Otomobilde vergi avantajı yılbaşında bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Otomobilde vergi avantajı yılbaşında bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2001 14:00

Otomobil sahibi olmak isteyenler için önemli fiyat ve vergi avantajının bulunduğu dönem, yılbaşında sona erecek. Yeni yılla birlikte firmaların rutin fiyat artışlarıyla birlikte yükselecek vergiler yüzünden otomobillerin satış fiyatlarında önemli artışlar yaşanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Piyasada firmaların cazip kampanyalarla desteklediği, vergi indirimli birçok otomobilin anahtar teslim satış fiyatındaki artış da enflasyon ve dövizdeki artışın altında kaldı.

FÄ°YATLAR YÃœZDE 30 ARTACAK
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkan İsmet Tepret, otomobil almayı planlayanların yıl sonuna kadar sektördeki fırsatlardan yararlanmalarıgerektiğini belirterek, "Yeni yılla birlikte otomobil fiyatları yüzde30`luk bir artış gösterecektir" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Tepret, hükümetin otomotiv sektörüne verdiği destek sonucu geçici bir süre için 8 puanlık KDV ve 6 puanlık Ek Taşıt Alım Vergisi indirimiyle 14 puanlık avantaj yaratıldığını hatırlattı.

Böylece Ekim ayında 8 bin adet olan toplam satışların Kasım`da 16 bine yükseldiğini, Aralık`ta da rakamın 25 bin olmasının beklendiğini kaydeden Tepret, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Hükümetin sağladığı vergi indirimlerine karşılık üretici ve distribütör firmaların yaptıkları indirimlerle 2001 yılının en ucuz fiyatlarıyla kampanyalar düzenlenmektedir. Bu kampanyalar tüketiciye otomobil almanın uygun fırsatlarını sunmaktadır. Yeni yılda fiyatlara yansıyacak olan vergi artış oranı yaklaşık yüzde 20`dir. Üretici ve distribütör firmaların fiyatlarına yapacakları yüzde 10`luk zamla birlikte fiyatlar bugünkünden toplam yüzde 30`luk bir artış gösterecektir."
Kasım sonu itibariyle 11 aylık enflasyon toptan eÅŸya fiyatları endeksinde (TEFE) yüzde 81.1, tüketici fiyatları endeksinde (TÃœFE) yüzde 63.3, yılbaşından bu yana serbest piyasada dolar ve marktaki artış yüzde 100`ü geçerken piyasada hala satış fiyatındaki artış yüzde35`ler düzeyinde kalan otomobiller bulunuyor.Â

Haberin Devamı

Çok sayıda ithal markanın fiyat artışlarının da dövizdeki artış oranının oldukça altında kalması dikkat çekici bir başka noktayı oluşturuyor.   Ayrıca, firmalar açıklanan anahtar teslim fiyatları üzerinden milyarlarca liralık cazip indirimler de uygulayarak, yılı mümkün olduğu kadar fazla araç satarak kapatmaya çalışıyorlar. Bu indirimler de fiyatlardan düşüldüğünde fiyat artış oranları daha da aşağıya çekilmiş oluyor.
   Â
RENAULT VE TOFAÅž`IN KAMPANYASI
   Â
Renault`un sürdürdüğü kampanyada Clio RTA 1.4 ve RXT 1.4 16v, Laguna RXE 1.6 16V, Kangoo Pampa, Megane Authentique 1.4 16v, Megane Expression ve Dynamique 1.6 16v, Megane Authentique 1.4 16v HB, TwingoExpression 1.2, Scenic RXE/RXT 1.6 16v, Megane Coupe Dynamique 1.6 16V, Megane Cabriolet 1.6 16v, Master Van ve Minibüs modellerinde yüzde 18`e inen KDV, Renault tarafından karşılanıyor.

Haberin Devamı

Ayrıca kampanyada, tüketiciler Clio 1.4 RTA modeline 2 milyar 796 milyon lira, Megane 1.4 16V RTA AC modeline 3 milyar lira, Laguna 1.6 16V RXE modeline 6 milyar 353 milyon, Scenic 1.6 16V RXE modeline ise 7 milyar 578 milyon TL`ye varan avantajlar ile sahip olabiliyorlar.

Tofaş da Ek Taşıt Alım Vergisi ve Taşıt Alım Vergisi`nin tamamını da içeren içeren nakit indirimi uyguluyor.  Anahtar tesliminde nakit avantajı Şahin 1.4 İE ve Şahin 1.6 İE`de 3 milyar lira, Kartal HD ve Kartal 1.6 İE`de 2 milyar 100 milyon lira,Doğan 1.6 İE`de 4 milyar 100 milyon lira, Palio 1.2, 1.4 ve 1.6, Siena1.2, 1.4 ve 1.6 modellerinde 2 milyar 750 milyon lira, Siena 1.4 ve 1.6 LPG modellerinde 2 milyar 900 milyon lira, Palio Weekend 1.2 ve 1.6 modellerinde 3 milyar 500 milyon lira, Palio Weekend 1.4 modellerinde 4 milyar lira düzeyinde bulunuyor.  Avantaj, Marea 2.0 HLX ve Marea Weekend 2.0 HLX modellerinde 8`er milyar lira düzeyine ulaşıyor.
   Â
OTOMOBÄ°L ALMANIN TAM ZAMANI
   Â
Renault Mais A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Aybar içinde bulunduğumuz günlerin otomobil almanın tam zamanı olduğunu vurgulayarak, "Otomobil almayı talep edenler, şu an sektörde olabilecek en uygun şartlara sahipler" dedi. Aybar, yaşanan krizden otomotivin oldukça fazla etkilendiğini vurgulayarak, toplam otomobil pazarında Ocak-Kasım döneminde yüzde 72 oranında daralma yaşandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Bu gelişmeler karşısında sektörde ilk olarak Ek Taşıt Alım Vergisi`nin yüzde 12`den yüzde 6`ya indirildiğini, Ekim ayında ise yüzde 26`lık KDV`nin 1600 cc ve altı motor seçenekli modellerde yüzde 18`e düşürüldüğünü hatırlatan Aybar, şunları söyledi:

"Devletin ağır vergi yükünü azaltmak için attığı somut adımlar sonucunda sektörde bir hareketlilik yaşandı. Kasım ayı satış rakamlarıEkim ayına göre yüzde 67 oranında arttı. Bu fark devletin ve firmaların birlikte hareket ederek tüketiciye sunacakları avantajlar ile sektörde başarılı sonuçların elde edilebileceğini gösteriyor.

Umarız vergi konusunda devlet tarafından sunulan şartlar 2002 yılında da sektörümüze destek olarak devam eder ve Avrupa Birliği normlarına daha yakın vergi oranlarına kavuşabiliriz.

Haberin Devamı

Bu arada tüketicilere özellikle belirtmek istediğim bir husus da şu an otomobil almanın zam zamanı olduğudur. Otomobil almayı talep edenler, şu an sektörde olabilecek en uygun şartlara sahipler."


   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!