Orman yangınlarının önünü kesmek için ’golf sahası yapalım’ formülü

Güncelleme Tarihi:

Orman yangınlarının önünü kesmek için ’golf sahası yapalım’ formülü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2006 00:00

Yangınlar nedeniyle her yıl binlerce hektarlık orman alanı zarar görürken, alınacak önlemlerin başında golf tesislerinin artırılması gösteriliyor. TYD Başkanı Oktay Varlıer, golf tesislerinin yangına karşı ormanların sigortası olduğunu belirtirken, "Doğayı korumak istiyorsak bu tür tesislerin yapılmasını desteklemeliyiz" dedi.

YAZ mevsiminde artan orman yangınları, alınması gereken önlemleri gündeme taşırken golf yatırımlarını da ön plana çıkardı. Golf tarihi boyunca hiçbir golf sahasında ve çevresinde yangın yaşanmadığına dikkat çeken turizmciler ve golfçüler, bu tesislerin ormanları talan ettiği görüşüne karşılık, "aksine ormanların koruyucusudur" tezini savunuyor. Golf tesislerinin yapılmasının ülkeye sağladığı pekçok avantaj bulunduğunü dikkat çeken Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oktay Varlıer, "Hem turizmi çeşitlendirmek hem de doğayı korumak istiyorsak bunun en güzel yolu golf turizmini desteklemektir. Orman yangınları bu tesislerin ne kadar önemli olduğunu gösterdi" dedi.

İDEAL KORUMA YÖNTEMİ:

Golf tesislerinin ormanlık bölgeler için "ideal koruma yöntemi" olduğunu savunan Varlıer, "Çünkü bu yatırımlar yangın çıkma olasılığını azaltıyor. Sulama yapılması, göletler oluşturulması yangına karşı etkin bir önlem oluşturuyor. Göletler olası bir yangına çok daha çabuk müdahale edilmesini sağlıyor" diye konuştu. Orman yangınları arttıkça golf yatırımlarının öneminin ortaya çıktığını dile getiren Varlıer, şöyle konuştu: "Biz de her şey yasaklayarak korunmaya çalışılıyor ama bu yöntemin başarılı olmadığı ortada. Ormanlara yasak getiriliyor, ormanlarımız yanıyor. Tarihi eserlere yasak getiriliyor, onlar kaçırılıyor. Oysa kullanarak koruma diye bir yöntem var. Belli koşulları sağlamak suretiyle sahip olduğumuz değerleri sonraki nesillere bırakabiliriz. Golf alanlarını da böyle düşünmük lazım. "

İKİ KATI AĞAÇ:

Golf tesislerine "ormanları talan ediyor" şeklinde getirilen eleştirilere, Belek’i örnek gösteren Varlıer, "Belek’te de bu tesislere karşı çıktılar. Orada 7-8 tane golf tesisi var ve her taraf pırıl pırıl, termemiz, kullanıma açılan alanlarda yatırımcı bir ağaç kesiyorsa yerine iki ağaç dikiyor" diye konuştu. Golf tesislerine karşı çıkanların orman yangınlarını dikkate alması gerektiğini vurgulayan Varıler, "Birçok ülke bu tesislerin yapımını hız veriyor, bugün turizmdeki en önemli rakibimiz İspanya’da 200’ün üzürinde golf tesisi mevcut. Biz de turizmi eşitlendirmek, sezano uzatmak ve doğayı korumak istiyorsak golf yatırımlarına ağırlık vermeliyiz" dedi.

Federasyon: Golfçüler gönüllü yangın gözcüsü

GOLF
Federasyonu’nu da golfün ormanların koruyucusu olduğu görüşünde. "Golf tarihi boyunca hiçbir golf sahasında ve çevresinde yangın yaşanmamış olması asla bir tesadüf değildir" diyen federasyonun, bu konudaki görüşleri şöyle: "Golf sahaları, çevrelerindeki orman yangınlarına karşı aynı zamanda bir sigortadır. Çünkü Orman Genel Müdürlüğümüzün orman yangınlarıyla mücadele politikasının temel unsurlarını oluşturan ’yangın riski yüksek ormanlık bölgelerde emniyet alanları açmak; yangınların çıkış ve yayılışını önlemek için yanma ısısı yüksek kısa boylu ağaççıklar ve çalılarla perdeleme bölgeleri oluşturmak,’ aynı zamanda golf sahaları düzenlemesinde de geçerlidir. Ayrıca çevre bilinci yüksek bir kesim olan golfçüler ve golf sahası çalışanları "gönüllü yangın gözcüleri"dir."

Turizmciden bakanlığa havuz kampanyalı destek

ORMANLARI koruyabilmek için, yangın söndürme havuzları yapacak olan Çevre ve Orman Bakanlığı’na turizmciler destek verecek. TYD Başkanı Oktay Varlıer, bu konuda hem bakanlık hem de Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ile görüştüklerini ve bir kampanya başlatmaya karar verdiklerini belirterek şunları söyledi: "Orman yangınlarından ülke, turizm ve ekonomi büyük zarar görüyor, o açıdan yangınla mücadele çok önemli. Orman yangınlarına müdahalenin hızlı ve başarılı olabilmesi için bu havuzların yapılması gerekli. Bakanlık Muğla, Denizli, İzmir gibi yerlerde su kaynağına uzak ormanların kenarına yangın söndürme havuzları yapmayı planlıyor. Bu havuzların yapılmasıyla yangınlara müdahale daha etkin olacak. Bir havuzun ortalama maliyeti 25 bin YTL. Biz de turizmciler olarak bir kampanya başlatarak, bu konuda Bakanlığa maddi destek olalım dedik. TYD olarak biz bu işe öncülük yapacağız. TÜROFED de destekleyecek. Diğer kuruluşların da destek vereceğine inanıyorum. 15-20 havuz yaptırma imkanımız olursa yangınlara karşı etkili olacaktır. Bu işten hepimiz zarar görüyoruz, bugün zarar görmeyenin yarın görme ihtimali var.Bu işten ülke de, turizmci de, ekonomi de zarar görüyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!