‘Otobüs biletlerine zam yok demedim’

Güncelleme Tarihi:

‘Otobüs biletlerine zam yok demedim’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 07:00

Geçtiğimiz günlerde “2023 yılında şehirlerarası otobüs biletlerine zam yapılmayacak” şeklindeki açıklamalarıyla gündeme gelen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, federasyonun internet sitesinden bir açıklama yayınlayarak otobüs biletlerine 2023 yılında zam yapılmayacağına dair haberleri yalanladı.

Haberin Devamı

Bu açıklamanın ardından Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Özcan, “Sözlerimi cımbızladılar. 2023 yılında şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarının artmaması mümkün değil” dedi. Otobüs fiyatlarına zam yapılmaması durumunun birkaç etkene bağlı olduğunu belirten Özcan, “Konuşmamda mazota zam gelmezse, mazotta ÖTV indirilirse, bilette KDV yüzde 8’e düşürülürse, otobüslerin Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişine izin verilirse maliyetlerimiz düşer ve 2023’te şehirlerarası otobüs firmaları fiyatlara zam yapmaz dedim” ifadelerini kullandı.

‘Otobüs biletlerine zam yok demedim’
Birol Özcan

MAZOT FİYATI YANSIR

Mazota gelen 1 lira 5 kuruşluk zammı da hatırlattığımız Özcan, “Van’a giden bir otobüs 1 ton mazot yakıyor. 1 liralık artış nereden baksan bin lira ek maliyet demek. Mecbur mazottaki her yukarı yönlü hareket biletlere yansıyacak. Sektör fiyat rekabeti açısından sıkıntılı konumda. Havayolları ile makas kapandı. Uçakta tavan fiyat etkiliyor. Otobüsle 700 TL ile gidilen bir noktaya havayolu ile 800 TL’ye gidilebiliyor. Hem maliyetleri olabildiğince az yansıtmak hem de dengede durarak ayakta kalmak zorundayız. 15 yıl önce 700 firma varken bugün 300 firma var. Biz istiyoruz ki otobüste bazı maliyet kalemlerini düşürelim öğrenciler, anne-babalar memleketlerine uygun fiyatla ulaşabilsin” diye konuştu.

Haberin Devamı

SEZONDA FİYATLAR ARTMAYA BAŞLAR

Artan mazot ve yeni otobüs fiyatlarının, otogar park ücretlerinin, asgari ücret maliyetlerinin şehirlerarası otobüs biletlerine şubat ayı itibarıyla yansıtılması bekleniyor. Görüştüğümüz sektör temsilcileri, sezonun açılmasıyla birlikte maliyetlerdeki artışa bağlı olarak bilet fiyatlarına yüzde 5 ila 10 zam gelebileceğini söyledi. TOFED Başkanı Özcan, destek verilmezse otobüs bilet fiyatlarının maliyet artış oranı kadar artacağını vurguladı. Uludağ turizm isimli bir otobüs şirketinin yetkilisi Ahmet Çam ise, “Ocak ayı itibarıyla henüz biletlere zam yapılmadı. Ancak, şubat ayında yeni asgari ücret, otogar ücretleri, otobüs fiyatlarının etkisiyle hem de sezon açıldığı için yüzde 5 ila 10 arasında fiyatlar artabilir. Tabii daha fazla arttırmak zor bu sefer de yolcu bulamayız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!