Onları ‘hilal’de boğarım

Güncelleme Tarihi:

Onları ‘hilal’de boğarım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

ULAŞTIRMA Bakanı Enis Öksüz, Telekom'un özelleştirilmesi ve THY'ye yapılan zam konusunda kendisine saldıranları, Türklerin ‘tarihi savaş planı’ ile ‘hilal’in ortasına çekip, sonra galip geleceğini öne sürdü.

MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Telekom'un özelleştirilmesi ve THY'ye yapılan ‘haksız zam’ konusunda kendisine saldıranları, Türklerin ‘tarihi savaş taktiği’ ile yeneceğini öne sürdü. Öksüz, ‘‘Türkler savaşırken, başlangıçta biraz geri çekilirler. Düşman, Türkler'in kaçtığını zanneder. Ama, Türk ordusu hilal biçimini alıp, düşmanı içine çeker, sonra imha eder. Bu örnekte olduğu gibi, şimdi her cepheden bize saldırıyorlar. Ancak, sonuç değişmeyecek, galip yine biz olacağız’’ diye konuştu.

‘‘Kanunun bana verdiği yetkiyi kullanıyorum. Kanun varken, ileri-geri yorum yapılır mı? Onun için yaptıkları iş kanunsuz. Dün de kanunsuzdu, bugün de kanunsuz. Böyle giderse yarın da kanunsuz. Bakın adli yıl açılış töreninde herkes kanundan tarafa. Kanun hakimiyeti olacak, hukukun üstünlüğüne saygı duyacaksın. Kanunu tatbik etmeyip, neyi tatbik edeceğim ben. Ben arkadaşları kanuna davet ediyorum. Özelleştirme benim işim değil ki, bana ne özelleştirmeden. Öyle kavram kargaşasıyla falan hiçbirşey yapamazlar.’’

BEN ENGELLEMİYORUM

‘‘Özelleştirmeyi engellediğiniz söyleniyor’’ hatırlatması üzerine de Öksüz, ‘‘Sayın Yalova'ya yanlış bilgi gidiyor. Niye engelliyormuşum. Yahu, 8 senedir çıkarılamayan, Telekom'un özelleştirilmesini sağlayacak kanunu kim çıkarttı? Özelleştirmeye karşı olan adam, Telekom özelleşsin diye kanun çıkartır mı? Bırakın böyle boş lafları...’’

‘‘Peki, bu sürtüşme nereden kaynaklanıyor’’ sorusunu da Öksüz, ‘‘Benim Yalova ile bir sürtüşmem yok. Yalova, bana birşey sormadı. Ben de ona birşey demedim. Basında yer alan laflar bana vız gelir’’ diye yanıtladı.

Cottarelli'yle görüştüm telkine fırsat vermem

ULAŞTIRMA Bakanı Enis Öksüz, Türk Telekom'un, halkın ve siyasi iklimin değişen şartlarına uygun olarak süratle özelleştirilebilmesi için elden gelen her şeyin yapılması gerektiğini belirterek, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin de bu şekilde düşündüğünü söyledi.

Öksüz, Cottarelli ve Devlet Bakanı Tunca Toskay ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cottarelli ve Toskay ile hangi konuları görüştüklerine ilişkin bir soru üzerine Öksüz, Toskay'ın kendisine nezaket ziyaretinde bulunduğunu ifade etti. Öksüz, şöyle konuştu:

‘‘Sayın Toskay ile bakanlık ile ilgili başka konularda görüştük. Cottarelli ile ilgili hiçbir konuda görüşmedik. Türk Telekom konusunda da görüşmedik. Cottarelli ile de Türk Telekom ve diğer özelleştirmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Uluslararası ve kurumlararası ilişkilerde her zaman görüş alışverişi olur. Görüş telkin etmek ve idare etmek gibi şeylere fırsat vermem.’’

THY, zam için onay almak zorunda

ULAŞTIRMA Bakanı Enis Öksüz, THY'nin veya herhangi bir diğer havayolu şirketinin, Bakanlık onayı almadan zam yapması veya tariflerini değiştirmesinin hukuken mümkün olmadığını bildirdi. Öksüz, dün IMF heyeti ve Devlet Bakanı Tunca Toskay ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerden sonra, yazılı bir açıklama yaptı. Öksüz, açıklamasında şöyle dedi:

‘‘THY ve diğer havayolu şirketlerinin her türlü ücret tarifesi, Ulaştırma Bakanı'nın onayı ile yürürlüğe girmektedir. Sadece havayolu şirketlerinin değil, karayolu ile yolcu taşıyan şirketlerin ücret tarifleri de Ulaştırma Bakanlığı'nca onaylanmaktadır. THY Genel Müdürlüğü'nün vergi adı altında tahsil etmeye başladığı iki milyon lira hukuken vergi değildir. Bilindiği gibi vergiler sadeceve mutlaka kanunla konulabilir. THY'nin yolcudan bilet ücreti dışında aldığı iki milyon lira ‘iç hat yolcu servis ücretidir'. DHMİ Genel Müdürlüğü'nün Yolcu Servis Ücret Tarifesi'nin 2. maddesinin a fıkrasına göre yolcu servis ücretleri bilet ücretlerine dahil olup yolculardan ayrıca tahsil edilemez.’’

Öksüz, bu hükme rağmen, THY’nin yolcu başına iki milyon lira ek ücret tahsilinin hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!