Okul servisine resmi zam yüzde 4

Güncelleme Tarihi:

Okul servisine resmi zam yüzde 4
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 2012-2013 eğitim öğretim yılında en düşük servis ücretini 140 TL olarak belirlerken resmi zam oranını da yüzde 4 olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Hürriyet geçtiğimiz haftalarda özel okul servislerinin yüzde 20-50 arasında zam yapmalarını gündeme getirmişti. Servis taşımacılığı sektörünü temsil eden oda ve dernekler, Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara tepki gösterirken, ‘Zam oranı düşük. Maliyetleri karşılamıyor’ görüşünde birleşti. Belediyenin bu yıl ilk kez başlattığı 0-1 kilometre uygulaması, kararın dikkat çeken yanı olurken, böylelikle okula en yakın mesafede oturup, servis kullanan öğrencinin, ailesine yıllık maliyeti 1.120 TL olacak.

Düşük zam oranı

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Hamza Öztürk, yapılan zam oranının çok düşük olduğunu belirterek, “Zam yapılırken, kimse esnafı düşünmemiş. Akaryakıt fiyatlarının göz ardı edilmesi kabul edilemez. Bir çok şirketin zamanla zor durumda kalabilir ve kötü haberler alabiliriz” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Servis Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Erol Uyanık ise, “Zam oranı beklentimizin altında kaldı. Veliyi de düşünmüşler ancak sektörün de hangi parametrelere göre işlediğinin görülmesi lazım. Bazı maliyetler sektör için ağır gelmeye başladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ek ücretler dahil değil

UKOME’den yapılan açıklamada belirtilen ücretlerin resmi ve özel eğitim kurumlarında hizmet veren okul servis araçlarının okul ile öğrenci evi arasındaki taşımacılık hizmetleri için geçerli olduğu belirtildi. Rehber personel ücreti bu tarifenin dışında tutulurken, ilgili mevzuatta yer alan standartlara ilave hizmetlerden ferdi kaza sigortası, koltuk sayısından az öğrenci taşınması, lüks sınıf araç kullanılması, özel ambulans anlaşması bulunması, gezi gibi ek masrafların tarafların aralarında yapacakları yazılı sözleşme ile belirlenen bedeller hiçbir şekilde bu tarife ile ilişkilendirilemeyeceği de açıklamada yer alıyor.

Servisçiler için el kitapçığı

Tarifede belirlenen ücretler resmi ve özel eğitim kurumlarında hizmet veren okul servis araçları için bağlayıcı olacak.
Okul idaresi ve okul aile birlikleri tarife üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamayacaklar.
Tarifedeki ücretlere KDV dahil olup, gidiş - dönüş için aylık tespit edilen ücretler olarak belirlendi.
Sürücüler taşıma hizmeti esnasında, sigara içeyecek.
Ayrıca müzik ve görüntülü yayın yapmaları da yasak.
Sigara küllüğünü, boş sigara paketini cadde ve sokaklara boşaltamaz.
Öğrencilerine araca binerken ve inerken yardımcı olacak.
Öğrenciyi indirirken ve binerken ışıklı ‘DUR’ lambasını yakmak zorundadır.
Aracın içini ve dışını temiz tutmak, cadde üzerinde aracını yıkamamak ve çevre temizliğine yardımcı olmak gibi sorumlulukları bulunuyor.
Trafik görevlilerinin uyarılarını, trafik ışıklı cihazlarına dikkat edecek.
Öğrencilere karşı şefkatli olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!