Otomobilde ‘bulut’ çağı... Ev ve istasyonlarla konuşacak, arızayı uzaktan çözebilecek

Güncelleme Tarihi:

Otomobilde ‘bulut’ çağı... Ev ve istasyonlarla konuşacak, arızayı uzaktan çözebilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2023 07:00

Elektrik dönüşümüyle birlikte otomobillerde yazılımın önemi arttı. Bulut servisleri, nesnelerin interneti (IoT) ve yapay zekâ (AI) araçlara girmeye başladı. Bu alanda dünyanın önde gelen isimlerinden AWS Başkan Yardımcısı Yasser Alsaied, IoT’un otomotiv sektörünü nasıl değiştireceğini Hürriyet’e anlattı. Alsaied’e göre, tıpkı elimizdeki akıllı telefonlar gibi kullanabileceğimiz otomobiller çok yakında hayatımıza girecek ve Togg’da onlardan birisi olacak.

Haberin Devamı

Son yılların en çok konuşulan teknolojileri bulut, yapay zekâ ve nesnelerin interneti artık otomobillerle daha çok anılıyor. Çünkü elektrik dönüşümüyle birlikte otomobiller her zamankinden daha fazla yazılımla çalışıyor. Düşünün ki, geçmişte bir otomobilin yüzde 70’ini motor ve şanzıman oluştururken, elektrikli araçların yüzde 70’i batarya ve yazılımdan oluşuyor. Özellikle nesnelerin interneti (IoT) yakında hem sürücülerin hem de otomotiv üreticilerinin en çok kullanacağı teknolojilerden birisi olarak öne çıkacak. Bu alanda dünyanın 3 büyük şirketi arasındaki Amazon Web Service’nin (AWS) Başkan Yardımcısı ve IoT biriminin başındaki isim Yasser Alsaied geçtiğimiz hafta AWS Cloud Day etkinliği kapsamında Türkiye’ye geldi.

Otomobilde ‘bulut’ çağı... Ev ve istasyonlarla konuşacak, arızayı uzaktan çözebilecek

Yasser Alsaied

Haberin Devamı

‘160 SENSÖR VAR’

AWS’nin davetiyle Alsaied’le, IoT üzerine genel bir sohbet yapacaktık ancak kendisi tam bir otomobil tutkunu çıktı ve konuşmamızın önemli bölümünü IoT’un otomotivde sunacağı çözümler oluşturdu. Alsaied, “Bir otomobilde 160’a yakın sensör var. Normalde bu veriler toplanır, araç bakıma gidince veriler orada okunur ve varsa bir hata giderilir. Ancak artık bu yeterli değil. Araç kullanılırken sorunları tespit etmek ve güncellemelerle uzaktan çözmek gerekiyor. Sensörlerin topladığı verilerle yapay zekâ veya analitik hizmetlerin çalıştırılması üreticilere, sürücülere, filolara ve devletlere çok fazla değer sağlıyor. Biz de AWS olarak dünyadaki en güvenilir ve ölçeklenebilir IoT hizmetlerini herkesin kullanımına sunuyoruz” dedi.

İşte alanında dünyanın önde gelen isimlerinden Yasser Alsaied’in ifadeleriyle otomotiv üreticileri ve sürücülerin hayatını kolaylaştıracak IoT hizmetleri:

Sürücünün koltuk, ayna, klima, müzik, sürüş modu ayarları gibi birçok kişisel ayarı profillerine kaydedilecek. Örneğin başka bir ülkede/şehirde araç kiraladınız veya otomobilinizi değiştirdiniz. Profilinizi tanıttığınızda saniyeler içinde ayarlarınız o araca taşınacak. Çünkü, tüm verileriniz ve ayarlarınız bulutta saklanacağı için sizinle birlikte gelecek.

Haberin Devamı

Araç ile ev birbirini tanıyacak. Otomobil yaklaştığında garaj açılacak, klima istenilen ayara getirilecek, kahve makinası çalıştırılabilecek ve bunun gibi birçok ayar daha otomobilden eve varmadan otomobiliniz tarafından yapılabilecek.

Bir benzin veya şarj istasyonuna gittiğinizde bu istasyon aracınızla iletişime geçecek. Dijital cüzdanınız bulunan profiliniz istasyona yüklenecek ve işlemleriniz hızla tamamlanacak.

Güvenlik en önemli önceliğimiz. IoT’e dayanan sensör, kamera ve ADAS’lar sürücüler ile yolcuların güvenliğini maksimum seviyede koruyacak.

Büyük bölümü yazılımdan oluşan otomobillerde artık fiziksel hasar dışında servislere gitmeye pek gerek kalmayacak. Sorunları uzaktan çözülebilecek veya güncellemeler yine uzaktan alınabilecek.

Haberin Devamı

Otomobil üreticileri için en maliyetli şeylerden birisi bölgeye özgü ürünler üretmek. Ancak yazılım tanımlı bir araçla bölgenin tüm özelliklerinin konfügre olmasıyla farklı ülkeler için ayrı ürün grupları üretmeye gerek kalmayacak. Aynı aracın birçok özelliği satışa sunulacağı ülkeye göre bulut içerisindeki yazılımla ayarlanabilecek.

‘TOGG’LA ÇALIŞMAK İÇİN SABIRSIZLANIYORUM’

AWS’nin şu anda BMW ve Rivian’la önemli bir işbirliği içerisinde olduğunu belirten Yasser Alsaied, özellikle BMW gibi bir markanın kaza önlemeye yönelik ADAS sistemlerinin bulut üzerinden çalışıyor olmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Alsaied, “İkinci bir örnek ise Rivian. Rivian’ın Yazılımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı bana ‘Bu resmen tekerlekli IoT’ demişti. Bugüne kadar Toyota, Honda, Mercedes-Benz gibi birçok markayla çalıştım. Togg’u da gördüm ve çok beğendim. Togg’la çalışmak için sabırsızlanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Otomobilde ‘bulut’ çağı... Ev ve istasyonlarla konuşacak, arızayı uzaktan çözebilecek

Burak Aydın

TÜRKİYE’YE 128 MİLYAR DOLAR KATKI SAĞLAYABİLİR

Bulut teknolojilerinin kullanımı yalnızca otomotivde değil her alanda Türkiye ekonomisine katkılar sağlayabilir. AWS’nin son raporuna göre, Türkiye’nin bulut kullanımını hızlandırarak önümüzdeki 10 yılda (2023-2033) 128 milyar dolar tutarında ek ekonomik değer elde etme potansiyeline sahip. Öyle ki, 2021 yılında bulut kullanımı Türkiye’nin GSYİH’sine yüzde 0.74 oranında katkıda bulunarak 6.1 milyar dolar ekonomik değer yaratmış. AWS Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın’ın konuyla ilgili şu sözleri dikkat çekici: “Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet gücünü artırmak için altyapıya yatırım yapması ve nitelikli bir iş gücü geliştirmesi gerekiyor. Türkiye, AWS’in desteğiyle dijital dönüşümünü hızlandırabilir ve ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma için yeni fırsatların önünü açabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!