Organik balda rekolte endişesi

Güncelleme Tarihi:

Organik balda rekolte endişesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 12:34

Rize'nin Fındıklı ilçesinde sertifikalı olarak organik bal üretimi yapan arıcılar, bu yıl havaların yağışlı gitmesi nedeniyle rekoltenin düşük olacağı endişesi yaşıyor.

Haberin Devamı

İlçenin Yaylacılar köyünde organik bal üreticiliği yapan Yüksel İncegümüş, Çamsu mevkisinde sertifikalı olarak 70 kovanla organik bal üretimi yaptığını söyledi.

Organik üretimin normal bal üretiminden zahmetli olduğunu vurgulayan İncegümüş, “Rize ili sınırları içinde sertifikalı organik bal üretimi yapan sadece 3 kişi var. Sertifikasız olarak organik kara kovan arıcılığı yapanlar da var. Tabii bunların bizim gibi sertifikaları yok ve sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlenmiyor” dedi.

Bu yıl havaların yağışlı gitmesi nedeniyle rekoltenin düşük olacağı endişesi yaşadıklarını ifade eden İncegümüş, şunları söyledi:

“Ülkemiz genelinde etkili olan yağışlardan Rize de nasibini alıyor. Havanın kapalı ve yağışlı gitmesi arının çalışmasını olumsuz etkiliyor. Açık havalarda arının günlük çalışma süresi daha uzun olurken kapalı havalarda arı kovandan dışarı çıkmıyor. Kovanda bekleyen arı bu sefer peteklerde bizim alacağımız balı tüketiyor. Netice böyle olunca kovandan alacağımız bal miktarı düşüyor. Yağmurdan ziyade bal üretimi yaptığımız yerde fındık büyüklüğünde dolu bile yağdı. Haziran ortasında üretim yaptığım yerde ilk kez dolu yağdığını gördüm.”

ÜRETİLEN ORGANİK BAL YURT DIŞINDA DAHİ SATILIYOR

Yüksel İncegümüş, ürettikleri organik balı uluslararası alanda ve Türkiye pazarına sattıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Ürettiğim bal organik olduğu için satışında herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Balla birlikte polen üretimi de yapıyorum. Ürünlerini toptan ve perakende olarak satıyorum. Balın kilosu 100 ile 120 arasında değişiyor. Çoğunlukla yurt içinde satış yapıyorum, ancak sipariş üzerine bazı ülkelere de bal gönderdiğim oluyor.
Sertifikalı organik üretim yaptığım için Rize Valiliğince destekleniyorum. Desteğin daha da artması durumunda balı yurt dışında daha geniş çaplı pazarlama imkanım da olabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!