Oger Telekom çalışanını iknaya çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Oger Telekom çalışanını iknaya çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 11:28

Türk Telekom’da beş yıla çıkarılan kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş hakkını saklı tutarak çalışmaya devam edecek personel için hazırlanan ikinci tip iş sözleşmesini açıkladı. Sözleşmede iş güvencesine yer verilmezken, çalışanların ücretlerine memur maaş zammına paralel zam yapılacak.

Türk Telekom hisselerinin yüzde 55’inin alan Oger Telekom, çalışanları ikna etmek için çalışıyor. 28 Şubat’tan önce Telekom’da kalma kararını verecek olanlarla imzalanacak olan "1’nci Tip İş Sözleşmesi"nin ardından Türk Telekom’da kapsam dışı olarak ve kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş hakkını da saklı tutarak çalışmaya devam edecek personel için hazırlanan "2’nci Tip İş Sözleşmesi"nin ayrıntıları da belli oldu.

SÖZLEŞMENİN AYRINTILARI

1’nci Tip sözleşmeyle çalışanlara sunulacak bazı avantajlara 2’nci tip sözleşmede yer almıyor. Ancak, kamuya geçiş hakkını da saklı tutarak Telekom’da kalacak olanlara da kamuya geçen arkadaşlarına göre maddi herhangi bir kayıplarının olmayacağı garantisi veriliyor.

Kamuya nakil hakkından vaz geçerek Türk Telekom’da kalacak personel için hazırlanan 1’inci Tip sözleşmede personele Telekom’daki kıdem sürelerine göre 5 yıla kadar iş güvencesi sağlanıyor. Telekom bu süre içerisinde söz konusu çalışanlarının sözleşmesinini fesh edemeyecek. Buna rağmen Telekom çalışanını işten çıkarırsa, çalışanına kalan güvence süresinin sonuna kadar alacağı ücret toplamı üzerinden aylık olarak bir tazminat ödeyecek. Kamuya nakil hakkını da saklı tutarak Telekom’da çalışmaya devam edeceklerle imzalanacak sözleşmede ise bu hükme yer verilmedi.

ÜCRETLERDE BRÜT VE NET AYRIMI

1 ve 2’nci tip sözleşme arasında çalışanlara ödenecek ücret konusunda da brüt ve net ücret ayrımı yapıldı. 1’inci Tip Sözleşmede çalışanlara ödenecek ücretin net olarak ödenmesi öngörülüyor. Böylelikle çalışanların vergi diliminin yıl içerisinde artmasından kaynaklanan net ücretlerdeki azalışın önüne geçiliyor. Ancak 2’nci Tip sözleşmede ise çalışanlara ödenecek ücret "brüt" olarak tanımlanıyor.

ZAM ORANI FARKLI

1’inci Tip Sözleşmede ücretlerde yapılacak artış oranı enflasyon oranı ve Şirketin perormansı dikkate alınarak İcra Kurulu’nca her yılın ocak ayı başında yapılacağı belirtilirken, 2’nci tip sözleşmeyle çalışacakların maaşlarındaki artışlar ise memur maaş artış oranına endeksleniyor.

İKRAMİYELER DE FARKLI

Kamuya geçiş hakkı saklı tutarak 2’nci Tip sözleşmeyi imzalayacak personel, Türk Telekom’da kalmak için 1’inci Tip Sözleşmeyi imzalayacak personele sunulan ikramiyedelerden de yararlanamayacak. 1’inci Tip Sözleşmeyi imzalayacak personele ücretinin dışında ayrıca yılda 112 günlük net ücreti ve bir defaya mahsus olmak üzere 1 aylık net ücreti tutarında özel bir ikramiye ödenmesi öngörülüyor.

2’nci Tip sözleşmeyi imzalayarak çalışan personelin ise ikramiye ve yardım gibi mali ve özlük haklarının eskiden olduğu gibi aynen devam ettirilmesi öngörülüyor.

2’inci Tip Sözleşmeye göre çalışanın şirkette kalması durumunda mali hakları açısından kamuya nakil durumundaki örneklerinden daha kötü duruma gelmesi durumunda ise çalışanın kayıpları Türk Telekom tarafından karşılanacak.
2’nci tip sözleşmeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkından yararlanmak isteyen tarafların, bu taleplerini en geç 90 gün öncesinden karşı tarafa bildirmesi gerekiyor. Bu 3 aylık bildirim yükümlülüğüne hem çalışan ve hem de şirketin uymak zorunluluğu bulunuyor.

SIR SAKLAMA VE REKABET YASAĞI

1’inci Tip sözleşmeyi imzalayan personele getirilen sır saklama ve rekabet yasağı 2’nci Tip Sözleşmeyi imzalayacak olan personel için de öngörüldü. Buna göre, işten ayrıldıktan sonra bir yıl süreyle Türk telekom’la rekabet içerisinde olan bir şirkette çalışmama yükümlülüğü getirilmesi oldu. Ayrıca, çalışanlara işten ayrıldıkrtan sonra beş yıl süreyle Telekom’la ilgili sırları saklama zorunluluğu da getiriliyor.

İKNA ÇABASI

Bu arada Oger, Türk Telekom’da kapsam dışı olarak çalışmaya devam edecek personeli ikna etmek için 1’inci Tip Sözleşmeye ilişkin ikinci bir açıklama daha yaptı ve sözleşmenin çalışanlara iş güvencesi sağladığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!