Orhan Abi, Borsa'ya tövbe etti

Güncelleme Tarihi:

Orhan Abi, Borsaya tövbe etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bugüne kadar yaptığı bestelerin en iyilerini topladığı son iki kaseti, bir ayda 2'şer milyon adet satan sanatçı Orhan Gencebay, aynı başarısını parasal yatırımlarında gösteremiyor. 1991 yılında borsada 300 bin mark (bugünkü değeri 45 milyar lira) kaybettikten sonra borsaya tövbe ettiğini açıklayan sanatçı, ‘‘Biz herşeyden önce duygu adamıyız. Para ikinci planda gelir. Bir sanatçı, bir işadamı gibi parayla ilgilenmez’’ dedi.

Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, 1991'de borsada tek bir hisse senedine yatırım yaparak, 300 bin mark kaybettiğini söyleyen Gencabay, şöyle devam etti:

‘‘Bu senedi birkaç yıl elimde tutmuştum ama sonunda aldığımdan çok daha ucuza satmak zorunda kaldım. Borsada belli güç odakları var. Onlar alacaklarını alıyor, sonrada bırakıyorlar. Borsaya yatırım yapmak kumar.’’

Tasaruflarını artık borsa dışında muhtelif yerlerde değerlendirdiğine dikkat çeken Gencebay, gayrimenkulle nispeten ilgilendiğini, ancak Hazine bonosu alındığında zarara girilmediğini de öğrendiğini söyledi.

Kasetinin satışının ilk üç günde milyonu aştığına değinen Gencebay, şöyle konuştu: ‘‘İki kaseti birlikte çıkardık. Herbirinin satışı 2'şer milyon adedi buldu. İki kaset olduğuna göre 4 milyonluk satışa ulaştık. Bayramdan önceye yetiştirebilseydik iki hafta içinde 2 milyonluk satışa ulaşırdık. Bugüne kadar tahminen bin civarında beste yaptım. Bunların 400'ünü seslendirdim. Kaset ve plaklarımın toplamı 30'u buldu. İlk plağım iki milyona yakın satış yaptı. Korsan kasetler yokken benim kasetlerim 2-3 milyon satıyordu. O zamanlar Türkiye'nin nüfusu 30 milyondu. Bugüne kadar tüm kasetlerim korsanlarıyla beraber 150 milyon tiraj yapmıştır.’’

Korsan kaset yapımı ile 26 yıldır mücadele ettiğini ancak bir türlü önleyemediğini belirten Gencebay besteci, yorumcu ve yapımcının haklarını korumak için kurulmuş üç ayrı örgütün yönetiminde, MÜYAP ve MESAM'ın da yönetim kurulunda olduğunu hatırlattı. Gencebay, bu tür meslek örgütlerini biraraya getirerek aralarında yeni bir uzlaşma sağlayacak bir oluşumun ortaya çıktığına değinerek ‘‘ Sanatsal Haklar Platformu adını verdiğimiz bu yeni oluşum için ilk toplantımızı iki hafta önce yaptık. İlk kuruluş fikri müzikti. Ancak diğer sanat dallarını da kapsayan bir platform olmasını istiyoruz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!