Ordu’da maden firmasına ret

Güncelleme Tarihi:

Ordu’da maden firmasına ret
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2024 07:00

ORDU Fatsa’da 2015’ten bu yana altın ve gümüş arayan Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne Bakanlık tarafından verilen süre uzatımı, mahkemenin verdiği kararla iptal edildi.

Haberin Devamı

Ordu İdare Mahkemesi, ‘dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı’ gerekçesi ile süre uzatım işlemlerini iptal etti. Firmanın sahadaki faaliyetleri durduruldu.

YARGIYA TAŞINMIŞTI

Yaklaşık 7 yıl bölgede çalışma yürüten firmanın ruhsat süresi, 22 Şubat 2023’te bitmişti. Firma, faaliyet süresi tamamlanmadan 31 Aralık 2021’de ruhsat süresinin 10 yıl uzatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurmuştu. Ancak firmanın çevreye zarar verdiğini ileri süren Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, şirketin süre uzatma talebini yargıya taşımıştı. Genel Müdürlük, 21 Haziran 2022’de firmanın ruhsat süresinin uzatılması için ‘uygun’ görüş vermişti. Ordu İdare Mahkemesi ise, derneğin başvurusu üzerine 25 Aralık 2023’te aldığı kararla, ruhsat uzatılmasına yönelik başvurunun incelenmeden uygun bulunmasını hukuka aykırı bularak, bakanlığın ruhsat işlemlerinin iptal edilmesi yönünde karar verdi.

Haberin Devamı

Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, 14 Şubat’ta maden sahasında üretim yapılıp yapılmadığına yönelik inceleme yaptı. Heyet, Ordu İdare Mahkemesi’nin kararını gerekçe göstererek, maden sahasındaki faaliyetlerin ikinci bir emre kadar durdurulduğunu firma yetkililerine tebliği etti. Mahal tutanağı tutan Valilik, söz konusu maden sahası için ilgili makamlardan karar gelene kadar üretime yönelik maden işletme faaliyetlerine izin verilmemesi hususunda Fatsa Kaymakamlığı’na da bildirimde bulunuldu.

‘UZUN YILLAR MÜCADELE ETTİK’

FATSA Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, yaptığı açıklamada, şirketin ÇED raporunda belirttiği miktarın üzerine çıkması nedeni ile faaliyetlerini durdurmasına yönelik mahkemeye başvurduklarını belirterek, uzun yıllar boyunca verdikleri mücadelenin sonucunu aldıklarını söyledi. Odabaş, “Uzun yıllar yaptığımız mücadele neticesinde Fatsa’da faaliyet göstermekte olan Altıntepe Madencilik Anonim Şirketi’nin altın çıkartma faaliyetleri, kendilerinin de ÇED raporunda belirttiği miktarların üzerinde üretim yaptıkları tespit edildiğinden ve bu tespiti de Maden Arama Genel Müdürlüğü de onayladığı için biz dernek olarak hukuki yollara başvurduk. Ordu İdare Mahkemesine burada yeterli üretimin yapıldığını belirtilen miktarların üzerine çıkıldığını belirttik. Bunun için faaliyetin durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesi talebinde bulunduk. Ordu İdare Mahkemesi de bu talebimizi yerinde görerek ilgili şirketin ruhsatını ve saha genişletme çalışmasını durdurdu” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!