Offshorebank'lara gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Offshorebanklara gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Hazine Müsteşarlığı ile KKTC Merkez Bankası, Kıbrıs'ta faaliyet gösteren bankaların gözetim ve denetimi konusunda işbirliği yapmak üzere anlaştı. Hazine'ye bağlı yeminli banka murakıpları, KKTC Merkez Bankası adına offshore olarak kurulmuş bankalarla ilgili raporlar hazırlayacak.
Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Merkez Bankası, KKTC'de faaliyet gösteren bankaların gözetim ve denetiminde işbirliği yapacaklar.

İşbirliğine ilişkin "Türkiye Cumhhuriyeti Hazine Müsteşarlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Arasındaki Protokol"ü onaylayan Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Protokole göre, KKTC'de mali sistemin gözetim ve denetiminin etkin şekilde sürdürülebilmesini teminen, Hazine Müsteşarlığı ile KKTC Merkez Bankası, Kıbrıs'ta kurulu bankaların denetiminden, KKTC yetkili makamlarının sorumlu olduğu konusunda mutabakata vardılar.

Ancak Müsteşarlık ve KKTC Merkez Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bankaların, gözetim ve denetimine ilişkin işbirliği yapacaklar ve bu amaça ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belge alışverişinde bulunacaklar.

Edinilen bilgilerin sır olarak tutulması, gerek yasal, gerekse bankacılık etiği açısından esas olup, bu husus işbirliğinin asgari şartı olarak algılanacak.

Yeminli murakıplar

KKTC Merkez Bankası'nın talebine istinaden, müsteşarlıkça görevlendirilecek Bankalar Yeminli Murakıpları, KKTC Merkez Bankası'na yardım amacıyla, banka müfettişleri ile birlikte veya müstakilen Kıbrıs'taki kurulu bankalar nezdinde, denetim yapabilecekler ve denetim sonucunda hazırladıkları raporları, KKTC Merkez Bankası'na sunacaklar.

KKTC Merkez Bankası'nca talep edilmesi halinde müsteşarlık, gerek Türkiye'de, gerekse KKTC'de düzenlenecek eğitim programlarıyla KKTC Merkez Bankası personelinin bankacılık ve gözetim-denetim teknikleri ile becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olacaklar.

Protokol, imza tarihi olan 1 Mart 2000 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!