Olimpiyatı terör korkusu sardı, ‘robot’ desteği geldi

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyatı terör korkusu sardı, ‘robot’ desteği geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2012 00:00

Londra’da düzenlenen Uluslararası Terörle Mücadele Fuarı’nda, en son savunma teknolojisine sahip ürünler gösterildi. Fuara, temmuz ayında Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak İngiltere’nin, terörist saldırılardan korunmak için satın aldığı Wheelbarrow adlı robot damgasını vurdu.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Terörle Mücadele Fuarı’nın dördüncüsü bu yıl da Londra’da Olympia Sergi Merkezi’nde yapıldı. Dünyada terörü önlemek için çalışan 9 bin firma fuarda yeni ürünlerini sergilerken, terörün etkisini azaltacak önlemleri içeren konferanslarda da tanınmış terör uzmanları ziyaretçileri bilgilendirdi. En son teknolojik ürünlerin tanıtıldığı fuarda, kalabalıkta insan hayatını kurtarma yöntemleri gösterilirken intihar bombacılarının radarlar tarafından nasıl izlendiği gösterildi. Zırhlı araçlar, bomba imha robotları dışında risk yönetim sistemleri dünyanın her tarafından gelen ziyaretçiler tarafından ilgi görse de, temmuz ayında 2012 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Londra’nın, terörist saldırılara karşı tüm polis birimlerini en yeni ekipmanlarla donatacak olması dikkat çekti.
Olimpiyat korkusu
1971 Münih Olimpiyatları’ndaki katliamın tekrarından korkan terör uzmanları, güvenlik tehditleri üzerine yaptıkları risk analizi sonucu, Londra 2012 Olimpiyatları’nda terör riski üzerinde duruldu. Temmuz ayı sonunda başlayacak Olimpiyatların 64 gün sürecek olması ve 10 milyondan fazla biletin satılmasının güvenlik riski konusunda soru işaretleri doğmasına neden olduğu kaydedildi. Terörist tehdidinin kaynakları olarak Aşırı Müslüman grupların, IRA militanlarının dünyanın spor etrafında birleşmesini gölgeleyecek eylemlere kalkabileceği iddia edildi. İngiliz firması Northrop Grumman, sergilediği 200 bin sterlin değerindeki Wheelbarrow robotu termal kamerası ve bilgi kayıt kapasitesine sahip. Merdivenleri çıkıp inebilen yeni nesil robot, Pakistan ve Hindistan’da da kullanılıyor. Northrop’un robotlarının, olimpiyatlar öncesinde İngiliz polisi tarafından da satın alındığı ve polisin terörist tehlikelere karşı bu robotları kullanacağı belirtildi.
Bir aylık kayıt
Bir kilometre kadar uzaktan kumanda edilebilen robotlar dışında, DVR (Digital Recording) sistemleri 35 km’lik telsizle teröristleri en kötü koşullarda bile izliyor. Çölde bile çalışan resim ve bilgi geçmede kullanılan 50 bin sterlin değerindeki bir uyduya dikkat çeken dijital kayıt firması Wavestore’un Proje Geliştirme Müdürü Manol Singh, “Şüpheli hareketler canlı olarak izlenirken kaydedilebiliyor. Üzerindeki memory stick sayesinde kayıt süresi bir aya kadar çıkıyor.”

Haberin Devamı

Olimpiyatlar bir numaralı hedef

Haberin Devamı

OLİMPİYATLARA katılan ülkelerin ve atletlerin sayısının çok olması teröristlerin bir numaralı hedefi haline geliyor. 1972 yılında Filistinli terörist grup Black September (Kara Eylül) Olimpiyat Köyüne baskın yaparak 11 İsrailli atleti ve bir Alman polisini öldürmüştü. 1996 yılında aşırı sağcı Eric Robert Rudolph Atlanta’daki Olimpiyat Parkını bombalamıştı.

Türkiye yüksek riskli ülke

2012 Dünya Terör ve Politik Şiddet Haritası’nda Türkiye yüksek terör riskli bir ülke olarak tanıtılırken, Türkiye’den tek şirket fuarda yer aldı. 2007 yılından bu yana firmalara danışmanlık yapan İstanbul Transport Firması’nın sahibi Kadir Tunç, “Türkiye terör riski yüksek ülkelerden biri olduğu için fuar, Türkiye’yi de ilgilendiriyor. En son teknolojik ürünleri ve gelişmeleri yerinde görmek için geldim. Türkiye’ye döndüğümde firmalarımıza önerilerde bulunacağım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!