Obama zenginlerden daha çok vergi istedi, Buffett’ın sekreterini örnek gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Obama zenginlerden daha çok vergi istedi, Buffett’ın sekreterini örnek gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2012 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, ulusa sesleniş konuşmasında ülke ekonomisindeki sıkıntıların aşılması için vergi sisteminde reformun şart olduğunu belirterek, “Zenginlerin kendilerinden daha az geliri olanlara göre daha az vergi vermesinden rahatsızım” dedi.

Irak Savaşı’ndan çıkan ABD’yi, 2. Dünya Savaşı sonrası ABD’sine benzeten Obama, “Herkesin adil bir başlangıç, adil bir pay aldığı, aynı kuralların geçerli
/images/100/0x0/55ea0d58f018fbb8f8679ca8
olduğu bir ekonomi sağlayabiliriz” diye konuştu.
ABD ekonomisinin son 22 ayda 3 milyon yeni istihdam yarattığını kaydeden Obama, vergi reformunda yapılacak değişiklikleri vurgulamak için milyarder yatırımcı Warren Buffett’ın sekreteri Debbie Bosanek’ti onur konuğu olarak ağırladı. Sekreter Debbie Bosanek, ülkedeki vergi rejimini eleştiren, 47 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin üçüncü kişisi Warren Buffett’ın geçen yıl “Sekreterimin vergi yüzdesi benden daha yüksek” demesiyle gündeme gelmişti.

Cumhuriyetçilerin zenginlere sağladığı vergi kesintilerine karşı çıkan Buffett’a Obama da destek çıkmıştı. Obama bu yüzden sekreter Bosanek’i geleneksel olarak her yıl belirlenen Birliğin Durumu onur konukları listesine aldı. Bosanek’in konuşmayı Temsilciler Meclisi salonunda First Leydi Michele Obama ile yan yana izlemesini sağladı. Obama, konuşmasında vergi reformu sözü vererek lafı Bosanek’e getirdi ve “Bugün boşluklar ve vergi rejimindeki imtiyazlarla milyonerlerin dörtte biri milyonlarca orta sınıf vatandaştan daha az oranda vergi veriyor. Buffett ve sekreteri gibi” dedi. Obama, vergi konusundaki sözleriyle Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayları arasında yer alan 250 milyon dolarlık servetine rağmen yüzde 15 oranında gelir vergisi ödediği ortaya çıkan Mitt Romney’yi hedef aldı.

1 milyon dolardan fazla kazanan yüzde 30 vergi ödemeli

EKONOMİK krizle ilgili yaraların sarıldığını savunan Barack Obama, 1 milyon dolardan fazla kazananların yüzde 30’dan fazla vergi ödemesi gerektiğini söyledi. Obama şöyle devam etti: “ABD ekonomisi vergi reformu dahil pek çok konuda yeni bir atılıma gidecek. 1 milyon dolardan fazla kazananların en az yüzde 30 vergi ödemesi gerekiyor. Ülkede Ar-Ge faaliyetleri desteklenmeye devam edecek. Kıyılardaki potansiyel petrol yataklarının yüzde 75’i sondaja açılacak. ABD’ye 100 yıl yeteceği hesaplanan doğalgaz kaynakları da kullanıma açılacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!