Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

Güncelleme Tarihi:

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 10:37

2002 yılında üretimine ilk başlandığında geniş iç mekanı, yedi koltuğu ve çok sayıdaki motor seçeneğiyle segmentinde öncü güvenlik ve konfor özelliklerine sahip olan Volvo XC90, SUV segmentinde uzun yıllar boyunca markanın Amiral Gemisi olma özelliğin sürdürmüş ve geçtiğimiz aylarda ilk jenerasyonun üretimine son verilmişti.

Haberin Devamı

XC90’ın eski versiyonunun hala popüler olduğu Çin’de ise ilk jenerasyon araç, XC Classic adı altında sadece Çin iç pazarı için bir süre daha üretilmeye devam edilecek.

Çeşme, Alaçatı’da 20 Ağustos'ta Türkiye lansmanı gerçekleştirilen Yeni Volvo XC90, Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Frank Versvael’in de dediği gibi sadece Volvo için değil, otomobil dünyası için de bir gelişimin ötesinde defteri temize çekecek bir devrim niteliğinde özelliklere sahip.

Yeni Volvo XC90, her şeyden önce gelecekteki tüm Volvo modellerinin tek bir ölçeklenebilir mimari platform ve motorla, çeşitli ve değişik versiyonlara sahip iki litrelik dört silindirli tek bir motorla karşımıza çıkacağı serinin ilk durağı.

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

Haberin Devamı

Gelişimi hızlandırıp üretim maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen bu felsefenin yola çıkmış hali XC90, daha ilk bakışta herkesi büyülemesi garanti bir otomobil.

İsveçlilerin mitolojilerine ithafen gündüz farlarını ‘Thor’un Çekici’ diye de isimlendirdikleri XC90’ın devrim niteliğindeki ve bazıları dünyada ilk kez kullanılan güvenlik ve teknolojik özellikleri ile bugünden geleceğin otomobili olma iddiası otomobile biner binmez hayatınızın parçaları olmaya başlıyor.

YEPYENİ DÖRT SİLİNDİRLİ MOTOR

Anahtarsız çalışma sistemine sahip aracın mücevher biçiminde tasarlanmış ilginç start/stop butonunu sağa çevirerek aracı çalıştırdığınızda bu boyutta bir SUV’nin motorundan beklediğinizden biraz daha farklı bir homurtuyla karşılaşıyorsunuz. Genellikle bu boyutlarda altı silindirli motorların homurtusuna alışkın kulaklara güçsüz gelebilir ancak dört silindirli motor yola çıkıldığında aracın gösterdiği performansla bu ufak pozitif detayın kısa sürede göz ardı edilmesini sağlayacaktır.

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

2.0 litre motor 225 hp güç üretirken, 4250rpm devirde 470nm de tork üretiyor. Yani 2750 kg ağırlığa sahip (8 ileri geartronic şanzıman) devasa bir SUV’yi çekip götürmek, otobanda kolayca sollama gerçekleştirmek, otomobilinizde yedi kişiyle güvenle yolculuk etmek ve tek başınızayken daha sportif sürüşler gerçekleştirmek için son derece yeterli ve keyif veren bir performansa sahip.

Haberin Devamı

Motorun karbon salımı noktasında rakiplerinden bambaşka bir noktada olduğunu ve sınıfının çevreye en duyarlı otomobili olması da bir diğer ilgi çeken unsur.

SADE VE ŞIK İSVEÇ TASARIMI: ‘THOR’UN ÇEKİCİ’

Çok şık yepyeni bir SUV olmanın dışında Volvo markası için bir devrimin başlangıcı mesajı da taşıyan yeni XC90, Çift Led farları, 3D geri görüş sistemi, akıllı ve konforlu yedi koltuğu, ahşap ve paslanmaz çelik dokunuşları ve sürücü koltuğuna iliştirilmiş ufak İsveç bayrağıyla detaylarında pek çok mesaj saklı bir tasarıma sahip. Vücut proporsiyonuna maksimum uyum sağlamak amacıyla standart ayarların dışında bel ve baldır desteklerinin de elektronik olarak ayarlanıp hafızaya alınabildiği sürücü ve ön yolcu koltuğu, sürücüye sağlanan geniş ve net görüş gibi özelliklerinin yanı sıra dış tasarım noktasında da oldukça karakteristik çizgilere ve kocaman bir ön ızgaraya sahip XC90 yolların kralı izlenimi uyandırıyor.

Haberin Devamı

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

DOKUNMATİK ARAÇ KONTROL EKRANI VE DAHA FAZLASI: SENSUS

Otomobilin sahip olduğu genel olarak SENSUS adı verilen 9 inçlik dokunmatik kontrol paneli, aynı akıllı telefonlarda olduğu gibi parmağınızla sağa-sola, yukarı-aşağı kaydırarak kullandığınız bir sayfa değişim sistemine ve en önemlisi akıllı telefonlardaki gibi nerede olursanız olun bastığınızda sizi ana menüye yani en başa getirecek bir home tuşuna sahip.

Navigasyon, medya, telefon ve olağanüstü ses sistemiyle adeta akustik bir deneyimi kontrol ettiğiniz sistem üzerinden araca dair tüm sistemleri kontrol edebilir, ayrıca otomobilin sahip olduğu değiştirilebilen sürüş modlarını da kişiselleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

Dokunmatik ekranın çok hassas ve hızlı olmasının yanı sıra, tamamen güneş ışığı altında bile görünebilir olması, zeminin beyaza çevrilerek bu görünülürlüğün arttırılabilmesi ve kolaylaştırılabilmesi de önemli artılar olarak öne çıkıyor. Ayrıca Volvo, dokunmatik ekranın temizliği için kısa süre sonra özel bir mikro fiber bez de piyasaya sürecek.

İç mekanda kullanılan malzemeleri ise paslanmaz çelik, kristal cam, deri, İskandinav ahşabı olarak özetleyebiliriz.

Sadece aracın içinde oturmak bile size kendinizi çok özel ve önemli hissettirmeye yetecektir.

GERİ GÖRÜŞTE YEPYENİ DENEYİM

Mercedes’in de kısa süre önce üst segment araçlarında kullanmaya başladığı üç boyutlu görüş teknolojisi sayesinde Volvo XC90 ile geri geri gitmek, ileriye doğru yol almak kadar kolay hale getirilmiş. Logo’ya, ön ızgaraya, dikiz aynalarının altına ve arka plakanın üzerine gizlenmiş kameralar sayesinde aracınızı geri geri bir yere temas etme korkusu olmadan sürebilmeniz ve rahatça park edebilmeniz mümkün.

Haberin Devamı

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

Gerçekten sihir gibi bir sistem bu!

Ayrıca park asistanı da hem paralel park hem de geri geri park etmede sadece gaza dokunmanızla gerisini hallediyor. Bu artık alışmaya farklı araçlarda yer almasından dolayı başladığımız ama Volvo'da da son derece düzgün çalıştığı belirtilmesi gereken bir sistem.

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

AIR SÜSPANSİYON İLE KEYFİNE GÖRE SÜR

Aracın sahip olduğu Eco, Comfort, Dynamic gibi sürüş modları, fren/gaz tepkilerinde olduğu kadar altı santimetrelik bir aralıkta aracı yükseltip alçaltan air süspansiyonla da sürücünün araca değil, aracın sürücünün ruh haline ve zevklerine uyum sağlamasına olanak tanıyor.

Seyir halinde iken değiştirilebilen bu sürüş modları sayesinde XC90 yumuşacık bir aile arabası karakterinden sert bir yarış arabası karakterine bürünebiliyor. Comfort modunda bozuk yolda dahi sarsıntısız sürüş yapma imkanı veren yeni XC90 ile Dynamik moduna geçtiğinizde sarsılmaya başladığınızı ve yol yüzeyini hissetmeye başladığınızı derhal anlayacaksınız.

BOWERS & WILKINS İLE EŞSİZ AKUSTİK DENEYİM

Momentum donanım paketinde 10, Inscription adı verilen en üst donanım paketinde ise 13 adet hoparlöre sahip ses sitemi, bugüne kadar seri üretim bir otomobilin sahip olduğu en iddialı akustik deneyimi vaadediyor.

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

Dünyaca ünlü ses sistemi üreticisi Bowers&Wilkins’in Volvo için özel olarak sahip olduğu Hi-End ürünleri otomobile adapte ederek geliştirdiği sistem, Volvo yetkililerinin iddiasına göre Göteborg Senfoni Salonunun ve Orkestrasının akustiğini birebir simüle edebilecek kabiliyet ve kalibrasyona sahip.

Markanın ünlü sarı renkteki kevlar hoparlörlerinin kullanıldığı ses sistemi tasarlanırken, gerçek hayat ve canlı müzikteki duyum prensipleri göz önünde bulundurulmuş.

Yeni XC90'ın yol/motor/rüzgar yalıtımı da olağanüstü.

Öte yandan Mercedes vari bir (heads-up) kadran ortası görüntüleme sistemine de sahip olan araçta dijital hız ve devir göstergelerinin ortasında gözünüzü yol hizasından ayırmadan mevcut hız, navigasyon, adaptif cruise kontrol gibi fonksiyonlar takip edilebiliyor.

YENİ XC90 KAZA YAPMAYI İMKANSIZ KILMAYI HEDEFLİYOR

Volvo alışılageldik şekilde her yeni modelinde olduğu gibi XC90’da da kaza önleyici sistemlerini daha da geliştirmiş. Bu kez kavşakta kaza önleme sistemi geliştiren marka, aracın kavşakta dönüş esnasında bir başka araçla kafa kafaya gelme riskini hesaplayıp sürücünün müdahale etmediği durumlarda devreye giriyor ve frenleme yaparak kazayı önlüyor.

Bir diğer yepyeni gelişmiş güvenlik teknolojisi ise İngilizce olarak Run off Road Protection (Yol dışına çıkma koruması) sistemi. Yapılan araştırmalarda tek kişinin araçta seyir halinde olduğu pek çok kaza olduğu ve bu kazalarında yol dışına uçma şeklinde gerçekleştiği belirlenirken, bu kazalarda yol dışına çıkan aracın sert şekilde yere düşmesiyle insanların omuriliklerinden ciddi şekilde yaralandıkları belirtiliyor.

Volvo da bu istatistiklerden yola çıkarak geliştirdiği sistemle bu tarz bir kaza anında emniyet kemerini sıkılaştırıp, tüm airbagleri açıp koltuğu aşağı doğru alarak dikey gücü minimize ederek omurilik yaralanmalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Aynı zamanda standart şekilde şeritte tutma yardımı, sürücü yorgunluk alarm sistemi, kör nokta tespit sistemi, arkadan çarpma hafifletme sistemi gibi üstün güvenlik özellikleri de yeni XC90’da kaza yapmayı ya da en azından ciddi yaralanmaları minimuma indiriyor.

Aracın anahtarsız giriş ve çalıştırma, kilitli ufak torpido, arka dijital klima kontrolü, akıllı arka-orta koltuk, geri görüşü kolaylaştırmak için tek tuşla aşağı inebilen koltuk başlıkları, elektrikli panaromik cam tavan gibi pek çok lükse ve teknolojinin insan hayatını kolaylaştırmasına dair özelliği de mevcut.

Kullanma fırsatı bulduğumuz Inscription donanım paketine sahip aracın fiyatı 325.240 TL olarak gerçekleşirken, markanın Ürün ve Fiyatlandırma Müdürü Kubilay Polat, yaptığımız görüşmede Türkiye’de ilk etapta öngörülen 250 araçlık kotanın tamamını satmak üzere olduklarını ve şu an için en yakın olarak Şubat-Nisan aralığına teslim tarihi verilebildiğini belirtti.

Momentum donanım paketiyle, 305.390 TL fiyata alıcısını bekleyen aracın dizel 2.0 4 silindir motorlu en üst versiyonu Volvo dinamizminin eseri R-Design ise kısa bir süre sonra showroomlardaki yerini alacak ve fiyatı da 326.820 TL olacak. Yeni XC90’la ilgili kısa kısa çok önemli anektodlar ise şu şekilde:

-Dünyada ilk kavşakta otomatik fren ve çarpışma önleme sistemi.

-Yoldan Çıkma (Run Off Protection) Koruma Paketi

-Artık tüm hızlarda çalışan ve kazayı kesin önleme hızı öndeki araçla hız farkı 15km/s’ten 50km/s’e çıkarılmış aynı zamanda artık yaya ve araç dışında bisikletlileri de algılayabilen ve gece de çalışabilen City Safety sistemi.

-Adaptif sürüşte direksiyonun da kontrolü (Yani bu sistemde siz uzun yoldayken sadece direksiyonu tutuyorsunuz ve araç döndürme işlemini kendisi yapıyor.)

-Ani frenajda flaşörle arkadakileri bilgilendirme.olarak sayılabilir.

Volvo’nun Dünya’nın en güvenli SUV’sini ürettik gibi güçlü bir iddiayla piyasaya sürdüğü aracın T8 Hybrid motorlu versiyonu da 2016 yılı başında ülkemizde satışa sunulacak.

Test sürüşü: Gelmiş geçmiş en güvenli SUV XC90

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!