Otomobil üretmeyiz parça alırız

Güncelleme Tarihi:

Otomobil üretmeyiz parça alırız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 01:02

TÜRKİYE’yi otobüs ve kamyon üretim üssü haline getiren Mercedes, Türkiye’de otomobil üretimine sıcak bakmıyor. CEO Dieter Zetsche, Türkiye’den otomobil parçası alacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 800 milyon Euro’luk yatırımla 46 yıldır Türkiye’de otobüs ve kamyon üreten Mercedes’in kısa vadeli hedefleri arasında Türkiye’de otomobil üretimi bulunmuyor. Daimler ve Mercedes-Benz’in İstanbul doğumlu CEO’su Dr. Dieter Zetsche, Türkiye’de kamyon ve otobüs üretiminden memnun olduklarını belirterek kısa vadeli hedeflerinde otomobil imalatının görünmediğini söyledi. Dr. Zetsche Türk otomotiv yan sanayiden yapacakları alımların artacağını dile getirdi. Detroit, otomobil fuarında Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zetsche Türkiye’nin henüz Mercedes otomobil üretimi için uygun fizibiliteye sahip olmadığını söyledi. Otomobil imalatı için o bölgede belirli bir satış hacmi gerektiğini kaydeden Zetsche, “Türkiye’de yakın gelecekte otomobil üretimi öngörmüyoruz. Ama otomobil ve hafif ticaride yan sanayi parça alımlarımızı artırmaya karar verdik” dedi. Zetsche’nin yedek parça alımının kısa vadede 500 milyon Euro’yu bulması bekleniyor. Daimler Grubu, 2012’de otomobil ve hafif ticari araçları için de Türk yan sanayiyle çalışma kararı almıştı. 40 kişilik yönetici heyetiyle Türkiye’ye çıkarma yapan Daimler ve Mercedes Benz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dieter Zetsche, 80 yan sanayi kuruluşunun 160 temsilcisi ile biraraya gelmişti.

Haberin Devamı

Türkiye’ye küçük motorlar gelecek

TÜRKİYE gibi motor hacmine göre vergilendirme yapılan ülkelere avantaj sağlayan “küçük motor” stratejisini sürdüreceklerini söyleyen Zetsche, “C, CLA,GLA ve yeni birçok araçta küçük ve düşük emisyonlu motorlara yer vereceğiz” dedi. B sınıfının elektrikli versiyonunu çıkaracaklarını, yıl sonuna doğru 4 koltuklu yeni Smart’ın yollara ineceğini belirten Zetsche Maybach’ın tekrar üretimini düşünmediklerini, S serisinin daha lüks versiyonlarını devreye koyabileceklerini söyledi.Zetsche, “Renault ile işbirliğimiz de verimi artırmak için sürüyor. Ama bu da herşeyi Rnault ile yapacağımız anlamına gelmiyor” dedi.

13 yeni sınıfta 13 model geliyor

AVRUPA otomotiv pazarının artık yükselişe geçildiğini belirten Dieter Zetsche, 2020’ye kadar global pazarlara yönelik 30 yeni modeli pazara süreceklerini aktardı. Bunların 13 tanesi daha önce Mercedes’in mevcut bulunmadığı segmentlerde olacak.

ÖTV’ye karşı 50 yeni model

Haberin Devamı

KUR ve ÖTV artışına paralel yeni model yılıyla birlikte ocak ayı tüm araçlara yüzde 5 ile 15 arasında zam olarak yansıdı ve yansımaya devam edecek.Yükselen kurlar ve faizlerle birlikte toplam otomotiv pazarının 2014’te yüzde 20’ye varan oranda daralarak 700 bin adetlerde oluşması tahmin ediliyor. Otomotivciler, bu yıl talebi canlı tutmak için umutlarını önümüzdeki aylarda showroomlara indirecekleri yaklaşık 50 yeni model ve motor seçeneğine bağladılar. Toyota 2014’ün ilk yarısında Land Cruiser Prado, 1.6 D4-D dizel Verso ve Auris Touring Sport’u getirecek. 2013’ün lideri VW de yılın ilk çeyreğinde Golf GTI’ı ardından da Golf R , yeni Polo ve makyajlı Jetta’yı satışa çıkaracak. Hyundai Assan’ın 2014 yenilikleri LPG’li i10 ve yeni Elantra olacak. LPG’li i10 şubatta devreye girecek.Ford’un yenilikleri ise ağırlıklı ticarilerde olacak. 2 tonluk Transit ilk yarıda, yeni hafif ticari Courier yılın 2’inci yarısında showroomlara inecek. Renault, Megane ailesini ilk yarıda yenileyecek ayrıca elektrikli Zoe ve Twizy modellerini de satışa sunacak. Dacia ise yılın ilk çeyreğinde yeni Logan MCV’yi tüketiciyle buluşturacak. BMW’nin en büyük yeniliği elektrikli i3 olacak. Audi ise A3 Sedan modelinin 1.6 TDI dizel motor seçeneğini getirecek.Porsche yeni SUV modeli Macan’ın 3 lt benzinli ve dizel versiyonlarını satışa sunacak. Mercedes’in sürprizleri ise şubatta 1.5 lt 109 Bg’lik dizel-otomatik A ve B serisiyle başlayacak. Yeni C serisi ve GLA 200 nisanda ithal edilecek.

Auto Show tek haftalık dergi

Haberin Devamı

1992’den beri yayın hayatına kesintisiz devam eden Auto SHOW dergisi, her hafta doyurucu ve güncel içeriğiyle okurlarının karşısına çıkmaya devam ediyor. Auto SHOW, her hafta okurlarına, Türkiye’de satılan otomobillerin test sürüşü raporlarını, karşılaştırmaları, yenilikleri ve güncel haberleri iletiyor. Ayrıca Auto SHOW’la birlikte her hafta, 32 sayfalık sıfır ve ikinci el kitapçığı da okurlarla buluşuyor. Auto SHOW’un bu haftaki sayısında Detroit Otomobil Fuarı yenilikleri, Nisan ayında Türkiye’de pazara çıkacak olan Mercedes C Serisi’nin özellikleri, Hyundai i40 ve Ford B-Max’in detaylı test sürüş raporları, 300 HP’lik güçlü kompakt SUV’ların heyecan dolu kapışması, tasarımcılar tarafından seçilen yılın en güzel otomobilleri konuları yer alıyor.

Haberin Devamı

ÖTV artışı otomotiv ihracatını artıracak

TAŞIT Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, bu yıl otomotiv sektöründe 21.5 milyar dolar seviyesinde ihracat öngörüldüğünü belirterek, “ÖTV artışıyla yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmek için firmalarımız ihracata yönelecek” dedi. Dudaroğlu, istikrarsız vergi değişikliklerinin talebi daraltan olumsuz gelişme olduğunu savundu. Dudaroğlu, şunları anlattı: “İç pazardaki büyümeden ithalat yerine yerli üretimin faydalanabilmesini sağlamak için yerli araç kullanımının desteklendiği bir hükümet ve yerel yönetim politikasının uygulanması gerekmektedir. Baskı altında tutulan iç pazara yeni yabancı yatırımların gelmesini bekleyemeyiz. Dışa açılmamız ve mutlaka Ar-Ge’ye yatırımları artırmamız gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!