Öngör: Üç-beş banka piyasaya hakim olacak

Güncelleme Tarihi:

Öngör: Üç-beş banka piyasaya hakim olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Akın Öngör, ‘‘2002-2003'te Türk bankacılık sektörüne üç-beş banka hakim olacak. Enflasyon düşünce, birleşmeler kaçınılmaz hale gelecek’’ dedi.

GARANTİ Bankası Genel Müdürü Akın Öngör, Türkiye'de büyük banka birleşmelerinin 2003 yılına kadar gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Öngör, Garanti Bankası'nın ikincil halka arzıyla ilgili olarak nisan ayında yerine geçecek Ergun Özen'le birlikte çıktıkları road show'ları anlatırken, kendilerine yabancılardan birleşmelerle ilgili yoğun soru geldiğini vurguladı. Öngör, ‘‘2000 yılında önemli birleşmeler beklemiyorum. Banka sahipleri 2001 yılını bekleyeceklerdir. Ancak, 2002-2003'te bankacılık sektörünün yüzde 80'ini üç-beş banka yönetir hale gelecek’’ dedi.

Öngör, ikincil halka arz çerçevesinde bankanın yüzde 7'lik hissesinin pazarlanacağını belirterek, yurt dışında toplam 9 ülkenin 27 kentinde road show gerçekleştirdiğiklerini vurguladı.

‘‘Bundan altı yıl önce hisse senedi satışına çıktığımız zaman, önce Türkiye'nin nerede olduğunu belirterek kendimizi anlatmaya başlıyorduk’’ diyen Öngör, şimdi yabancıların Türkiye ile ilgili daha ayrıntılı sorular sorduğuna dikkat çekti.

Akın Öngör, yabancıların bankacılık sektöründe konsolidasyon olup olmayacağına ilişkin sorusuna verdikleri yanıtı şöyle anlattı:

‘‘2002-2003 yıllarında enflasyon gerçekten düşecekse, ki biz düşeceğine inanıyoruz, Batı ülkelerinde olduğu gibi, üç-beş tane bankanın piyasadaki işlerin yüzde 80'ini yaptığı bir ortam oluşacak. Bu kaçınılmaz. 2002-2003 yıllarında pek çok konsolidasyonun olması gerekir. Bugün Türkiye'deki banka sahiplerine baktığınızda bu birleşmelerin 2000 yılında olması mümkün gözükmüyor. İnsanların istekli hale gelmesi için 2001'in gelmesini beklemek gerekecek. Enflasyon düşünce ve bazı bankaların sadece devlet káğıtlarından yaptığı kazançlar ortadan kalkınca, onların da sahipleri istekli olacaklar diye düşünüyorum. Ancak bunun için 2002-2003'ü bulması gerekir. Batı dünyasında bankaların ortakları on binleri buluyor. Türkiye'de bankaların çoğunluğu özel kesimde belirli grupların, şahısların, özel girişimcilerin elinde. Bu nedenle birleşmeler için süre gerekiyor.’’

TÜRKİYE'YE GÜVEN VAR

Öngör, yabancıların Türkiye'ye büyük güven duyduklarını söyledi. ‘‘Artık Türkiye'nin bir istikrara kavuştuğunu düşünüyorlar’’ diyen Öngör, Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşmanın ve Kürt meselesinin çözüleceğine ilişkin kanaatin de yabancı yatırımcılarda pozitif etki yarattığını söyledi. Yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisi üzerinde daha detaylı durduklarını belirten Öngör, ‘‘Eski hükümetler bu programı uygulayamadı. Bu hükümet uygulayabilecek mi?’’ sorusuna verdikleri yanıtı da şöyle aktardı: ‘‘Geçmişte hiç bir hükümet önünde 4-5 yılı görmemişti. Bu hükümet sadece laflarla değil uygulamalarla başladı. Acı ilacı veriyor.’’

Garanti'ye yeni logo

GARANTİ Bankası'nın 2000'li yıllara daha genç, dinamik ve hareketli girdiğini belirten Akın Öngör, Garanti Bankası'nın logosunda da değişiklik yapılacağını söyledi. Garanti Bankası ile bütünleşen dört yapraklı yoncanın değişmeyeceğini ancak farklı bir görünüm kazanacağını belirten Öngör, ‘‘Yoncayı daha değişik göreceksiniz. Bizim şu andaki logomuz yerleşik ve oturmuş. 2000'li yıllara yeni bir değişimle daha dinamik giriyoruz. Bu dinamizmi yansıtacak yeni bir logo tasarladık’’ dedi.

Yüzde 30’u halkın

GARANTİ Bankası'nın hisselerinin yüzde 7'sinin satışa sunulduğunu belirten Genel Müdür Akın Öngör, ‘‘Alınan izin yüzde 9.9'du. Ancak ilk sunum yüzde 7 olacak’’ dedi. Garanti Bankası'nın yüzde 23-24'ünün halka açık olduğunu ve bunun yüzde 90'ına yakın kısmının yabancı yatırımcıların elinde bulunduğunu belirten Öngör, halka açıklık kısmı yüzde 30'un üzerine çıkartarak, Garanti Bankası'nı daha geniş bir yabancı yatırımcıya açmayı planladıklarını söyledi. Öngör, elde edilen fonların Doğuş Grubu tarafından özelleştirme projelerinde kullanılacağını belirtti.

Yabancılar neler soruyor?

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresi uzayacak mı?

Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumu nasıl?

Hükümet partilerinde oy kaybı olur mu?

Planlanan Anayasa değişiklikleri yapılabilecek mi?

Yunanistan'daki seçimden sonra ilişkileriniz nasıl gelişir?

Enflasyon yüzde 25-30 olur

ÇEKİRDEK enflasyonun düştüğünü belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Öngör, ‘‘Enflasyonun yüzde 25-30 arasında olacağını düşünüyoruz. Bu da büyük başarıdır’’ dedi. Enflasyondaki düşüşün, kredi talebini de arttırdığını söyleyen Öngör, kredi başvurusunda üç kat artış görüldüğünü ifade etti. Ekonominin büyüdüğünü ve kredi kullanımının artacağını belirten Öngör, şöyle konuştu:

‘‘Enflasyonun düştüğü ülkelerde, kredi kullanma daha çok bireysel müşterilerde ve küçük işletmelerde oluyor. Türkiye'de düşük oranda bireysel kredi kullanılıyor. Yurtdışında bu oran daha yüksek. Küçük işletmeler ve bireysel müşterilerin kredi talebinde artış görülecek. Teknolojik anlamda hazır olan bankalar bu talepten yararlanacak. Türkiye'de banka kredileri milli gelirin yüzde 28'inin altında. İspanya, İtalya ve Portekiz'de bu oran milli gelirin iki mislidir. Devlet o kadar çok borçlanıyor ki, bankaların reel sektöre kredi verebilme olanakları kısıtlanıyor. Faizler yüksek olunca kimse yatırım için kredi kullanmamaya çalışıyor. Türkiye düşük kredi kullanan bir ülke.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!