Otomotiv ihracatında eylül rekoru

Güncelleme Tarihi:

Otomotiv ihracatında eylül rekoru
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2022 07:00

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre eylül ayında otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 11.7 artarak 2 milyar 753 milyon dolara yükseldi.

Haberin Devamı

Türkiye ihracatından yüzde 13.9 pay alan sektör, ikinci sıradaki yerini korudu. Bu yılın ocak-eylül döneminde ise otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 5 oranında artarak 22.3 milyar dolar olurken, ilk dokuz aydaki ortalama aylık ihracat 2.5 milyar dolar oldu. Ağustos ayında yaşanan yüzde 6’lık düşüşten sonra eylül ayında gerçekleşen yaklaşık yüzde 12’lik artışın önemli olduğuna değinen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Elde ettiğimiz rakam bugüne kadarki en yüksek eylül ayı ihracatı oldu. Ürün grubu bazında en fazla ihracat tedarik endüstrisinde görülürken, binek otomobiller çift haneli, çekiciler ihracatı üç haneli artış gösterdi. Eylülde eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı ise geriledi” dedi. OİB Başkanı Çelik, eylül ayında Almanya, Fransa ve Polonya’ya yönelik yüksek oranlı ihracat artışının dikkat çektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Otomotiv ihracatında eylül rekoru

Eylül ayında Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’ya ihracat yüz 27 artarak, 403 milyon dolar olurken, Birleşik Krallık’a yüzde 4 gerilemesine rağmen 324 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı.

EN BÜYÜK PAY AB’NİN

İhracatın yüzde 35 artarak 270 milyon dolara çıktığı Fransa ise üçüncü oldu. Eylül ayında önemli pazarlarımızdan İtalya’ya yüzde 23, İspanya’ya yüzde 24, Polonya’ya yüzde 68, Romanya’ya yüzde 20, Bulgaristan’a yüzde 40, İsveç’e yüzde 32, Çekya’ya yüzde 98 ihracat artışı olurken, ABD’ye yüzde 12, Slovenya’ya yüzde 31, Mısır’a ihracat ise yüzde 48 oranında geriledi. Avrupa Birliği ülkeleri eylül ayında yüzde 64 pay ve 1 milyar 758 milyon dolar ihracat ile ülke grubu bazında ilk sırada yer alırken, AB ülkelerine yönelik ihracat yüzde 22 artış gösterdi. Aynı dönemde Afrika ülkelerine yönelik ihracat ise yüzde 16 oranında azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!