Önce hak et sonra harca

Güncelleme Tarihi:

Önce hak et sonra harca
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2014 01:43

BDDK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan taksit sınırlamasına ilişkin kararına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan, “Önce hak edin sonra harcayın. 2 bin lira peşinatla 80 bin liralık otomobile binmeyin” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, BDDK’nın Resmi Gazete’de yayımlanan taksit sınırlamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Önce hak edelim sonra hak ettiğimiz şekilde yaşayalım. 2 bin lira peşinat ödeyip 80 bin liralık otomobil alanlar var. 2 bin lirayı zor denkleştirip 80 bin liralık otomobile binmeyelim diyoruz” yorumunu yaptı. CNBC-e’ye konuşan Babacan, kredi kartı kullanımında vadenin dokuz ayla sınırlandırıldığını hatırlatarak, bu noktada aldıkları tedbirlerin en önemli özelliğinin tüketici kredilerinin aşırı hızla değil de makul bir hızla artması olduğunu söyledi.

1 YIL VERİ TOPLANACAK

Maaşlarda taksit sınırlamasına yönelik çalışma için de bankaların gelir takibine başlayacağını kaydeden Babacan, şunları söyledi: “Bankalar 1 yıl boyunca veri toplayacak. Eğer bir adım atılırsa bu 2015 yılında atılacak. BDDK’nın yaptığı çalışmaya göre bir kişinin bütün taksitleri aylık maaşının belli bir kısmını geçmeyecek. Bu taksitler ev, araba, ihtiyaç kredisi gibi bütün kredileri kapsayacak. Bir kişinin maaşı diyelim ki 1000 liraysa BDDK’nın belirleyeceği sınır da yüzde 60 olursa o kişi 600 liranın üstünde taksit yapamayacak. Yani bir kişi hem konut hem araba hem de ihtiyaç kredisi kullandıysa bu üç kredi için kullandığı taksit miktarı maaşının yüzde 60’ını geçemeyecek. BDDK’nın belirleyeceği sınır tavan olacak.”

Haberin Devamı

TEDBİRLİ BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ

2014 büyümesini yüzde 4 olarak öngördüklerini hatırlatan Babacan, “Bunu öngörürken dış dengemizle ilgili konular, bununla ilgili alacağımız tedbirleri de alarak bunu öngörmüştük” dedi ve BDDK’nın aldığı tedbirlerin de buna dahil olduğunu söyledi. Fed’in varlık alımında azaltıma gideceğinin ve likiditenin eskisi kadar bol olmayacağının da bu tahmine dahil olduğunu aktaran Babacan, “2014 büyüme tahminini revize etmeye gerek yok” dedi. Dalgalı kur rejiminde kur hareketlerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Babacan, “Kurda iniş de olabilir çıkış da olabilir. Herkesin de buna hazır olması lazım. Hazine’nin döviz cinsinden borcu kalmadı hatta artısı var. Bankalar ne kadar döviz borcu varsa o kadar döviz alacağı var. Bu yüzden kur inse de çıksa da etkilenmiyorlar. Tüketicilerin de döviz cinsinden borçlanmlarını yasakladık” dedi.

Haberin Devamı

15 milyar dolar bir günde girdi

BORSADA 17 Aralık-27 Aralık sürecinde halka açık şirketlerin değerinin 270,906 milyar dolardan 221,572 milyar dolara geriledğini belirten Babacan, “Sadece halka açık şirketlerin piyasa değerinde 49,3 milyar dolarlık değer kaybı söz konusu” dedi. Pazartesi günü borsaya 15 milyar dolarlık giriş oluğunu söyleyen Babacan, 15 günlük kaybın üçte birinin tek günde telafi edildiğini söyledi. Döviz piyasasında ise 764 milyon dolar çıkış olduğunu kaydeden Babacan, bunun 110 milyon dolarlık kısmının ise pazartesi geri döndüğünü aktardı. “Son 15 günde yabancılar borsada 238 milyon dolar sattı” diyen Başbakan Yardımcısı, bu miktarın 85 milyon dolarının hafta başında geri geldiğini söyledi. Babacan, operasyonu düzenleyenlerin tarafında “Hükümet gitsin de ne olursa olsun gibi bir yaklaşım var” dedi.

Haberin Devamı

‘Gezi’den sonra bir inceleme de operasyona

BABACAN, “Operasyonda kimlerin önceden bilgisi vardı ve önceden bilgiye dayanarak kimler ne tür piyasa hareketi yaptılar bunlara bakılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Babacan, SPK’nın halka açıklık açısından, BDDK’nın ise bankacılık açısından durumu izlediğini söyledi. Gezi olayları sonrası SPK’nın inceleme başlattığının hatırlatılması ve sonucunun sorulması üzerine Babacan, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ı arayarak konuyu sorduğunu ifade etti. Babacan, SPK Başkanının, tam 17 ülkeyle yazıştıklarını ve bu ülkelerde Türkiye ile iş yapan mali kuruluşlar ve müşterileriyle ilgili bilgilerin, belgelerin SPK’ya gelmeye devam ettiğini bildirdiğini söyledi. Türkiye’nin dışa açık bir ekonomi olduğunu ve bir çok ülkeyle finansman hareketleri bulunduğunu anımsatan Babacan, bilgi ve belge gelmesi sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!