Osmanlı, saklamada Türkiye şampiyonu oldu

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı, saklamada Türkiye şampiyonu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası takas ve saklama hizmetleri konusunda en yaygın dergi olan Global Custodian'ın yaptığı araştırmaya göre, Osmanlı Bankası, geçen yıl uluslararası yatırımcılara Türkiye'de saklama hizmeti veren bankalar arasında en yüksek puanı alan banka oldu. Banka, gelişmekte olan ülkeler sıralamasında ise üçüncü duruma yükseldi.

Doğuş Grubu'na ait Osmanlı Bankası uluslararası saklama hizmetleri alanında şampiyon oldu.

Uluslararası takas ve saklama hizmetleri konusunda en yaygın dergi olan Global Custodian'ın yaptığı araştırmaya göre, Osmanlı Bankası, geçen yıl Türkiye'de saklama hizmeti veren bankalar arasında en yüksek puanı alan banka oldu.

Türkiye'de uluslararası saklama hizmetleri konusunda yıllardır hizmet veren Citibank'ın geçen yıla kadar az farkla önde gittiğini hatırlatan Osmanlı Bankası Genel Müdürü Aclan Acar, bu alanda 1998'de ipi kendilerinin göğüslediğini söyledi.

Acar, Osmanlı Bankası'nın Türkiye'deki saklama şampiyonluğunun yanısıra, tüm gelişmekte olan ülkelerde takas ve saklama hizmeti veren bankalar arasında da üçüncü olduklarını belirtti.

Global Custodian Dergisi'nin, geleneksel olarak Aralık aylarında yayınladığı ‘‘ülkeler bazında takas ve saklama hizmeti veren kurumlar anket''inde, Osmanlı Bankası da 1994'den bu yana yeralmayı başarıyor. Dergi'nin yaptığı araştırmalar çerçevesinde, 1997'de ilk defa Türkiye'den, Osmanlı Bankası ve Citibank, hizmet kalitesinin simgesi olan, ‘‘top rated'' tanımlaması ile en yüksek puanları aldılar.

Osmanlı Bankası, bu ay içinde yayımlanan ve 1998 yılı performansını yansıtan değerlendirmede de, yine ‘‘top rated'' seçilirek, en yüksek puanı elde etti.

Genel Müdür Aclan Acar, bankasının saklam hizmetleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

‘‘Osmanlı Bankası, kuruluşundan başlayarak 135 yıl içinde yerli ve yabancı yatırımcılara saklama hizmeti veriyor. Bu konuda arşivi oldukca zengin olan Osmanlı Bankası, 1989'da yabancıların İMKB'ye girmesiyle menkul kıymet takas ve saklama hizmetlerini de yeniden yapılandırdı. 1996'da Banque Paribas ile işbirliği sağlanarak Avrupa'daki işlem kalitesi ve pazarlama kadrosuna erişim olanağı sağlandı. Osmanlı Bankası, halen yüzde 30 pazar payı ile 75 müşteriye saklama ve takas hizmeti sunuyor. Yabancı yatırımcıların saklama altındaki menkul kıymetlerinin toplam değeri Temmuz 1998 itibariyle 4.5 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı. Fakat kriz nedeniyle geçtiğimiz haftalarda bu rakam, üçte bir seviyesine kadar düştü.''

Yabancı yatırımcılar tarafından, menkul saklama hizmeti verecek bankanın seçimindeki en önemli kriterin, bu hizmeti veren bankanın itibarı ve kredibilitesi olduğu belirtiliyor.

ABD'de kurulu fonların saklama hizmeti aldığı bankaların Securities Exchange Commission (SPK) tarafından onaylanması gerekiyor. Saklama bankalarından ayrıca ileri bir teknolojik altyapı ve deneyimli iş gücüne sahip olmak zorunluluğu da aranıyor. Türkiye'de bu alanda yaygın hizmet veren ve yüksek saklama hacmine sahip 3 banka içinden tek Türk bankası olan Osmanlı Bankası, 1996'da SPK'dan onay aldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!