Onur Baytok'tan mutlu veda

Güncelleme Tarihi:

Onur Baytoktan mutlu veda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

COŞKUN Ulusoy'un Oyak Holding'in başına gelmesiyle birlikte, Oyak şirketlerinde başlayan yeniden yapılanma da son gelişme Renault Mais'te yaşandı. Fransız Renault ile Oyak'ın ortak kuruluşu olan Renault Mais'in 5.5 yıldır genel müdürlüğünü yapan Onur Baytok, görevden alındı.

Geçen çarşamba günü görevden alınma kararının sözlü olarak bildirildiği Onur Baytok, Renault Mais'e mutlu olarak veda ettiğini söyledi. Baytok, ‘‘Gönlüm rahat ayrılıyorum. Renault'u pik noktasında bırakıyorum’’ dedi.

KRİZLİ YILLAR

Oyak Grubu'nda 1975 yılında uzman olarak işe başlayan Onur Baytok, 1990'da Oyak'ın iştiraklerinden Hektaş'a Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Daha sonra Omsan'ın Genel Müdürü olan Baytok, 1994'te Renault Mais Genel Müdürlüğü'ne getirilmişti.

Onur Baytok, otomotiv sektörünün kriz yaşadığı bir dönemde Renault'un direksiyonuna geçmişti.

1994 yılındaki krizden başarıyla çıkan Renault, bu tarihten itibaren yeniden yapılanarak, sektörde liderliğe doğru yükselmeye başladı. 1998'de Tofaş'ı liderlik koltuğundan eden Renault, pazardaki liderliğini koruyor.

Renault'nun liderlik hikayesi

Satış örgütü tamamen yenilendi. 60-70 olan satış yetkilisi sayısı 700'e çıkarıldı. Profesyonel satış yöntemleri kullanılmaya başlandı.

Türkiye'de Megane üretilmeye başlandı. Hemen ardından, Megane Wagon'un dünyadaki üretim merkezi oldu. Yılda 70 bin adet Megane Wagon ihraç edilmeye başlandı.

1998 yılında Renault 9 ve 12 modellerinin üretimine son verildi. Bu araçların toplam pazardaki payları yüzde 12, Renault satışlarındaki payları ise yüzde 50'ydi.

9 ve 12 modellerinin üretimden kaldırılmasının ardından, Clio Symbol üretilmeye başlandı. Clio Symbol, 9 ve 12'nin yerini doldurdu.

Renault, 1998 yılında, en büyük rakibi Tofaş-Fiat'ı yakaladı. Yıllarca pazarın liderliğini koruyan Tofaş'tan, liderlik koltuğunu alan Renault, bu başarısını 1999'da da sürdürdü. Renault'nun pazar payı 1998'de yüzde 26, 1999'da yüzde 25 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!