OECD , kara parayı masaya yatıracak

Güncelleme Tarihi:

OECD , kara parayı masaya yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

KARA para aklanan vergi cenneti adaları ile zararlı vergi rekabeti OECD tarafından masaya yatırılıyor. Başta uyuşturucu ve silah ticareti olmak üzere üzere her yıl milyarlarca dolarlık kara paranın aklandığı vergi cennetlerini, küreselleşmenin bir sonucu olarak değerlendiren OECD, önümüzdeki ay soruna ortak mücadele yolu geliştirmeyi amaçlayan bir konferanslar dizisi düzenliyor.

OECD Mali Eylem Komitesi'nce, 29-30 Haziran tarihlerinde Paris'te gerçekleştirilecek konferans ‘Zararlı Vergi Uygulamalarının Önlenmesi İçin Uluslararası İşbirliğinin Geliştirilmesi’ başlığını taşıyor. Konferansa, üye ülke olması nedeniyle Maliye Bakanı Sümer Oral da katılacak.

Konferansa IMF ile AB de zararlı vergi uygulamaları konusunda hazırladıkları raporlarla katılacak. Vergi cenneti adaların ilk kez bu kadar kapsamlı bir biçimde ele alınacağı konferans, aynı zamanda gelişmiş ülkelerin bir özeleştirisi anlamına da geliyor.

Hürriyet'in edindiği bilgiye göre konferans gündeminde şu konular tartışılacak:

Zararlı tercihli vergi rejimleri ve vergi cennetleri tanımlanacak. Uygulamada zararlı vergi rejimlerinin nasıl işlediği ve bu rejimlerin olumsuz etkilerinin nasıl kaldırılacağı tarşılılacak.

Vergi cenneti adalarının hangi koşullarda ve neden varolduğu ele alınacak. Bu çerçevede, yeni iletişim teknolojilerinin, vergi cennetleri üzerindeki etkisi tartışılacak.

Vergi cennetleri için yeni uluslararası oyunun kuralları ve işbirliğinin nasıl oluşturulacağı.

Vergi cennetleri için etkin bilgi değişimi nasıl yapılabilir?

Zararlı tercihli vergi rejimlerini ve vergi cennetlerinde faaliyetlerin etkisini gidermek için alınan iç önlemler. Bu önlemlerin maliyetleri.

VERGİ EŞİTLİĞİ

OECD Mali Eylem Komitesi, konferans öncesinde zararlı vergi rekabetini irdeleyen bir kitapçık yayımladı. Küreselleşmenin, 20. yüzyılın büyük ekonomik olaylarından biri olduğu belirtilen kitapçıkta, ‘‘öncü şirketler ile ulusal ekonomiler arasındaki engellerin kaldırılmasının vergi cennetlerini doğurduğu’’ saptaması yer alıyor.

Haberin Devamı

Kitapçıkta, zararlı vergi rekabetinin, vergi eşitliği ve adil bir istihdam üzerinde olumsuz etkilere yolaçtığına dikkat çekiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!