Ortakları cinayet ayırdı

Güncelleme Tarihi:

Ortakları cinayet ayırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2001 02:16

Eyüp Sultan'da dün öğlen saatlerinde işlenen cinayet, Türk iş dünyasının sembolleşmiş 47 yıllık iki ortağını da birbirinden ayırdı. Üzeyir Garih'le İshak Alaton, Alarko'yu 1954 yılında kurmuştu. 47 yıllık ortaklığa rağmen, Garih'le İshak Alaton, ailece görüşmüyordu.

Haberin Devamı

Ölüm haberi iş dünyasına bomba gibi düşen Alarko Şirketler Topluluğu Eş Başkanı Dr. Üzeyir Garih'i 47 yıllık ortağı İshak Alaton'dan cinayet ayırdı. Her yönüyle iş dünyasının örnek gösterdiği sembol bir isim olan Üzeyir Garih, 1954 yılından bu yana İshak Alaton'la Alarko'yu başarıdan başarıya taşıdı.

İshak Alaton'un teklifiyle iki kişilik Alarko Kollektif Şirketi'ne ortak olan Üzeyir Garih, o tarihten bu yana da ortağı İshak Alaton ile birlikte eş başkanlık görevini sürdürüyordu.

Üzeyir Garih'in 1954 yılında İshak Alaton'la ortak kurduğu Alarko, o tarihten bu yana özellikle yurtiçi ve yurtdışı taahhüt, arazi geliştirme, enerji ve turizm alanlarında büyüdü.

Türkiye ve yurtdışında su ve atık su arıtma tesisleri, gaz ve akaryakıt boru hatları, pompa istasyonları, tank çiftlikleri, kuvvet santralleri, metro ve demir yolu sistemleri, havaalanları, yol ve barajlar, petrokimya ve rafineri tesisleri, anahtar teslimi komple fabrikalar, konut, iş merkezi, otel ve hastane inşaatları gerçekleştirdi.

Grubun 1991 yılında kurduğu Alfarm, somon balığı başta olmak üzere deniz alabalaığı ve diğer balık çeşitlerini de işleyerek pazara sunuyor.

Alarko'nun gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık ‘‘Alkent 2000’’ projesi, 1998 yılında Çin'de yapılan ‘‘Dünya Genç Yarışmacılar’’ yarışmasında Türkiye'yi temsil etti. Yarışmaya Üzeyir Graih'in oğlu İzzet Garih katılmıştı.

1998 yılında Amerikan soğutma devi Carrier, Alarko Sanayi'nin yüzde 42'sini satın alarak ortak oldu.

HANIMLAR BOZABİLİR

Üzeyir Garih, çeşitli aralıklarla yayınlanan bazı söyleşilerinde Alarko'nun büyümesi hakkında ‘‘Körler mahallesinde tek gözü sağlam olan kral olurmuş. Biz de şirketimizi kolayca kurduk ve ilerledik’’ yorumunu yapıyordu.

Garih, İshak Alaton'la 47 yıldır ortaklığının başarıyla sürdürmesinin sırrını soranlara ise ‘‘İshak Bey'le işle yaşamı ayırdık. Ailece görüşmeyiz. Birbirimizi iyi dengeliyoruz’’ yanıtını veriyordu. Garih, ortağı Alaton Ailesi'yle görüşmeme nedenlerini şöyle özetliyordu:

‘‘Ailece çok görüşmüyoruz. Çünkü ailece görüştüğünüz zaman benim hanımın arabası, onun hanımın yüzüğü, bunlar birbirinin gözüne batar. Dolayısıyla da iş hayatımdaki tecrübelerime göre ortaklıkları bozanların hanımlar olduğunu gördüm. Bu nedenle hanımlar ne kadar az görüşürlerse o kadar iyi olur. Bazen toplantılarda karşılaşıyorlar, fakat aynı masada oturmamalarına dikkat ediyoruz. Bizim ortak bir sosyal hayatımız yok. Hanımlarımızla beraber yemeğe gidelim, beraber tatil yapalım, pazarları beraber yemek yiyelim gibi yakınlıklarımız yok.’’

ÜYESİ OLDUĞU KURUMLAR

Garih ayrıca işdünyasının birçok önemli kurum ve derneğin yönetiminde de yer alıyordu. Garih, Alarko'daki görevlerinin dışında TÜSİAD, DEİK, MESS, Loyd Vakfı, Sisav, Rotary, Lions, Propeller, İSO Meclisi, TYD, AİESEV gibi yerli-yabancı pek çok vakıf ve derneğin yönetim ve danışma kurullarında görev yapıyordu.

Türk-Belçika İş Konseyi ve Toplu Konut Yapımcıları Derneği'nin (TOKYAD) başkanlıklarını yürütüyordu. Yönetim ve organizasyon konusunda makaleleri bulunan Garih, ‘‘Deneyimlerim’’ başlıklı 5 ayrı kitabı bulunuyordu.


Alarko Şirketler Topluluğu


Alarko Holding

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı

Alor İnşaat

Attaş Alarko Turistik Tesisleri

Hillside Beach Club (Fethiye-Etiler)

Cinecity (Çınar Otel, Silivri, Tekirdağ, Zeytinburnu, İzmir)

Altek-Alarko Elektrik Santralleri

Alfarm

Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret

İştirakleri: ABB-Alamsaş, Tek-İz, Cabinmark Limited (İngiltere)


Tamamladığı bazı projeler


Büyükçekmece'de Alkent 2000

Adana Metro

Ataşehir

Botaş Erzurun-İmranlı Doğalgaz Boru Hattı

İSKİ Tuzla Arıtma

Sabiha Gökçen Havaalanı

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi

Kazakistan, Almaty Sigara Fabrikası

Kazakistan, Semipalatinsk Köprüsü ve Otoyolu

Özbekistan'da 3 Havaalanı

Özbekistan, Semerkand Sigara Fabrikası


Alarko'nun 10 felsefesi


1- Tüm faaliyetlerde kára yönelik olmak.

2- Daima daha ucuz maliyeti hedeflemek.

3- Devlete, hissedara, müşterilerine ve personeline karşı dürüst ve adil davranmak.

4- Tüm faaliyetlerde doğa dengesini ve sosyal dengeyi ön planda tutmak.

5- Müşteriyi azami derecede memnun etmek.

6- Otonom yönetim ve merkezi denetim uymak.

7- Personeli kesintisiz eğitmek.

8- Personelini kár ile motive etmek.

9- Alarko'ya iş yapan yeni kuruluşlar üretmek.

10- Ekip çalışmasını esas tutmak.

Son isteği ‘güven’ oldu

İşadamı Üzeyir Garih ölümünden önceki akşam TV8'de haberlere konuk olarak güncel konulardaki görüşlerini açıkladı. Garih en çok da piyasalarda bir türlü sağlanamayan güvene dikkat çekti ve ‘‘Ekonomik durum geçen haftalara göre hiç değişmiş değil.

Maalesef aynı hadiseler devam ediyor. Bu anda korlar küllenmiş gibi görünüyor. Fakat biliyorsunuz küllenmiş korlar, bir rüzgár bekler. Herkes üfleyerek bir rüzgár üretme durumunda. Bunun da neden olduğunu anlayamıyorum’’ dedi.

Son günlerde çeşitli kesimler arasındaki görüşmeleri olumlu bulduğnu anlatan ve bu görüşmelerle işlerin biraz yoluna girmeye başladığını vurgulayan Garih, ‘‘Artık, bu zamanlarda siyasiler biraz daha sakin olarak devam ederlerse, kriz yaratmazlarsa o zaman ekonomimiz rayına oturur, yoluna girer. Bazı çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar umarım müspet sonuçlar verir. Bir ekonomik krizden ziyade güven bunalımı vardır. Bunu ortadan kaldırmak için muhakak bir açıklamaya, halkı gönlünü ve aklını sakinleştirecek bir beyanata ihtiyaç var.. Ancak, liderler çağrılarımıza hálá bir yanıt vermiş durumda değildir maalesef’’ diye konuştu.

Üzeyir Garih, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun Bakü ziyaretini de değerlendirdi. Garih, ‘‘Türkiye Azerbaycan'a dolaylı destek veriyor, menfaati bu yönde. Kişisel görüşüme göre, gösteri uçaklarının (Bakü'ye) gitmesini taraflar bir gövde gösterisi İran'a gözdağı verme gibi algılanmamalıdır. Ama algılamak istiyorlarsa, onların kötü bir niyeti var diye düşünüyorum’’ dedi.

Garih, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın değişmiş olabileceğini belirterek, ‘‘‘‘Umit ediyorum değişmiştir. Değişmemişse, herhalde iyi olmaz’’ diye konuştu.

Vasiyet değişti patron Alaton

Haberin Devamı

47 yıllık ortak Üzeyir Garih ile İshak Alaton'un Alarko'nun geleceği için 5 gün önce çok ciddi bir karar aldıkları ortaya çıktı. İki ortak ikisinden birinin ölümü halinde eşler ve çocukların anlaşamaması halinde Alarko'nun miras paylaşımı gibi bir eylem yüzünden sıkıntıya girmemesi için ‘‘kim ölürse geriye kalan 5 yıl şirketi yönetir’’ şeklinde bir ilkeyi benimsedi ve bu karara uygun olarak da vasiyetlerine bu ilkeyi yazdırdılar. Üzeyir Garih'in bu konudaki vasiyet değişikliğini 5 gün önce yaptığı ve bunun gerekçesini de ‘‘Bir ölüm yüzünden Alarko'nun güç kaybetmemesi gerekir’’ diye açıkladığı öğrenildi. Alarko'ya yakın çevreler iki işadamını bu kararı almalarının normal olduğunu, eş ve çocukların bir süredir görüşmediğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!