"Onun başkan olacağını ben söylemiştim”

Güncelleme Tarihi:

Onun başkan olacağını ben söylemiştim”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 12:47

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanlığı’na, kurumun tarihinde ilk kez bir kadın getirildi. Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Yeni IMF Başkanı olan Fransa Maliye Bakanı ve yakın arkadaşı olan Christine Lagarde’ın seçilişini hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Tüzmen, “Sayın Lagarde, bugün bu göreve aday isimler arasında en iyi kapasiteye sahip adaydı. Sadece yakın olarak tanıdığım için söylemiyorum. Kendisi daha önce dünyanın saygın finans kuruluşlarından McKenzy’nin beş yıl yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Daha sonra, zaten Fransa Maliye Bakanı oldu. Çok eski bir dostumdur” dedi.

Yüksel Göçmez
hurriyet.com.tr

   

Aday olmadan önce Lagarde’ın kendisini aradığını söyleyen Tüzmen, “Beni aradı, sordu, ne diyorsun dedi. Ben de ‘Bakan olarak gelebileceğin yere geldin, artık yeteneklerini başka alanlarda da sergilemen lazım’ dedim” diye konuştu.     

 

Her ne kadar Türkiye’nin IMF ile çok fazla bir bağlantısı kalmasa da, IMF’in Türkiye’nin ihraç pazarlarına vereceği krediler konusunda yönlendirmeler yapılabileceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Tüzmen, “Lagarde’ın seçilmesinin elbette Türkiye için olumlu bir etkisi olacak” dedi.

 

BAŞBAKAN DA OLACAK

IMF başkanlığı için Avrupa’dan aday gösterilmesine gelişmekte olan ülkelerden tepki geldiğine dikkat çeken Tüzmen, “Türkiye’den bir aday olsaydı, destekleyecektik ancak Christine benim yakın dostum. Kulis çalışmalarına bizzat ben de katıldım” dedi.

 

Lagarde’ın IMF Başkanı olacağını aylar önce söylediğini belirten Tüzmen, “Ben zaten söylemiştim. Christine insan ilişkilerinden de oldukça başarılı birisi. Türkiye ile Fransa arasında gerilim yaşandığı zamanlarda Türkiye’ye geldiğinde, kendisiyle birlikte yüzmüş ve bayraklarımızı açmıştık. Biliyorsunuz Fransa milli yüzücülerinden. Şimdi de göreceksin, ileride Fransa Başbakanı olacak. IMF Başkanı olacağını söylemiştim, oldu. Başbakan da olacak” dedi.

 

Tüzmen son olarak başkanlığının kesinleşmesinin ardından, Lagarde’ı arayıp, tebrik ettiğini de söyledi.   

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!