Otomotiv ihracatında tarihi rekor

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv ihracatında tarihi rekor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2023 07:00

ULUDAĞ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi mart ayında aylık bazda tarihi rekora imza attı.

Haberin Devamı

Sektörün mart ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22.8 artışla 3.3 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ilk sırada yer alan otomotiv endüstrisinin aldığı pay da yüzde 13.9 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 15.8 artarak 8 milyar 619 milyon dolara ulaştı. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Martta elde ettiğimiz aylık bazdaki tarihi rekor, Cumhuriyetimizin 100. yılında hedeflediğimiz 34 milyar dolara ulaşma yolunda önemli bir motivasyon oldu. Küresel çapta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sunmaya odaklıyız” ifadelerini kullandı.

Çelik, mart ayında çekici ve binek otomobil ihracatında yüksek oranlı artışlar olduğunu, ülkeler bazında ise Fransa, İspanya ve Polonya’ya çift haneli ve yüksek oranlı artış kaydettiklerini söyledi. OİB verilere göre, mart ayında ülke grubu bazında yüzde 70 pay ile en büyük pazar olan AB ülkelerine yüzde 29 artışla 2.3 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Diğer Avrupa Ülkeleri yüzde 12 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat yüzde 20 arttı. Bağımsız Devletler Topluluğu’na ise yüzde 212’lik ihracat artışı oldu.

 

BAKMADAN GEÇME!