Oral: ÖTV, 2002'nin ilk yarısında çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Oral: ÖTV, 2002nin ilk yarısında çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 01:47

Maliye Bakanı Sümer Oral, vergi sistemini daha basit hale getirecek olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanununu, 2002'nin ilk yarısında çıkaracaklarını açıkladı. Oral, yasa çıktığında KDV oranlarında bir düşme olacağını da belirterek, ‘‘Bugün 5 olan oran, 2 veya bilemediniz 3 olacak’’ dedi.

Maliye Bakanı Sümer Oral, vergi sistemini daha basit hale getirecek ve AB'ye uyum sağlayacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanununu, 2002'nin ilk yarısında çıkaracaklarını açıkladı. Oral, yasa çıktığında KDV oranlarında da bir düşme olacağını da belirterek, ‘‘Bugün 5 olan oran, 2 veya bilemediniz 3 olacak’’ dedi.

KDV oranlarının yüksek olduğunu kabul ettiklerini belirten Oral, ancak ‘kredibilite unsuru’ olan bir program uygulanması nedeniyle, gelir hedeflerinde fedakarlık yapma lükslerinin bulunmadığını söyledi.

Türkiye Genç İşadamları (TÜGİAD) Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ‘Vergi Politikaları Reel Sektörün görüş ve Önerileri’’ konulu panelde konuşan Oral, ''Vergi düşerse gelir artar diyenler var. Ama bu hemen olmaz, zaman alır'' diye konuştu. Oral, ‘‘Vergi ifadesi sevimli, sempatik bir kelime değil. Çünkü işin içinde bir alım ve zorunluluk var’’ dedi.

Temel amaçlarının, enflasyon muhasebesinden ziyade, enflasyonun aşağı indirilmesi olduğunu kaydeden Oral, mali milat uygulamasında vergi kayıp ve kaçağına kesinlikle yer vermeyecek ve kayıt içine alacak yeni bir düzenleme için hükümet olarak kararlı olduklarını tekrarladı.

MATRAH VE STOK AFFI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Nereden buldun?’’ uygulamasına altyapı oluşturması açısından matrah, stok, sicil ve servet affı getirilmesini istedi. Hisarcıklıoğlu, vatandaşla vergi idaresinin kucaklaşmasını sağlayacak şekilde reform yapılması gerektiğini söyledi.KDV'nin zamana yayılarak kademeli bir indirime gidilmesi ve beş değişik KDV oranının ikiye indirilmesi gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin şu anda en yüksek KDV oranı uygulayan ülkelerden birisi olduğunu savundu.

KARARLI HÜKÜMET

Mali milat uygulaması ihtimalinin bile kaynakların üretimden çekilerek, kayıt dışına ve yurt dışına çıkışına neden olduğu bir ülkede kapsamlı bir düzenleme yapılmaksızın mali milat uygulamasının bir faciaya yol açabileceğini savunan Hisarcıklıoğlu, ‘‘Enflasyon muhasebesi ve mali milat konusunda hükümetin kararlı ve üzerinde mutabakata varılan hususların gerçekleştirilmesinde azimli olmasını beklemekteyiz’’ diye konuştu.

Kümesteki kazları koruyun

Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, bu yıl vergi gelirlerinde sağlanan artışın Maliye Bakanlığı’nın başarısından değil, yükümlülerin üzerine getirilen ek vergilerden kaynaklandığını söyledi. Panelde konuşan Çağlayan, kendisini dinleyen Oral'a ‘‘Siz müşteri diyorsunuz ama biz kümesteki kaz diyoruz. Lütfen kümesteki kazların sağlığıyla yakından ilgilenin’’ diye seslendi.

Türkiye'deki mali mevzuatı Maliye yetkililerinin bile anlamadığını kaydeden Çağlayan, ‘‘Üç beş soysuzun yaptığı hayali ihracatı tüm ihracatçılar üzerine yıkmak yanlış olmuştur.’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!