Olaylar Ortadoğu borsalarını vurdu 13 ülkede hisseler 49 milyar dolar eridi

Güncelleme Tarihi:

Olaylar Ortadoğu borsalarını vurdu 13 ülkede hisseler 49 milyar dolar eridi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 00:00

Tunus ile başlayan ve halen Mısır’da devam eden iktidar karşıtı gösteriler, bölge ekonomisi ile henüz toparlanmanın güçlü olmadığı dünya ekonomisi için tehdit oluşturuyor. Mısır’daki olayların ülkenin kendisine ve komşu ülke borsalarına etkilerini ölçen Kuveytli araştırma şirketi KAMCO’nun yaptığı çalışmaya göre, 13 ülkenin borsası 25-31 Ocak arasında 49 milyar dolar eridi.

Haberin Devamı

En büyük düşüş Körfez’de
KAMCO’nun çalışmasına göre 25 Ocak’ta 991 milyar doları geçen söz konusu 13 Arap borsasında işlem gören  şirketlerin değeri 31 Ocakta 942 milyar dolara geriledi. En büyük kayıp, 32 milyar dolarla Körfez bölgesindeki 9 ülke borsasında  görüldü. Söz konusu 9 ülkedeki borsada işlem gören şirketlerin değeri 750 milyar  dolara düştü.
Sıçrama endişesi tetikledi
Arap dünyasının en önemli borsası Suudi Arabistan’da 21 milyar dolar, Mısır Borsası’nda da gösterilerin ilk iki gününde 12 milyar dolar kayıp yaşandı. Tunus ve Mısır’daki yönetim karşıtı gösterilerin diğer bölge ülkelerine de sıçrayacağı endişeleri, yatırımcıların bölgeden sermayelerini çekmelerine neden oldu. Global kriz süreçinde de düşüş yaşayan bölge borsalarında işlem gören şirketler toparlanmanın başladığı 2010 yılında 100 milyar dolar değer kazanmıştı.
Petrol fiyatları arttı
Ortadoğu’daki gösterilerin etkisiyle Brent petrolün fiyatı da dün son 28 ayın en yüksek seviyesine ulaşarak 102 doları buldu. Brent petrolün fiyatı hafta başında olayların etkisi ile psikolojik sınır olan 100 doları aşmıştı. Borsalarında ciddi düşüş yaşayan Arap ülkelerinin petrol zengini olmaları yaşanan krizin ekonomik boyutunun daha da büyümeyeceği yönünde yorumlanmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

OECD: Mısır’da internet kesintisi faturası 90 milyon dolar oldu

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Mısır’da yaşanan yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle kesilen internet hizmetinin maliyetinin 90 milyon dolar olduğunu bildirdi. OECD’den yapılan açıklamada, ülkedeki gösteriler nedeniyle hükümet tarafından engellenen telekom ve internet hizmetlerinin uzun vadeli etkisinin daha önemli olabileceğine dikkat çekildi. Mısır dışından sağlanan  bu tür hizmetlerin engellenmesinden, uluslararası ve yerel yüksek teknoloji şirketlerinin olumsuz yönde etkilendiği vurgulandı.

Kahire Borsası pazartesi açılacak

MISIR Borsası (Kahire) Başkanı Khaled Serry Seyam, 27 Ocak’ta yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle işleme ara  verilen borsanın haftaya pazartesi günü açılabileceğini söyledi. Seyam, borsanın tekrar açılmasının ardından 4 saat olan işlem süresinin üç saate indirileceğini kaydetti. Seyam, piyasaları korumak için hisse hareketlerini sınırlandırıcı ya da işlem hacmini kapsayan bir takım özel önlemler de alınabileceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!