu’ dedi.

Haberin Devamı

SARAY GÄ°BÄ° SHOWROOM:

Türkiye’de başka sektörlerden bir çok kişinin otomotiv alanına girdiğini kaydeden Kalyoncuoğlu, birçoğunun şan olsun, gösteriş olsun diye fizibıl olmayan plazalar kurduğunu belirterek, ‘4 milyar dolarlık bu yatırımların bana göre 2 milyar doları yapılmamalıydı. Şaşalı plazaların yerine ekipmana, eğitime para harcansaydı elde kalacak işletme sermayesiyle kriz dönemlerini rahat atlatabilirlerdi. Böyle kat kat saray gibi showroom’lar bence de hiç fizibıl değil, gerekli de değil. Plazaların bu kadar saray gibi şaşaalı olması bence israftır’ diye konuştu. Kalyoncuoğlu, bu plazaların otomotiv sektöründen çıkmaları halinde sadece düğün salonu olabileceğini de söyleyerek, ‘Çünkü bu kadar büyük showroomları olan bir plaza, ne otel olur, ne hastane. Olsa olsa düğün salonu olur’ dedi.

İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK:

Yetkili satıcıların birçoğunun tüccarlıktan geldiğini ve yeni yeni kurumsal bir kimliğe kavuşarak işletmeciliğe alıştığını kaydeden Kalyoncuoğlu şöyle konuştu: ‘Biz Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yetkili satıcıları tek bir çatı altında birleştirdik. Nisan ayında resmi olarak kurulan OYD’ye 3.5 ayda 200’ün üzerinde satıcı üye oldu. Yıl sonuna kadar tüm yetkili satıcıların bu derneğe üye olmasını bekliyoruz. OYD ile birlikte yetkili satıcıların temsil sorunu ortadan kalkacak. Anadolu’nun en uzak köşelerine kadar iş alanları yaratan bu güzide topluluğu AB standartlarına yükseltmek, daha organize bir topluluk konumuna getirmek bizim en temel amacımızdır.’

Haberin Devamı

ÖLÇÜSÜZ YATIRIMLAR:

Yetkili satıcıların büyük paralar haryacarak kurduğu plazaların bir çoğunun fizibıl olmadığını söyleyen Kalyoncuoğlu, ‘Pazarın büyük olduğu illerde bu daha fizibıl olabilir. Ama Anadolu’daki bir çok plaza sadece şan olsun diye ölçüsüz yatırımlarla yapıldı ve birçoğu krizde bu yüzden büyük yara aldı’ dedi.

Eskiden müşteriyi kovsanız yine de para kazanıyordunuz

1993’e kadar Türkiye’de yetkili satıcı olarak iki markanın pazarın yüzde 70-80’ine hakim olduğunu söyleyen OYD Başkan Yardımcısı Tarık Taşar, ‘Bugün Avrupa’nın 6’ıncı büyük pazarıyız. Hızlı büyümede hatalar ve gereksiz yatırımlar yapıldı. Ama şu an plazaların yüzde 70-80’i rantabl çalışıyor. Başka sektörlerden kriz öncesinde yüksek kar marjı var diye girenler sektörden çıkıyor. Zaten sağlıksız yatırımların çoğunu da bunlar yapmıştı’ açıklamasını yaptı. İcra Kurulu Üyesi Erdal Kaygusuz ise, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde yüksek kazanç bulunduğunu belirterek ‘İnsanlar yattığı yerden para kazanıyordu, müşteriyi kapıdan da kovsanız para kazanıyordunuz. Stoktaki araç her ay yüzde 6-7 enflasyondan dolayı kazanç getiriyordu’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Otomotiv fabrikaları yaz tatiline çıkıyor

OTOMOTİV sektörünün önde gelen ana sanayi kuruluşları, 22 Temmuz’dan itibaren değişik dönemlerde üretimlerini durduracak. Türk Metal Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı İsmail Dursun, Oyak Renault’nun 22 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında üretimini durduracağını bildirdi. Fabrikada çalışan 3 bin 400 işçinin büyük bölümüne yıllık izinlerinin kullandırılacağını belirten Dursun, yeni işe giren ve izin hakkı olmayanların da aralarında bulunduğu 450-500 işçinin bu dönemde fabrikada bakım ve onarım yapacaklarını kaydetti.

KARSAN: Peugeot lisansıyla ‘Partner’, ‘J9’, ‘Boxer’ ve ‘Ducato’ marka hafif ticari araçların üretimini yapan Karsan’ın ise 22 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında üretimini durduracağını kaydeden Dursun, fabrikada çalışan 800 işçinin aynı dönemde izne çıkacağını bildirdi.

Haberin Devamı

TOFAŞ: Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Şenol Özaydın da Tofaş Fiat’ta 1-18 Ağustos tarihleri arasında üretim yapılmayacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!