Obama’nın ’baba vatanı’na şimdi de fuarla gidiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Obama’nın ’baba vatanı’na şimdi de fuarla gidiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2009 00:00

Türkiye, ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın anavatanı Kenya’ya ihracat patlaması yaptı. 2007’de sadece 98.1 milyon dolarlık ihracat yapabildiğimiz Kenya’ya 2008’de 233.1 milyon dolarlık mal sattık.

1 yılda yaşanan yüzde 137.4’lik ihracat artışının ardından THY Nairobi’ye sefer koydu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de kalabalık işadamı heyetiyle Kenya’yı ziyaret etti. 2000 yılında Nairobi’de Türk Ticaret Fuarı düzenleyen ancak bölgedeki iç savaş nedeniyle daha sonra bu faaliyetini durduran Türkel Fuarcılık da Kenya’da yeniden fuar yapma kararı aldı. Firma, 17-20 Haziran’da Nairobi’de Türk Ticaret İhraç Ürünleri Fuarı düzenleyecek. Türkel Fuarcılık Eş Başkanı Işıl Yazgan, Obama’nın göreve başladığı gün satışa çıkardıkları 2 bin metrekarelik fuar alanını 70 Türk şirketine 1 günde kiraladıklarını söyledi. Aralarında Ülker, Evyap, Saray, Gezer’in de bulunduğu firmalar, Kenya’yı bölge ülkelerine geçiş için de önemli görüyor.

Daha önce keşfettik

Işıl Yazgan, "Nairobi’de 2000 yılında 7 ayrı sektörde tam 1.5 ay süren fuarlar dizisi gerçekleştirtik. Sonra iç savaş riski nedeniyle fuar düzenleyemedik. Şimdi küresel krizin de etkisiyle gelişen yeni pazarlara yönelmek gerekiyor. Afrika’da 16 ülkeyi mercek altına aldık, 5’inde fuar yapacağız. İlk fuarımız Kenya’da olacak" dedi. 38 milyon nüfusuyla Kenya’nın çok iyi pazar olduğunu belirten Işıl Yazgan, yılda yüzde 7 büyüme ve hızla yükselen dış ticaretiyle bu ülkede ihracatçı için fırsatlar olduğunu vurguladı. Yazgan şöyle konuştu: "Doğu Afrika Birliği (EAC) ile Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) dikkate alındığında Kenya 350 milyonluk bir pazarın lideri konumunda."

Fuarcı da destek bekliyor

Işıl Yazgan, "Ekonomik kriz nedeniyle geleneksel pazarlarda daralma var. Bu nedenle yeni pazarlara açılmak gerekiyor. Bunun en etkin yolu ise fuarlardır. Biz bu dönemde firmaların yurt dışı fuarlara katılımı için verilen teşviklerin yüzde 80’e çıkarılmasını ve ödeme süresinin kısaltılmasını öneriyoruz" diye konuştu.

Belki Obama’nın köyüne de gideriz

NAİROBİ’de 17-20 Haziran 2009 tarihlerinde düzenlenecek Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na katılacak firmaların temsilcileriyle ABD Başkanı Barack Obama’nın köyü Kogela’yı da ziyaret edebileceklerini söyleyen Işıl Yazgan, "Köy Nairobi’ye çok uzak, yaklaşık 500 kilometre mesafe var. Bu nedenle köye gitmek isteyen olur mu bilmiyoruz. Ancak başta Nairobi olmak üzere Kenya’nın genelinde Başkan Obama’nın izlerini her yerde görmek mümkün. Kenyalılar Obama’nın ABD Başkanı olmasından dolayı çok mutlular, uzun süredir kutluyorlar" dedi.

Wenice Kenya’da 20 mağaza açıyor

ÇOCUK Giyim markası Wenice’nin İcra Kurulu Başkanı Oktay Özdemir, Kenyalı Deacons firmasının 2 milyon dolarlık sipariş verdiğini, Kenya’da 20 Wenice mağazası açmak üzere el sıkıştıklarını bildirdi. 2009-2010 için anlaşma imzaladıklarını bildiren Özdemir, Kenya çevresindeki ülkelere temsilcilik vereceklerini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!