Osman Birsen: Ben SPK ile kavga etmem

Güncelleme Tarihi:

Osman Birsen: Ben SPK ile kavga etmem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

İMKB'nin yeni Başkanı Osman Birsen, görev kendisine teklif edildiğinde SPK Başkanı'ya görüştüğünü belirterek, ‘‘SPK ile İMKB'nin geçmişteki kavgaları tatsızdı. Biz kagva etmeyiz’’ dedi.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) Tuncay Artun'un vefatıyla boşalan Başkanlık koltuğuna 2.5 ay sonra oturan Osman Birsen, ‘‘Borsa Türkiye'nin geleceğidir’’ dedi.

Hazine eski Müsteşarı olan Osman Birsen, borsa başkanlığına gelişini geçmişte yaptığı çalışmaların bir değerlendirilmesi olarak görüyor. Türkiye dahil bütün dünya borasalarında çöküşün yaşandığı bir dönemde göreve gelişini de sadece bir rastlantı olarak nitelendiren Birsen, borsanın uzun vadede Türk ekonomisinde alacağı role göre değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

SPK İLE GÖRÜŞTÜM

Kendisine borsa başkanlığı görevi önerildiğinde, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı'nı ziyaret ederek, görüştüğünü söyleyen Birsen, SPK ile İMKB arasında daha önce yaşanılan çekişmeleri sorduğumuzda, ‘‘Biz kavga etmeyiz’’ cevabını verdi. Birsen SPK ile ilişkiler konusunda şunları söyledi:

‘‘SPK ile ilişkiler konusunda, İMKB Başkanlığı görevini üstlenmeden önce çeşitli vesilelerle bilgi sahibi oldum. Kamuoyunu da çok yakından ilgilendiren SPK ile İMKB arasında daha önce yaşananları, olmaması gereken tatsızlıklar, anlaşmazlıklar olarak nitelendiriyorum. Sürüncemede kalan sorunlarla ilgili olarak çok kısa vade çözüm yolları bulunacaktır. Atanmadan önce tanımıyordum ama bana görev verildikten sonra ziyaret ettim. Kendisi ile tanıştım. Bu konularla ilgili olarak birlikte çalışma ve ortak çözüme ulaştırma konusunda işbirliği içinde hareket edeceğimiz kanaati oluştu. Mevzuatla, uygulamayla ilgili olarak bazı eksiklikler var. Bunları da görüştük, çözülebilecek konular olarak görüyoruz. Her iki kurum da, piyasa için var ve bunun sağlıklı işleyişi için çalışıyor. Sorunlar da kavga etmeye gerek kalmadan halledilir. Daha önceki gelişmeleri değerlendirmek bana düşmez Fakat biz kavga etmeyiz.’’

TÜRKİYE'DEN GEÇTİ

‘‘Uzakdoğu'da başlayan kriz Batı'ya ulaşırken Türkiye'nin de üzerinden geçmiş oluyor’’ diyen Birsen, dünya borsalarında yaşanan krizden İMKB'nin etkilenmesini de doğal karşılıyor. Birsen, piyasalarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Asya ekonomileri küçük sorunlara karşın hâlâ dinamik. ABD ise en güçlü dönemini yaşıyor. Bu koşullarda dünya piyasalarındaki dalgalanmanın uzun sürmeyeceğini sanıyorum. Fakat bir günde düzelmesi de beklenmemeli, biraz zaman alacaktır’’

Birsen İMKB'yi değerlendiriken de şunları söyledi: ‘‘Borsa bir uzmanlık kuruluşu. Önemli aşamaları geçirmiş durumda. Teknolojik açıdan çağı iyi yakalamış. İnsan gücünü, kurumu iyi işletecek düzeyde olan bir borsa. Borsanın kendi mekanizmasında yöneticiyi zorlayacak bir durum yok. Bazen enkaz devir aldım gibi laflar söylendiği olur. İMKB'de böyle bir durum söz konusu değil. Bu tür şikayette bulunmak mümkün değil. Borsa, Türkiye'nin geleceği demek. Ekonominin geleceği ile çok yakından ilgili. Borsayı uzun vadede Türkiye ekonomisinde oynayacağı role bakarak değerlendirmek daha anlamlı olur. Böyle bakılırsa borsanın çok daha büyümeye, gelişmeye ihtiyacı var. Bunu yaparken de mevcut teknolojik yapısını daha da ilerletmek gerekir. Teknolojik gelişim konusunda pek çok proje var. Bazıları başlamış bazıları henüz proje aşamasında. Benim önceliklerim var. Başta, daha uzaktan erişimin sağlanması gerekiyor. Müşteri ile borsa arasındaki ilişkinin fiziki mekanla sınırlı olmaktan çıkarılması şart. Büyümek için fiziki mekanını dışında, teknik kapasiteye ulaşmak lazım. Bunu geliştireceğiz. İkinci hedefimiz, uluslararası finans merkezi haline gelmek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!