Ortam gerildi, dolar 1.54 TL’ye dayandı

Güncelleme Tarihi:

Ortam gerildi, dolar 1.54 TL’ye dayandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 00:00

Artan siyasi gerginlik ve dışarıda doların güçlenmesi içeride 1.54 TL’ye kadar tırmanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Euro-dolar paritesinin 1.3552 seviyesine kadar gerilemesinin de etkisiyle dolar içeride son 7 ayın yeni en yüksek seviyesi olan 1.5400 TL’yi gördü. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise yüzde 2.24 değer kaybı yaşadı.
Bizde hareket daha sert
Yargı ile hükümet arasında geçen haftadan itibaren artmaya başlayan siyasi gerilimin etkisi artarken, bu hafta eski kuvvet komutanlarının gözaltına alınması endişelerin iyice artırdı. Bankacılar, “Piyasada politik taraftan gelen rahatsızlık hissediliyor. Dış piyasalar da da hem euro/dolar paritesi düşüyor hem de küresel piyasalar kayıpta. İçeride dolardaki yükselişte dış piyasaların da etkisi var ancak bizde hareket diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha sert” dedi
Borsa yüzde 2.24 geriledi
Önceki gün bankalararası piyasada 1.5180-1.5200 TL seviyesinde kapanan dolar dün günü 1.53 TL düzeyine yükselişle başladı. Bu piyasada gün içinde 1.5390 TL düzeyine kadar tırmanan dolar bugün valörlüde 1.5400 TL’den işlem gördü. Dolar serbest piyasada kapanışı 1.5390 TL’den gerçekleştirdi. Siyasi gerginliğin etkisi altında olan İMKB Ulusal 100 Endeks’i ise güne 52.899 puandan açılış yaptı. Hafif alıcılı seyir ardından gelen satışlarla bozuldu. Gün içinde 51.180 puana kadar gerileyen borsada gün sonunda yüzde 2.24 değer kaybıyla 51.416 puandan kapandı.

Haberin Devamı

Siyasi istikrarsızlık ve erken seçim risk

ATA Finans Grubu’nun “Boğazın Dalgalarında Sörf” başlıklı strateji raporunu açıklarken, siyasi istikrarsızlık riskine dikkat çekti. Ata Yatırım Araştırma’dan Sorumlu Genel Yardımcısı Nergis Kasabalı, politik istikrarsızlık ve erken seçimin piyasalar için en büyük risk unsuru oluşturduğunu vurguladı. Kasabalı, kısa dönemde politik belirsizlik ve küresel piyasalardan kaynaklanan riskler olmasına karşın orta ve uzun vadede Türkiye ile ilgili beklentilerinin olumlu olduğunu kaydetti. Kasabalı, ayrıca “Önümüzdeki maksimum 2 yıl içerisinde Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notuna erişebileceğini düşünüyoruz” dedi. Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, Anayasa referandumu ya da AK Parti’yi kapatma davası sözkonusu olur ve erken seçim riski artarsa, bu durumun piyasalarda belirli bir düzeltmeye neden olacağını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!