Otomotiv sektörü hurda indirimini bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv sektörü hurda indirimini bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2009 12:25

ÖTV indiriminin 16 Mart’ta yürürlüğe girmesini çok geç kalmış bir karar olarak değerlendiren Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, uygulamanın sona ereceği 15 Haziran sonrasını kara kara düşündüklerini söyledi.

ÖTV indiriminin otomotiv endüstrisi için beklenen faydayı sağlamadığının da altını çizen Sünneli, sert düşüşler yaşanmadan sektörün beklenen canlılığı yakalayabilmesi için hurda indiriminin devreye girmesini istedi.

UTAYSİB Yönetim Kururlu Başkanı Ferit Sünneli, açıklamasında, ÖTV indiriminin, hurda indirimi ile desteklenmesi halinde otomotiv sektöründe beklenen canlanmanın yaşanabileceğini söyledi.

Türk otomotiv endüstrisi geçtiğimiz yıl aylık ortalama 2.5 milyar dolara yakın ihracat gerçekleşirken, bu yıl aylık ihracat rakamlarının 1 milyar doları zor bulduğunu vurgulayan UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli, yurt dışı pazarlarda yaşanan talep daralmasının bunda birinci etken olduğuna dikkat çekti. Sektörün ayakta kalabilmesi için iç piyasanın da canlı olmasının gerektiğini kaydeden Sünneli, “Zaten çok geç kalmış olan ve ancak 16 Mart tarihinde yürürlüğe giren ÖTV indirimi piyasayı sadece moral olarak canlandırdı. ÖTV indiriminde 1 ay geride kaldı ve beklenen fayda maalesef elde edilemedi. Ne yazık ki, ÖTV indirimi 15 Haziran’da son bulacak. Otomotiv sektörü bu indirimden yeteri kadar fayda sağlayamamıştır. Türk otomotiv sanayi 15 Haziran sonrasını kara kara düşünmektedir” diye konuştu.

İÇ PAZAR CANLILIĞI MUTLAKA SAĞLANMALI

Uygulanmakta olan ÖTV indiriminin hurda indirimi ile desteklenmesi halinde, Türk otomotiv endüstrisinin daha çabuk ayağa kalkabileceğini belirten Sünneli, “Bunu yakın zamanda uygulayan ülkeler var. Örneğin Almanya, hurda indirimi ile kendi iç pazarını yüzde 22 artırdı. ÖTV indirimi ile Türk otomotiv endüstrisinde başlayan hareketliliğin devamı için, hurda indirimine ihtiyaç var. Sektörün önemli ölçüde hareketlenmesini sağlayacağına inandığımız, hurda indirimi otomotiv endüstrisinin rahat bir nefes almasını sağlayacaktır” dedi.

Sünneli, sektörde çok cılız da olsa kısmen başlayan hareketliliği doğrudan kesmenin sert düşüşlere neden olabileceğini de ifade ederek, “Bu dönemin sonunda bir yumuşak geçiş olmalı. Kademeli geçiş sağlanmalı. 15 Haziran sonrası sert düşüş yaşanmaması için çözüm, hurda teşvikinin devreye sokulması olabilir” diye konuştu.

Sünneli, bu arada ekonominin geneli için üretimi canlandıracak, sanayide çarkların yeniden dönmesini sağlayacak, istihdamı artıracak ve tüketicinin alım gücünü yükseltecek genel tedbirler için de çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!