OECD, Türkiye’nin büyüme beklentisini 8.2’ye çıkardı rekora peşin onay verdi

Güncelleme Tarihi:

OECD, Türkiye’nin büyüme beklentisini 8.2’ye çıkardı rekora peşin onay verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2010 00:00

OECD, Türkiye’nin bu yılki büyümesine ilişkin öngörüsünü yüzde 6.8’den yüzde 8.2’ye çıkardı. OECD, bu artırımla öngörülerini yukarı yönlü revize etmekle kalmadı, Türkiye’ye ilişkin en iyimser tahmini yapan kuruluş da oldu. Bu yılki büyüme performansıyla halen OECD rekortmeni olan Türkiye’nin bu unvanı kimseye kaptırmayacağı da teyit edilmiş oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’ye ilişkin büyüme öngörülerini yukarı yönlü revize eden kuruluşlar arasına Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü de (OECD) katıldı. OECD’nin yılda iki kez yayımlanan raporunda, Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın devam ettiğine dikkat çekilerek, ekonominin bu yıl yüzde 8.2, gelecek yıl yüzde 5.3 ve 2012 yılında ise yüzde 5.4 büyümesi öngörüldü. OECD mayıs ayında yayımladığı raporunda, 2010 için yüzde 6.8, 2011’de ise yüzde 4.5 büyüme tahmininde bulunmuştu.
IMF’den daha iyimser
Hükümetin Orta Vadeli Program’da (OVP) yüzde 3.5’ten yüzde 6.8’e ettiği büyüme oranına ilişkin, pek çok kuruluş tahminlerini yüzde 7’nin üzerine çıkarırken, OECD’nin bu oranı yüzde 8’in de üzerine çıkarması dikkat çekti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ekim ayında yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye için 2010 yılı büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 5.2’den yüzde 7.8’e yükseltmişti. OECD, Türkiye’ye ilişkin büyüme öngörüsüyle IMF’nin de tahminlerini geride bıraktı.
OECD’nin diğer ülkelere ve küresel ekonomiye ilişkin tahminleri, Türkiye’nin “büyüme rekortmenliğini de teyit eder nitelikte. Bu yılın ilk yarısında elde ettiği çift haneli büyüme ile dünya üçüncüsü ve 30 ülkenin üye olduğu OECD’de ise birinci olan Türkiye’nin, bu ünvanı kaptırmayacağı görülüyor. OECD’nin yeni raporunda yer alan öngörüler bunu gösteriyor. Raporda Türkiye’ye ilişkin öngörüler de ise şöyle:
Belirsizlikler artarsa
 Türkiye’nin iş döngüsü, dış çevre ve ihracat performansı konusunda hassasiyet taşıyor. Rekabet edebilirlik ve istihdamın toparlanması durumunda, yatırım ve büyüme daha da güçlü olacak. Buna karşılık makroekonomik belirsizliklerin artması ya da uluslararası rekabet edebilirliğin duraksaması, ekonomik genişlemeyi zayıflatabilir.
Dengeli büyüme reformlara bağlı
Devam eden yapısal reformların verimliliği ve formal sektörde istihdamı artırması, büyümenin devamına yardımcı olabilir. GSYH büyümesi iç ve dış talebin etkisiyle bu yılın ilk yarısında çok güçlü. Birtakım göstergeler yılın ikinci yarısında da iç talebin sağlıklı olmayı sürdüreceğini gösteriyor. Buna karşılık, ihracat ve sanayi üretiminde yavaşlama yaşanabilir.
2012 yılına kadar Türkiye’nin cari işlemler açığı artacak. Türkiye’nin cari işlemler açığının GSYH’ye oranının, bu yıl yüzde 5.1, gelecek yıl yüzde 5.7 ve 2012 yılında da yüzde 6.3 olması bekleniyor.
İşsizlik oranı bu yıl yüzde 12, gelecek yıl yüzde 11.7 ve 2012’de yüzde 11 olacak. Tüketici fiyatlarıyla enflasyonun bu yüzde 8.5, gelecek yıl yüzde 6.9 ve 2012’de ise yüzde 6.4’e inmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Euro Bölgesi yüzde 1.7 ABD yüzde 2.7 büyür

Haberin Devamı

OECD raporunda, 16 üye ülkeli Euro Bölgesi ekonomisinin hem 2010 hem de 2011 yılında yüzde 1.7 büyüyeceği öngörüsünde bulunurken, tahminlerini şöyle sıraladı:
ABD ekonomisi bu yıl yüzde 2.7, gelecek yıl yüzde 2.2 ve 2012 yılında da yüzde 3.1 büyür. Mayıs beklentisi bu yıl için yüzde 3.2’ydi.
Japonya’nın bu yılki büyümesi, yukarı doğru revizyonla yüzde 3.7 olur. Ancak gelecek yıl büyüme yüzde 1.7’ye gerileyebilir.
OECD ülkelerinde büyümenin bu yıl yüzde 2.8, gelecek yıl yüzde 2.3 ve 2012 yılında da yüzde 2.8 olması bekleniyor.
İngiltere ekonomisi bu yıl yüzde 1.8, gelecek yıl yüzde 1.7 ve 2012’de ise yüzde 2 büyüyecek.

Dünya ekonomisi Türkiye’nin yarısı kadar büyüyecek

Haberin Devamı

KÜRESEL kur gerilimi ve Avrupa’daki olası borç krizleri gibi çeşitli faktörlerin, görünümün ileride aşağı doğru revize edilmesine neden olabileceği uyarısı da yapan OECD, dünla ekonomisinin bu yıl yüzde 4.6 büyüyebileceği tahmininde bulundu. OECD mayıs ayındaki tahminlerinde gelecek yıl için yüzde 4,5 büyüme öngörmüştü. OECD, ayrıca küresel büyümenin gelecek yıl yüzde 4,2’ye düşerek yavaşlaması ancak 2012 yılında tekrar yüzde 4.6 seviyesine çıkacağı öngörüsünde bulundu. OECD Başekonomisti Pier Carlo Padoan, dünya için toparlanmanın sürdüğünü, ancak oldukça yavaş olduğunu belirtti. Raporda, birçok ülkedeki deflasyon riski konusunda uyarıda bulunulurken, bu riskin görece düşük olduğu, ancak tamamen kaybolmadığı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!