Citroen hedefi tam 12’den Picasso ile vurdu

Güncelleme Tarihi:

Citroen hedefi tam 12’den Picasso ile vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2013 10:52

Fransız otomobil üreticisi Citroen yarattığı alt markalarda çok önemli işler yapıyor. DS ailesi gibi Picasso ailesi de bu konuda ön plana çıkıyor. Kompakt sınıfın en önemli oyuncusu C4 Picasso sunduklarıyla bu sınıfın ön plana çıkan modellerinden biri olmayı başardı.

Haberin Devamı

Citroen hedefi tam 12’den Picasso ile vurdu
Sürüş izlenimi yaptığım zaman bu aracı hiçbir abartı yapmadan sevdiğimi dile getirmiştim. Keyif aldığım araçlardan biri olmayı rahat bir şekilde başarmıştı. Daha yüzünü gösterdiği andan itibaren önemli ödülleri arka arkaya kazanmaya başlayan araç ödüllerinin sayısını rahatlıkla artıracak gibi de görünüyor.

Citroen tarafından üretilen son dönemlerdeki en iyi araç. Son derece iddialıyım değil mi, bu aracı gördükten ve kullandıktan sonra sizlerin de tıpkı benim gibi düşüneceğine eminim.


Fransız otomobil üreticilerinden biri olan Citroen, farklılıkları yakalamayı çok iyi başarıyor: DS ailesi bunun en iyi örneklerinden biri… Citroen aynı zamanda Picasso isimli modelleriyle marka içinde marka yaratmayı başararak önemli bir işin üstesinden geliyor. Citroen aynı zamanda Cactus isimli bir seriyle uygun fiyatlı otomobiller yaratma planlarını da yapıyor.

Haberin Devamı


Marka için önemli bir dönüm noktası olarak gördüğüm C4 Picasso’nun 5 ve yedi koltuklu versiyonları bulunuyor. Bu hafta test konuğun yedi kişilik versiyon oldu. Aracın motor kaputunun altında 115 HP güç üreten 1.6 lt’lik dizel motor görev yaparken, otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla kombine edilmiş durumda. Ülkemizdeki başlangıç fiyatı olarak 69 bin 900 TL belirlendi. Dizel motor, otomatik şanzıman, büyük yapı, çağın ilersinde izlenimi uyandıran tasarımı gibi detayların hepsini bir araya getirdiğim zaman bu fiyat için uygun yorumunu yapıyorum.


Sürüş karakteri konusunda bu otomobili kullanmaya başladığım zaman biraz alışkanlık sorunu yaşadım. Vites konulunun direksiyon simidinin önünde olması (Mercedes gibi), dokunmatik ekranların sayısının bir hayli fazla olması, aradığım hiçbir şeyi yerinde bulamama ilk etapta zorladı. Fakat bu alışkanlığı yakalamamın ardından inanılmaz keyif almaya başladım.

Citroen hedefi tam 12’den Picasso ile vurdu

Haberin Devamı


Vites kolunun direksiyon simidinin önüne alınmasıyla birlikte iki koltuk arasında önemli bir kullanım alanı ortaya çıkarılmış. Vites kolu demişken bugüne kadar kullandığım en iyi otomatikleştirilmiş manuel şanzıman olduğunu da belirtmek istiyorum. Bu tip şanzımanların ortak sorunu olan vites geçişlerini aşırı bir şekilde hissedilmesi sorunu minimuma indirilmiş. Şanzıman ayrıca sürücünün isteklerine ve motordan gelen tepkileri çok daha iyi bir şekilde karar veriyor. Fakat biraz kuvvet uygulanırsa vites kolu kırılabilirmiş gibi de görünüyor. Dizel motorun performansı da oldukça iyi. Atak karakter ortaya koyarken, esneklik değerleriyle de beğenimi kazandı. Tüketim konusundaysa 6.0 lt’lik bir sonucu imza atması bu aracı satın alacak ailelerin yüzünü fazlasıyla güldürecektir.

Haberin Devamı


Yaşam alanında kumanda sayısının kullanılan tablet sistemlerle neredeyse hiç olmamasıysa çok önemli bir artı. Araçta orta konsol üzerinde 7 inçlik orta konsolun hemen üzerindeyse 12 inçlik bir ekran bulunuyor. Yani toplam 19 inçlik ekranları ile kullanıp gezebildiğiniz bir televizyon gibi olmuş. Ayrıca bu sistemlerin birbirleriyle uyumlu çalışmasıysa ekranlar son derece rahat kullanılıyor. Ancak yaptığım birkaç sürüşün ardından özellikle kirlendiği zaman tüm dokunmatik sistemlerde olduğu gibi kullanım açısından biraz sıkıtı yaşatabileceğini gördüm. Orta konsolun hemen altında bulunan kapaklı eşya gözündeyse karşıma büyük bir sürpriz çıktı. Genelde USB bağlantılarının olduğu bölümde buna ek olarak 220 Voltluk prizde yer alıyor. Bu çok ama çok önemli bir artı, çünkü bu otomobilin genlerinde onunla seyahat edilmesi var ve bu önemli bir ayrıcalık. Güvenlik donanımları açısından da yüksek bir seviyeye ulaşan araçla güvenli, konforlu ve büyük keyif alınan yolculuklar yapılması mümkün.

Sonuç

Haberin Devamı

Geçen sefer de demiştim yine söylüyorum: Citroen C4 Picasso tüm bildiklerinizi unutturacak kadar iddialı bir araç. Kullanım karakteri, görünümü, yaşam alanı konforu, rahatlığı gibi detaylarıyla son derece iddialı ama elektronik sistemleri kullanma konusunda tam bir usta. Toplam 19 inç tablet ekran kullanması ve bu tabletlerin başarılı çalışma karakteri ile bu araç sanki uzaydan gelmiş gibi. Bu hafta kendimi gelecekten gelmiş bir aile aracını test ederken buldum.


+Teknolojik yenilikleri, kumandaları ortadan kaldırması, dizel motoru, yeni şanzımanı, tüketim, fiyat, güvenlik donanımları, sunduğu keyif, rahatlık, geniş yaşam alanı, son derece iddialı tasarım, görüş açıları, sessizlik, bagaj hacmi
-Alışkanlık süresi, vites kolu tasarımı, dokunmatik ekran kullanımı, yüksek hızda motor gürültüsü, işçilik ve montaj hataları

Haberin Devamı

Teknik veriler Citroen C4 Picasso 7
Motor (tip/silindir sayısı) Sıralı/4
Yerleşim Önde enlemesine
Supap/eksantrik sayısı 16/2
ÇapxStrok 75.0x88.3 mm
Motor hacmi 1560 cc
Maksimum güç 115 HP-3600 d/d
Maksimum tork 270 Nm-1750 d/d
Son hız 189 km/s
0-100 km/s hızlanma 12.6 sn
Şanzıman Otomatikleştirilmiş 6 ileri
Aktarma Önden çekiş
Frenler (ön/arka) Hava kanallı disk/disk
Lastikler 205/55 R17
Tüketim (fab. ver.) 38/4.0/4.5 lt/100 km
Depo kapasitesi 55 lt
Bagaj hacmi 645 lt
Garantiler Citroen C4 Picasso 7
Mekanik 2 yıl
Boya 3 yıl
Pas 12 yıl
Yol yardım (0212) 359 63 63
Periyodik bakım 15 bin km
Fiyat 79.050 TL
Test verileri Citroen C4 Picasso 7
Performans 0-50 km/s 4.4 sn
0-100 km/s 12.9 sn
0-130 km/s 17.0 sn
0-400 m 18.0 sn
Ara hızlanma 60-100 km/s 8.9 sn (D’de)
80-120 km/s 13.5 sn (D’de)
Ağırlık 1320 kg
Dönüş çapı 10.8 m
Frenler 100-0 km/s soğuk 39.8 m
100-0 km/s sıcak 40.0 m
Gürültü 50 km/s 59 db(A)
100 km/s 63 db(A)
130 km/s 68 db(A)
Tüketim 6.0 lt
Menzil 916 km
Donanımlar Citroen C4 Picasso 7
Model Citroen C4 Picasso 7
Havayastığı sürücü/yolcu/yan S/S/S
Radyo/CD çalar S/S
ABS S
ESP S
Klima S
Elektrikli ön/arka cam S/S
Ölçüler Citroen C4 Picasso 7
Uzunluk 4590
Genişlik 1800
Yükseklik 1630
Aks mesafesi 2840

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!