‘Önce yerli’ planını sevdi hedefi 3 milyar Euro’ya çıktı

Güncelleme Tarihi:

‘Önce yerli’ planını sevdi hedefi 3 milyar Euro’ya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00

Büyük bölümü yurtdışında olmak üzere demir çelik tesisleri kuran CVS Makine Sanayi, hükümetin “İhalelerde Türkiye’de üretilene öncelik” kararıyla umutlandı. Şirket, 1 milyar Euro olan iş hacmini 3 yılda 3 milyar Euro’ya çıkarmayı hedefledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin güçlü mühendislik ve teknoloji şirketlerinden biri haline gelen CVS Makine Sanayi ve Ticaret Ltd. (CVS) büyük bölümü yurt dışında olmak üzere çok sayıda demir çelik tesisi kurdu ve teslim etti. Halen 20 proje üzerinde çalışmalarını sürdüren firma, şu anda yıllık 1 milyar Euro dolayında olan küresel iş hacmini 3 yıl içinde 3 milyar Euro’ya çıkarmak istiyor. CVS Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karatekin, bu hedefe ulaşmak için özellikle Türkiye’deki projelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamu ihalelerinde ‘yerli sanayi ürünlerinin tercih edilmesi’ne dönük çabalarının kendileri için büyük umut olduğunu söyledi.

Dünya genelinde 45 proje tamamladı

ABD’li, Alman ve İtalyan küresel devlerle yarışan CVS’nin; ABD, Meksika, Brezilya, Hollanda, Yunanistan, Polonya, İran, Hindistan, Güney Kore, Singapur ve Endonezya’da temsilcilikleri bulunduğunu, 45’ten fazla ülkeye ekipman ihracatı yaptıklarını veya komple demir çelik tesisi kurduklarını anlatan Murat Karatekin, “Posco ve Arcelor Mittal dahil 145 global müşterimiz var. Afrika’ya yayıldık. Arap Baharı’ndan sonra Cezayir, Mısır ve Nijerya gibi ülkelerde iş aldık. Şimdi Güney Amerika’da kontratlar imzalamaya başladık. Brezilya ve Meksika ile görüşmelerimiz devam ediyor. 3 yıl içinde iş hacmimizi 3 milyar euroya çıkarmayı ve şirketin yüzde 30’unu halka arz etmeyi planlıyoruz. Hedefimiz yerli kalarak büyümek” dedi.

Haberin Devamı

20 proje devam ediyor

/images/100/0x0/55eadc1ff018fbb8f89b4c07

Halihazırda 20’ye yakın projeye devam ettiklerini de anlatan Karatekin, yakın zamanda açılışı yapılan Tosçelik projesi ve Rusya’da aldıkları işlerle dünya devleri arasına girdiklerini vurguladı. Rusya’da 3 büyük işi de kendilerinin aldığını belirten Karatekin, şunları anlattı: “Bu projeler yatırım bedeli 350-500 milyon dolar arasında değişen projeler. 800 bin ile 1 milyon ton arasında değişen kapasitelerde çelikhane kuracağız. Bitme aşamasında olan Arcelor Mittal’e yaptığımız bir proje var. 1 ay sonra açılacak ve kapasitesi 1 milyon ton. Ukrayna ve Rusya’da da bitme aşamasında olan tesislerimiz var. Karadağ’daki tesisi yeni bitirdik. Zaten tesis yaptığımız bir şirket yeni yatırımında da yine bizi tercih ediyor.”

Haberin Devamı

Başbakanımız çok popüler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da çok popüler olduğunu, bunun Türkiye’nin imajına da pozitif yansıdığını vurgulayan Murat Karatekin, kamu alımlarında ve ihalelerinde yerli ürünlerin tercihi konusundaki çabanın CVS gibi şirketler için çok önemli olduğunu anlattı. Karatekin, şöyle konuştu: “Bazı kamu ihalelerinde ne yazık ki yabancı firmaların çok uçuk teklifler verdiklerini görüyoruz. Onları kamuoyunun da yakından izlemesi gerekir. Bizler küresel çapta kendimizi kanıtladık ama kendi ülkemizde daha büyük engellerle karşılaşabiliyoruz. Bu konudaki en son örnek MKE’nin çelikhane modernizasyonu için açılan ihaledir. 3 şirket ihaleye teklif verdi. İtalyan firma bizim yaklaşık 3 katımız (138 milyon Euro) fiyat verdi. Biz 44 milyon Euro teklif ettik. Çinli bir firma bile 60 milyon Euro teklif verdi. Sonucu hep birlikte göreceğiz.”

Haberin Devamı

CVS, ‘500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesinde var

15 yıl önce kurulan ve Cengiz Saygın, Vedat Çalık ve Murat Karatekin’in ortak olduğu CVS, Gebze’de 50 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında üretim yapıyor. Çelikhane modernizasyonlarında mühendislik, danışmanlık ve taahhüt hizmetleri veren CVS’de 750 kişi çalışıyor. Güçlü bir Ar-Ge merkezi bulunan firma yıllık 350 milyon doları geçen siparişle ile İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!