Osmanlı Bankası Garanti'ye devredildi

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı Bankası Garantiye devredildi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 16, 2001 12:19

Garanti Bankası, Osmanlı Bankası'nı her türlü hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle ve tüzel kişiliği sona ermek suretiyle devranılacağını bildirdi. Birleşmeyle, Türkiye'nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası da tarihe karışacak.





Haberin Devamı

Garanti Bankası'ndan İMKB'ye gönderilen açıklamada, Garanti Bankası'nın bugün yaptığı Yönetim Kurulu Toplantısı'nda Osmanlı Bankası ile birleşme konusunda karar alındığı belirtildi. 

Birleşmenin 31 Ekim 2001 tarihli bilançoların esas alınması suretiyle gerçekleştirileceği bildirilen açıklamada, birleşmeyle ilgili 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile bu kanuna istinaden çıkarılan Bankaların Birleşme ve Devirleri Hakkında Yönetmelikte yer alan gerekli izin ve onayların alınması için, genel müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verildiği duyuruldu 

Doğuş Grubu bünyesindeki Garanti ve Osmanlı bankaslarının birleşmesiyle, Türkiye'nin 2. büyük bankası doğuyor. Yeni banka aynı zamanda, Türkiye'nin en büyük özel bankası olacak.

Haberin Devamı

Garanti Bankası çatısı altında gerçekleşen birleşmeyle, Türkiye'nin yaşayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası da tarihe karışacak.

 Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerinden yapılan hesaplamalara göre, iki bankanın toplam aktifleri 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle 13 katrilyon 993 trilyon 935 milyar liraya ulaşıyor.

Bu rakam, T.C. Ziraat Bankası'nın 19 katrilyon 190 trilyon 982 milyar liralık aktif büyüklükten sonra 2. büyüklüğü ifade ediyor.

Türkiye'nin en büyük bankaları listesinde 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle Türkiye Ä°ÅŸ Bankası'nın 12 katrilyon 448 trilyon 676 milyar lira, Akbank'ın 12 katrilyon 975 milyar lira, Yapı ve Kredi Bankası Bankası'nın 10 katrilyon 414 trilyon 989 milyar lira aktif büyüklükleri bulunuyor.   Â

-GARANTÄ° BANKASI-   Â

Türkiye Garanti Bankası A.Åž., 1946 yılında Ankara'da kurulan tek ÅŸubesi ile finans sektöründeki özel bankalar arasında yerini aldı.Â

Garanti Bankası, 1983 yılında Doğuş Holding bünyesine katıldı.

Türkiye Bankalar Birliği'nin 30 Haziran 2001 tarihi itibariyle verileri, Garanti Bankası'nın 8.8 katrilyon lira aktif büyüklükle genel sıralamada 6., özel bankalar arasında ise 4. sırada bulunduğunu ortaya koyuyor. 2.9 katrilyon liralık kredi hacmine, 4.8 katrilyon liralık toplam mevduata, 878.5 trilyon lira toplam özkaynağa sahip olan Garanti, yılın ilk yarısını 55.4 trilyon lira net karla kapadı. Bankanın 285 şubesinde 5.561 personel istihdam ediliyor.

Haberin Devamı

 Garanti Bankası, Türkiye'nin on-line / real-time hizmete geçen ilk çok şubeli özel bankası. Bankanın yurtdışında Lüksemburg ve Malta'daki şubeleri ve 18 ofisiyle; Kurumsal, Ticari, İşletme Bankacılığı ve Bireysel müşterilerine çok yönlü finansal hizmet sunuyor. Finans, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Doğuş Grubu'na bağlı olan Garanti Bankası; Hollanda'da UGBI, Rusya'da Garanti Bank Moscow ve Türkiye'de Osmanlı Bankası'nın tamamına sahip.

Uluslararası derecelendirme kuruluÅŸlarının notlarına göre, Garanti Bankası bugün Türkiye'nin en yüksek kredi notlarına sahip bankası.Â

Yabancı yatırımcılar tarafından, özelikle 1990'dan sonra gösterdiÄŸi performansı ilgiyle izlenen Garanti, 1993'te Türkiye'de ilkdefa yurtdışına hisse ihracı gerçekleÅŸtiren kurum oldu. Bugün, Garanti'nin sermayesinin yüzde 31.51'i halka açık.Â

Haberin Devamı

Finans dünyasının önde gelen yayınlarından Euromoney dergisi, 2000 yılında Garanti Bankası'nı beÅŸinci kez "Türkiye'nin En Ä°yi Bankası" seçti. 1999'da yine Euromoney tarafından Küçük ve Orta Ölçekli Bankalar arasında "Dünyanın En Ä°yi Bankası" seçilen Garanti, New York'ta yayınlanan Global Finance Dergisi tarafından da, 1999 ve 2000'de iki yıl üst üste "Türkiye'nin En Ä°yi Bankası" olarak deÄŸerlendirildi. 2000 yılında, The Banker dergisi tarafından "Türkiye'nin En Ä°yi Bankası" seçilen Garanti, bu yıl da Emerging Markets Investor dergisi tarafından aynı ödüle layık görüldü.   Â

-OSMANLI BANKASI-   Â

Türkiye'nin yaÅŸayan en eski bankası olan Osmanlı Bankası ise 1856'da Ä°ngiliz ortaklar ile Ä°ngiltere'de kuruldu.Â

Haberin Devamı

Daha sonra, 1863 yılında Fransız, İngiliz ve Osmanlı Devleti'nin de bulunduğu Türk hissedarlarca Bank-ı Osmani-i Şahane adı altında özel bir ferman ile çok ortaklı hale geldi. Sultan Abdülaziz tarafından imzalanan bu özel ferman, Osmanlı Bankası'na imparatorluk toprakları üzerinde banknot ihraç etme imtiyazını da sağlıyordu.

Banka 1874 yılında Merkez Bankası görevini üstlendi. Türkiye'de bankacılık mesleği norm ve standardlarının kurulmasında önemli görevler üstlenen Osmanlı Bankası, kuruluşundan itibaren Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yatırımlarında kaynak sağlama konusunda önemli katkılarda bulundu.

Osmanlı Bankası, ilk kuruluÅŸ yıllarından bu yana 107 yıl hizmet verdiÄŸi Karaköy binasından 4 ÅŸubat 1999'da, 136. kuruluÅŸ yıldönümünde Maslak'taki yeni genel müdürlük binasına taşındı.Â

Haberin Devamı

1920-1930 yılları arasında Ortadoğu'da yaygın şubeleşmeye gidildi.1956 yılında Banka'nın Mısır'daki 90 yıllık varlığı devletleştirme yolu ile son buldu. Aynı dönemde Kenya, Uganda, Tanzanya, Rodezya ve Körfez ülkelerinde yeni şubeler açıldı.

Birinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun Merkez Bankası hüviyetini taşıyan Osmanlı Bankası, 1933'de bir numaralı resmi devlet bankası kimliğini T.C. Merkez Bankası'na devretti ve özel ticari banka olarak çalışmalarına devam etti.1952 yılında ise yapılan bir sözleşme ile günümüze kadar gelen kesin statüsünü kazandı.

Kanun gereÄŸi ticari banka sıfatını alan Osmanlı Bankası, 1947'de amblem-logo tasarımında yenilik yaptı.Â

1969 yılında, ana sermayedar Grup Paribas'nın isteÄŸi doÄŸrultusunda Avrupa, OrtadoÄŸu ve Afrika'daki ÅŸubelerini Grindlay'e satan Osmanlı Bankası sadece Türkiye sınırları dahilinde hizmet vermeye baÅŸladı ve 1993 yılında anonim ÅŸirket oldu.Â

Haziran 1996 yılında hisseleri Garanti Bankası'na ait Clover Investment tarafından satın alınan Osmanlı Bankası, böylelikle DoÄŸuÅŸ Grubu'na dahil oldu.Â

Yönetim değişikliği sonrasında, büyümenin yanı sıra etkinlik ve verimlilik artışına odaklanan bir strateji benimseyen Osmanlı Bankası,bir taraftan köklü geçmişinden gelen değerlere sahip çıkarken, diğer taraftan da piyasadaki öncü rolünü yeniden üstlenmeyi hedefliyor.

Osmanlı Bankası; Osmanlı İmparatorluğu döneminde Merkez Bankası ve Hazine görevlerini sürdürdü. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş yıllarında da Merkez Bankası görevine bir müddet devam etti.

875 yılında imzalanan özel bir ferman ile Banka'nın emisyon imtiyazı 20 yıl daha uzatıldı ve İmparatorluk Genel Saymanlığı görevi de verildi. 1884'de İstanbul Reji İdaresi'nin kurulmasında görev aldı.1870'de Banka, İstanbul'da tramvay hatlarının kurulması için İstanbul Tramvay Şirketi kuruluşuna ortak oldu.

1881 yılında, Muharrem kararnamesi ile dünyadaki ilk büyük ölçeklidevlet borcu yeniden yapılandırmasını üstlendi. 1897 yılında seyyar hastane kurarak Dr.Lardi baÅŸkanlığında tıbbi bir heyeti savaÅŸ için görevlendirdi. Suriye-Anadolu demiryolu yapımını finanse etti.    Â

 Â-KURTULUÅž SAVAÅžI'NA FÄ°NANS DESTEĞİ-   Â

 Banka, 1888'de Beyrut Limanı'nın kurulmasını finanse etti. 1896 yılında Zonguldak Ereğli Kömür Madenleri'nin kurulmasını finanse etti.Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara Hükümeti'ne 2 milyon TL finansman sağladı.

31 Ağustos tarihinde Körfezbank ile birleşen Osmanlı Bankası'nın aktif büyüklüğü, Haziran sonu itibarıyla 4.1 milyar dolara çıktı. Pazar payı yüzde 3.37'ye yükselen banka, aktif büyüklüğüne göre, özel bankalar arasında 6. sıraya yerleşti. 56 yurtiçi ve 2 yurtdışı şubeden oluşan etkin dağıtım alanını, PTT, internet ve telefon bankacılığı gibi alternatif dağıtım kanallarıyla güçlendiren Osmanlı Bankası'nın mevduattaki payı yüzde 2.99, kredilerdeki payı ise yüzde 1.74 olarak gerçekleşti.

2000 sonu verileriyle aktif büyüklüklerine göre 12'inci sırada yer alan Osmanlı Bankası ile 15. sırada bulunan Körfezbank, birleşme sonrasında yüzde 3.2'lik pazar payı ile Türkiye'nin en büyük 9. bankasını oluşturdular.

BirleÅŸmeyle ilgili bir açıklama yapan Osmanlı Bankası Murahhas Ãœyesi Aclan Acar, grup bankalarının ''sermaye yapısını güçlendirmek, daha verimli çalışabilmeleri ve ölçek ekonomisinden yararlanabilmelerini'' saÄŸlamak amacıyla alınan kararın, ülke ekonomisi açısından da olumlu olacağına inandıklarını söylemiÅŸti.   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!