Öğrenciler spot piyasaya nur yağdırdı! Öğrenci evine ortalama 15-20 bin lira harcanacak

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler spot piyasaya nur yağdırdı Öğrenci evine ortalama 15-20 bin lira harcanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 07:00

Bu yıl ev tutmak isteyen üniversiteli öğrenciler, ikinci el çarşılarını hareketlendirdi. Özellikle beyaz eşya fiyatlarının artmasıyla sıfır eşya alamayan öğrenciler ve aileleri için spot piyasa en iyi seçenek oldu. Peki bir öğrenci evini döşemenin maliyeti ne kadar? Soruyu İstanbul’daki ikinci el piyasasına sorduk. En temel ihtiyaçlar için 15-20 bin liranın gözden çıkarılması gerektiğini söyleyen esnaf, kaliteye göre fiyatların değişebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla üniversite kentleri bir öğrenci göçüne hazırlanıyor. Bu şehirler için üniversiteliler önemli bir gelir kaynağı olurken, yurtta değil de evde kalmak isteyenler sağlam bir alışveriş hazırlığı yapıyorlar. Birkaç öğrenci bir evi paylaşma yolunu seçerken, en sade evin temel ihtiyaçlarını tamamlamak bile önemli bir maliyet gerektiriyor. Hürriyet, öğrenci evi sıfırdan kurulurken bütçeye en uygun yöntemlerin izini sürdü.

GARANTİ ÖNEMLİ

Sıfır eşya fiyatlarındaki artış çocuğunu üniversiteye gönderen birçok aileyi ikinci el piyasasına yönlendirdi. Özellikle beyaz eşya fiyatlarının artmasıyla ihtiyaçların ‘sıfır eşyalarla’ karşılanması zor. Peki bir öğrenci evi ne kadara dizilir? Hürriyet olarak İstanbul’da bulunan spotçulardaki fiyatları derledik. Konuştuğumuz ikinci el ev eşyası satıcıları, bir öğrenci evinin en temel ihtiyaçlarının ortalama 15-20 bin liraya döşenebileceğini söylüyor. Kaliteye göre bu fiyatların değişebileceğini belirten esnaf sıfır ürüne göre daha uygun fiyatlarda ürün bulunabileceğini belirtiyor. Piyasanın canlanması için öğrencilerin gelmesini bekleyen esnaf ayrıca “Garanti veren yerlerden alışveriş yapın” diyerek öğrencileri uyarıyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler spot piyasaya nur yağdırdı Öğrenci evine ortalama 15-20 bin lira harcanacak

‘ÖĞRENCİLERİ BEKLİYORUZ’

Kadıköy’de ikinci el eşya satıcısı Veysel Şeref, “Öğrenciler en çok yatak, baza, çamaşır makinesi, buzdolabı ve gardırop alıyor. Ortalama 1+1 bir ev  iyi ve kaliteli ürünlerle 20 bin liraya döşenebilir. 2+1 için de ekstra gardırop, yatak, baza, komidin ile 7-8 bin lira daha eklemek gerekir” dedi.

Şeref, özellikle Kadıköy çevresinde kentsel dönüşümden çıkan ürünlerin durumlarının iyi olduğunu ve kaliteli ürünlere talebin daha yüksek olduğunu belirtti. Geçen sene yabancıların olmasıyla satışların iyi olduğunu anlatan Veysel Şeref, “Yabancılar olmasa ikinci el piyasası bitmişti. Çok alışveriş yaptılar. Sıfır fiyatları artmaya devam ederse ikinci el piyasası büyür. Açıkçası öğrencileri bekliyoruz. Öğrenciler geldikten sonra satışların açılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Öğrenciler spot piyasaya nur yağdırdı Öğrenci evine ortalama 15-20 bin lira harcanacak

İKİNCİ ELİN DE KALİTELİSİ VAR

Ürünlerin kalitesine göre fiyatların değiştiğini ifade eden Kadıköy’deki ikinci el eşya satıcısı Murat Kör ise öğrencileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Kör, “Ortalama 15-20 bin TL’ye en temel ihtiyaçlarla bir ev kurulabilir. Geçen sene Kadıköy’de hem kiralar arttığından hem de Ruslardan dolayı öğrenci yoktu. Şimdi Ruslar da gitti, artık öğrencilerin gelmesini bekliyoruz” dedi. Murat Kör, bölgeye gelen öğrencilerin eskiden uygun fiyatlı ürünler baktığını ama işlerin değiştiğini belirterek, “Yeni nesil pahalı ve kaliteli ürün almak istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İKİNCİ ELDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Öncelikle satıcının daha önce sattığı ürünlere ve yorumlara bakılmalı.

- Ürün temiz, sağlam ve çalışır durumda olmalı. Denemeden ürün alınmamalı.

- Daha önce tamir görmemiş ürün alınmalı.

- Alınacak ürünün nereden alındığı sorulmalı ve bilinen markaların ürünleri tercih edilmeli.

- En önemlisi en uzun süre garanti veren satıcılar tercih edilmeli.

Öğrenciler spot piyasaya nur yağdırdı Öğrenci evine ortalama 15-20 bin lira harcanacak

6 AY GARANTİ

Üsküdar’da 20 yıldır esnaflık yapan Ali Karahan, öğrenciye satış söz konusu olduğunda destek indirimlerinin devreye girdiğini de söylüyor. Öğrenci geldiğinde kârdan feragat ettiklerini vurgulayan Karahan, “Tencere, çaydanlık, su ısıtıcısı gibi küçük eşyaları da öğrencilere ücret almadan veriyorum” dedi. Beyaz eşyaya gelen zamların ikinci el fiyatlarını da artırdığını ama sıfır ürünlere göre yine de daha cazip olduğunu ifade eden Karahan, “Çamaşır makinesi 2 bin 500 liraya var ama daha kaliteli istenirse 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Öğrenciye 15-20 bin arasında bir maliyet çıkar. Garanti önemli, biz beyaz eşyalarda 6 ay garanti veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MALİYETLER ARTTI

Küçükyalı’daki spotçular çarşısında esnaflık yapan Selma Özalay da “Maliyetlerimiz arttığından fiyatlar da yarı yarıya arttı. Geçen sene 10 bin liralara bir evin eşyaları alınabiliyorken bu yıl 20 bin lira harcanması gerekiyor” dedi. Yine Küçükyalı’daki bir satıcı eski ürünleri geri almadıklarını belirterek, “Eski ürün almıyoruz. Eskiden öğrenciler eski ürünleri alıyordu ama şu an yeni ürünleri tercih ediyorlar. Genelde öğrenciler çalışma masası istiyor onlar da 500-600 lira arasında alınabiliyor. KYK sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerin gelmesini bekliyoruz” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!