"Okullar 28 Eylül'de açılsın" çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Okullar 28 Eylülde açılsın çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2015 14:39

Denize kıyısı olan bazı ilçe belediye başkanlarınca, özellikle Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle bu yıl daralma yaşayan Türk turizminin olumsuz etkilenmemesi amacıyla 2015 2016 eğitim öğretim döneminin 14 Eylül yerine 28 Eylül'de açılması hakkında yapılan çağrı sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı.

Haberin Devamı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, denize kıyısı olan bazı ilçe belediyelerinin eğitim öğretim yılının 28 Eylül'de açılması çağrısıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum, Marmaris ve Fethiye belediye başkanlarının yaptığı çağrının bu yıl sıkıntılı süreçten geçen Türk turizmi için önemli bir rahatlama sağlayacağını belirtti.

Gürcün, "Eğitim ve öğretim döneminin açılış tarihiyle ilgili yapılacak düzenlemenin ülke ekonomisine canlılık katacağı düşüncesindeyiz. Bu kararın, Rusya pazarında yaşanan kayıplardan olumsuz etkilenen turizm sektörü için katma değer artırıcı bir telafi olanağı doğuracağını öngörüyoruz" dedi.

Son dönemlerdeki terör saldırılarının turizmi olumsuz yönde etkilediği iddiaları hakkında ise Gürcün, sektörde, saldırılardan kaynaklanan bir düşüşten bahsetmek için ellerinde veri bulunmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Gürcün, "Avrupa veya Rusya kaynaklı olarak Türkiye'nin batı ve güney sahillerine yönelik tatil satışı yapan tur operatörlerinin programlarında kayda değer bir iptal söz konusu değil. Bununla birlikte orta ve uzun vadeli tur
satışlarına olan talepte yavaşlama gözlemleniyor" dedi.

Türkiye'nin geçmişten bu yana gerek doğal güzellikleri, gerek tesislerin kalitesi, gerekse de misafirperverlik geleneği ile çok başarılı bir ülke imajı çizdiğini dile getiren Gürcün, Türkiye'nin, bu süreçte çevre ülkelerde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen genel olarak barış ikliminin sürdüğü bir ülke olmayı başarabildiğini söyledi.

Gürcün, Türkiye'nin, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, dünyanın en çok ziyaretçi çeken altıncı ülkesi olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın ilk altı aylık döneminde Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısında yüzde 2,25'lik bir gerileme yaşandığına dikkati çeken Gürcün, "Ancak bu gerilemenin temel nedeni, ana pazarlarımızdan olan Rusya'daki ekonomik kriz ve çevre ülkelerde yaşanan siyasi istikrarsızlıklar oluşturuyor" diye konuştu.

Çetin Gürcün, geçen yıl turizm gelirinin 34 milyar 305 milyon 903 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, bu yıl ise ilk altı aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 azalarak 13 milyar 783 milyon 812 bin dolardan 12 milyar 602 milyon 567 bin dolara gerilediğini kaydetti.

Haberin Devamı

"Avrupa'da Almanya dışında büyük pazarlarda ciddi düşüşler var"

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise belediye başkanlarının okulların geç açılması çağrısının uygun olduğunu ve desteklediklerini belirtti.

Okullar açıldıktan sonra çocuklar ve öğretmenlerin daha konsantre olmadan kısa bir tatil daha başlayacağını dile getiren Bayındır, "Gerek bu yönü gerekse turizmdeki kötü gidişat dikkate alınarak okulların 28 Eylül'de açılması önerisini destekliyoruz" dedi.

Türkiye'de son dönemlerdeki terör saldırılarının turizme etkisi konusunda ise Bayındır, "Bulunduğumuz bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmelerin turizmi negatif etkilediği kesin olmakla birlikte kısa süre içerisinde olayların düzelmesi ile sektörümüzün parlak günlerine geri döneceğini bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'ye gelen turist sayısında ilk yarısında yüzde 2,25 düşüş yaşandığını kaydeden Bayındır, haziranda ise düşüşün yüzde 4,89 olarak gerçekleştiğine dikkati çekti.

Turist sayısında yıl sonunda düşüş yaşanacağı uyarısında bulunan Bayındır, "Bu düşüşün tek rakamlı olması içerisinde bulunduğumuz konjonktürde çok mümkün görünmüyor. Avrupa'da Almanya dışında büyük pazarlarda ciddi düşüşler var. En büyük ikinci pazarımız Rusya'daki düşüş yüzde 24. Rusya'daki ekonomik krizin bunda etkisi yüksek. Bazı pazarların, düşüşün daha fazla olmaması açısından toparlayıcı etkisi olabilir. Örneğin, İran pazarı tabii ki toparlanmaya destek olacak ancak genel toplam içerisindeki payı çok sınırlı" ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!