Oto maliyetine yazılım damgası

Güncelleme Tarihi:

Oto maliyetine yazılım damgası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 07:00

2022 yılını 21.7 milyar dolarla kapatması beklenen küresel otomotiv yazılım pazarının 2027 yılına kadar 2 kat büyüyerek 40.1 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Bu arada üreticilerin otonom sürüş gibi ek özellikleri tıpkı ücretli telefon uygulamaları gibi ekstra fiyatla satması da önümüzdeki günlerin en çok karşılaşılacak konuları arasında yer alıyor. Örneğin, Tesla tam otonom sürüş modunu 15 bin dolar ek ücretle satıyor.

Haberin Devamı

Teknolojinin gelişmesiyle otomobiller akıllı telefona dönüşüyor. Araç içerisindeki yazılımın payı her geçen yıl biraz daha artıyor. Şirketler de hızla bu alana yatırım yapıyor. Araştırma şirketi MarketsAndMarkets bu kapsamda, 2022’den 2027 yılına kadar olan 5 yıllık süreç için otomotiv yazılım pazarının büyüklüğünü tahmin etti. Açıklanan verilere göre, 2022 yılını 21.7 milyar dolar ile tamamlayacak olan küresel otomotiv yazılım pazarının 2027 yılına kadar 2 kata yakın büyüyerek 40.1 milyar dolara çıkacağı tahmin edildi. Otomotiv yazılım pazarı şimdilik ADAS (Akıllı Sürüş Destek Sistemleri), güvenlik sistemleri, bağlantılı ve otonom sürüş hizmetleri, bilgi-eğlence sistemi, bataryalı elektrikli araç uygulamaları gibi farklı teknolojileri temsil ediyor. Ancak, gelecekte bu sistemlerin giderek artacağı söyleniyor.

Haberin Devamı

YÜZDE 60’I AŞACAK

Raporda, bağlantılı araç teknolojilerinin sektör dışındaki şirketler için fırsatlar yarattığının altı çizildi. Otomotiv dışı birçok oyuncunun gelir elde etme fırsatından yararlanmak için bağlantılı araçlar ve otonom sürüş yarışına girdiği vurgulandı. Günümüzde araçların yüzde 40’ını elektroniğin oluşurduğu belirtilen raporda, birkaç on yıl içerisinde bu payın yüzde 60’ların üzerine çıkacağı öngörüldü. Raporda ayrıca, “Araçlar her geçen gün teknik olarak geliştikçe uygulamaların karmaşıklığı da artıyor. Sonuç olarak, sistemlerin daha fazla kodla programlanması gerekiyor ve bu da gömülü yazılım ihtiyacını artırıyor. Bu nedenle, artan sayıda bağlantılı otomobil, otomotiv yazılımı pazarını yönlendiriyor” denildi.

Oto maliyetine yazılım damgası

EN BÜYÜK ŞİRKETLER

MarketsAndMarkets’in raporunda ayrıca, gelecekte otomotiv sektöründeki yazılım teknolojilerinin en büyük payını binek otomobillerin oluşturacağı belirtilirken, ağır ticari araçların da IoT (nesnelerin interneti) hizmetlerini sık sık kullanacakları ifade edildi. Otomotiv yazılım pazarında dünya çapında şu anda birkaç şirket öne çıkıyor. Endüstrideki oyuncuların en önemlileri arasında; Robert Bosch (Almanya), NVIDIA (ABD), NXP (Hollanda), BlackBerry (Kanada), Elektrobit (ABD), Renesas Electronics (Japonya), Airbiquity (ABD), Wind River Systems (ABD) ve Green Hills Software (ABD) gibi şirketler sıralanıyor.

Haberin Devamı

Oto maliyetine yazılım damgası

 

TESLA’NIN ZAMMI TEPKİLERİ TOPLADI

Otomotivdeki yazılım teknolojileri artık tıpkı üst donanımlar gibi satın alınabiliyor. Bu noktada, geçtiğimiz haftalarda Tesla’nın yaptığı zam duyurusu otomotiv sektöründe gelecekte ne gibi kalemlere para ödeneceğiyle ilgili önemli bir örnek teşkil ediyor. Tesla, şu anda piyasadaki otomobillerde tamamen otonom sürüş (FSD) yazılımını ücretli ek paket halinde sunuyor. Tesla CEO’su Elon Musk, Tesla’nın tam otonom sürüş yazılımının ABD fiyatının bu yılın başlarında yüzde 20 zamla 12 bin dolara çıktığını açıklamıştı. Yapılan son açıklamaya göre ise firma, 5 Eylül tarihinden itibaren otomobillerindeki tam otonom sürüş özelliğinin fiyatını 15 bin dolara çıkardı. Kararın ardından ABD’deki birçok kişi sosyal medyadan tepkisini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!